Professor Oluf Borbye Pedersen: ”Vi talar alla om att vi inom 15-20 år, i högre utsträckning, kommer att bota oss med bugs (bakterier) i stället för drugs (mediciner)” .* – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Professor Oluf Borbye Pedersen: ”Vi talar alla om att vi inom 15-20 år, i högre utsträckning, kommer att bota oss med bugs (bakterier) i stället för drugs (mediciner)” .*

För exakt en vecka sedan (hjälp, exakt HUR fort går dagarna just nu?) skrev vi om SvDs artikelserie om tarmbakterier, och i dag vill vi verkligen passa på att tipsa om en liknande artikelserie i den danska tidningen Politiken. Bland artiklarna finns en intervju med Professor Oluf Borbye Pedersen som är forskningsdirektör på Metabolismcentret vid Köpenhamns universitet och en av världens ledande forskare inom bakterier i människokroppen.

Professor Pedersen menar att människan är en superorganism, det vill säga en produkt av ett komplext samspel mellan kroppens celler och bakterier, och att vår tarmflora har en långt större inverkan på både vår fysiska och psykiska hälsa än vad någon kunde förstå för bara några år sedan. En fattig tarmflora leder till inflammation i kroppen och har en direkt koppling till många av våra kroniska sjukdomar såsom tarmsjukdomar, fetma, typ 2 diabetes och astma tex. Forskarna vet däremot inte om det är sjukdomarna i sig som ger en fattig tarmflora eller om det är en fattig tarmflora som ger sjukdomarna, men eftersom bakteriernas påverkan på vår hälsa är ett av de hetaste forskningsområdena i dag spår han att kunskapen om hur vi via de goda bakterierna kan påverka vår hälsa kommer att explodera. Och som ett resultat av detta menar professor Pedersen att vi inom överskådlig framtid kommer att behandla sjukdomar med hjälp av bakterier.

Så spännande! Läs hela artikeln här.
* Citatet i rubriken är fritt översatt av Lina som lärde sig flytande danska i 20-årsåldern då hon tillbringade all sin vakna (och sovande) tid med Christian, en dansk dräng från Köpenhamn. Orginalcitatet som Lina så modigt vågat sig på att översätta lyder:  “Vi taler alle om, at vi om måske blot 15-20 år i langt højere grad vil bruge ’bugs’ i stedet for ’drugs’”.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.