Tarmproblem kan orsaka depression. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Tarmproblem kan orsaka depression.

Glömde visst adressändra tidningen till landet så brevlådan är väl gissningsvis i fyra delar när vi kommer hem efter semestern. Klantigt av oss eftersom 1) vi gillade vår brevlåda, och 2) nätet här på ön är extremt opålitligt. Tur att man har en pappa som läser tidningen varje dag och som hör av sig så fort de skriver om tarmfloran.

I går skrev nämligen SvD att några forskare vid University of Newcastle i Australien funnit att det finns en tvåväga direktkoppling mellan hjärnan och tarmen. Det är alltså inte bara magproblem som leder till psykisk ohälsa, utan det kan även vara tvärtom. I forskarnas kontrollstudie som löpte över ett år och omfattade 1900 personer uppstod mag- och tarmproblem i två fall av tre först i magen följt av psykiska problem, men i en tredjedel av fallen var det tvärtom – de psykiska problemen föranledde mag- och tarmproblemen. De som led av psykiska problem när studien inleddes löpte 30 procent större risk att drabbas av IBS under det år som studien pågick. Omvänt fanns det en signifikant ökad risk hos personer med IBS att utveckla psykiska problem.

De australiensiska forskarna misstänker starkt att magens och tarmens bakterier, mikrobiotan, spelar en central roll för utvecklingen av IBS. Bland annat antibiotikakurer som rubbar balansen i tarmfloran är en känd riskfaktor för IBS, men till riskerna hör även andra kroniska infektioner orsakade av skadliga bakterier som etablerar sig i tarmen och skapar obalanser.

Catharina Lavebratt, docent vid Karolinska institutet där hon studerar kopplingen mellan tarm och hjärna, konstaterar i artikeln att det är en mycket intressant studie och att man normalt oftast har tänkt sig att problemen först uppstår i magen men att den här studien visar att kopplingen är dubbelriktad.

– De nya forskningsresultaten som nu kommer visar tydligt att det blir allt viktigare med ett helhetsperspektiv och att fysisk och psykisk hälsa hänger samman, säger Catharina.

 

Här har vi skrivit tidigare om Catharina Lavebratt och kopplingen mellan adhd/autism och tarmproblem:

http://foodpharmacy.se/2015/04/kan-tarmbakterier-ha-ett-samband-med-adhd/

http://foodpharmacy.se/2015/05/docent-catharina-lavebratt-barn-med-adhd-har-ofta-mag-och-tarmproblem/

Här hittar du studien:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apt.13738/full

 

PS: Följ oss gärna gärna på FacebookInstagram & Bloglovin’ och handla vår bok här.

 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.