Food Pharmacy tolkar: Bruschetta. Och älskar det! – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Food Pharmacy tolkar: Bruschetta. Och älskar det!

fav

Minns du den där färska rödlöken som vi moppsade oss med förra veckan? Vi gissar att du undrat sedan dess vad det blev av den? Du kan härmed sluta undra. Det blev nämligen en:

IMG_0972

Vitlöks- och basilikafest!

FullSizeRender-266Du MILDE så gott. Vi tog helt enkelt följande: 1 färsk rödlök, ett paket rumstempererade* coctailtomater, typ en hel basilikakruka, massvis med olivolja, 2-3 stora vitlöksklyftor, 2 tsk salt och peppar.

IMG_0969

Och sedan hackade vi tomaterna, basilikan och löken och vevade ihop dem med resten av ingredienserna.

IMG_0972

Vi åt det två dagar på raken faktiskt. Dag ett hade vi gäster så då serverades det som canapé på fröknäcke (istället för det traditionella lantbrödet), och dag två hade vi barn så då serverades det som tomatsås till bönpasta. Lika lyckat bägge delarna. Och ja, vi VET att tomater mår bra av att upphettas (lykopenet blir mer åtkomligt då) men just den här rätten lät vi faktiskt vara raw.

 

Rookie_200x200px-03*Vadå “rumstempererade” tomater?

Vi vill slå ett smakslag för att låta tomaterna ligga framme minst 1/2 dygn innan du ger dig på den här rätten – de blir så oändligt mycket godare och smakrikare då. Slut på smakmeddelande.

Print

Food Pharmacy tolkar: Bruschetta. Och älskar det!

 • Av : Food Pharmacy
Scale

Ingredienser

1 färsk rödlök

1 paket rumstempererade coctailtomater

1 hel basilikakruka

olivolja

23 stora vitlöksklyftor

2 tsk salt och peppar.

Instruktioner

hacka tomaterna, basilikan och löken och vevade ihop dem med resten av ingredienserna. Vi åt det två dagar på raken faktiskt. Dag ett hade vi gäster så då serverades det som canapé på fröknäcke (istället för det traditionella lantbrödet), och dag två hade vi barn så då serverades det som tomatsås till bönpasta. Lika lyckat bägge delarna. Och ja, vi VET att tomater mår bra av att upphettas (lykopenet blir mer åtkomligt då) men just den här rätten lät vi faktiskt vara raw.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Alexandra skriver:

  Så imponerad av vad ni skapat med er fina bok och denna inspirerande blogg. Ni borde lansera produkter också 🙂 som R Voltaire alltså. Hade blivit en toksuccé 🙂 Food pharmacy vetegräs till exempel… och FP kokosolja osv osv.. 🙂 Grattis igen till framgången!!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla gulliga Alex (och FÖRLÅT för sent svar och GRATTIS i efterskott!).

 2. Tack för en fantastisk bok! Ett hett tips att få i familjen mer grönt är ju den gamla hederliga råkostallriken innan middagen. Den kan ju varieras i det oändliga och marineras i olika smaker.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja! Bra!

 3. carolina skriver:

  Tyvärr är det så att tomater förlorar en stor del av smaken då de en gång blivit nedkylda (under ca 12 grader), och aldrig komma den åter. Det räcker alltså med att tomaten kyls EN gång för att smaken ska gå förlorad. Att låta dem bli rumstempererade igen gör inte att de får smaken tillbaka.
  Tyvärr förvaras tomaterna ofta för kallt redan i affärerna (eller på vägen till affärerna), så även om vi som odlare gör allt för att bevara smaken så får kunden sällan ta del av den.

  Smaken är ju även till stor del beroende av sort som används (de som ger mest smakar minst, och tvärtom), men enligt min erfarenhet påverkas den även av hur tomaterna odlas och vilket vatten som används till tomaterna! Tomater odlade i jord (ekologiska!) smakar mer än de som odlas i substrat på en bänk (konventionella) och tomater vattnade med det underbara och rena vatten som vi har i Sverige smakar betydligt bättre än de som odlas med avsaltat/renat havs- eller avloppsvatten (i t.ex. Holland eller Spanien)…

  Tack för en mycket intressant blogg!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för intressant input! Fick tag på närodlade tomater i somras på en marknad som vi lät ligga framme i köket i några dagar och de smakade GUDOMLIGT. Går liksom inte att jämföra med tomaterna i kyldisken i mataffären …

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.