Vegan – radikalt eller naturligt? – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Vegan – radikalt eller naturligt?

Läste på den här härliga bloggen att djurmönstrat är hett även i höst vilket gläder oss. Detta gäller dock inte i matsvängen. Vegantrenden sprider sig som en liten tyfon över världen och så gott som varje dag kan vi läsa hur kändisar som Bill Clinton, Leonardo diCaprio och Alicia Silverstone berättar om hur bra de mår pga sin växtbaserade kost. Vi är visserligen inte veganer själva (trots att vi äter majoriteten grönsaker) men tycker såklart ändå att det känns riktigt bra att vegantrenden växer sig starkare – både för miljön och hälsans skull.

I Sverige har vegantrenden fått ett eget ansikte i form av David Stenholtz, överläkare i onkologi och grundare till läkare för framtiden. Vi skrev om honom så sent som i går här på bloggen och häromdagen publicerade svenskamåltider.se en artikel med David där han rekommenderar alla människor som vill leva hälsosamt att bli veganer. En bra intervju som pikar när David får frågan om han kan hålla med om att vegantrenden är en “extrem” kost.

– Tvärtom är detta en kosthållning som mänskligheten har haft under större delen av vår historia. Så länge människan har funnits har vi livnärt oss huvudsakligen på hela vegetabilier. Kritik vi ofta får höra är att människor alltid har ätit kött, och det är sant, men fram tills helt nyligen handlade det om små mängder. Att göra kosten så grön så möjligt är snarare en återgång till hur vi tidigare alltid har ätit.

Ett riktigt bra svar som vi själva tänker sno nästa gång frågan kommer på tal (vilken den gör lite titt som tätt).

Läs hela intervjun med David här:

PS: Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Anna Nilsson skriver:

  Jag är en person som äter mycket vegetariskt,men äter ändå lite mjölkprodukter och kött/fisk ibland. När man förespråkar helt vegansk mat,hur ser man då på B12.? För om man måste ta tillskott av nåt ämne känns det inte helt bra. Vad tänker man om detta? Vore intressant med en diskussion.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Jätteintressant! Vi äter ju både fisk titt som tätt och tillskott av krillolja varje dag så är inte direkt några experter på b12.

 2. Hej!

  Har under den senaste tiden läst mycket om paleokost och kost som är lämpad för en bra tarmhälsa. Sen snabbläste jag igenom er bok här om dagen och det jag sliter mitt hår kring är det här med baljeväxter. Som jag förstår äter ni en hel del linser mm men ni skriver inget om antinutrienter som lektiner och fytinsyra mm? Vilket jag i flera paleoböcker har läst om att det ska vara så dåligt och att det är därför den kosthållningen utesluter baljeväxter. Har också läst att mängden antinutrienter minskar vid blötläggning och det ingår ju automatiskt om man kokar bönor. Så jag blir inte klok kring detta. Vad vet ni om hur baljeväxter påverkar tarmslemhinnan i och med dessa antinutrienter? Vill verkligen kunna få in baljeväxter i middagarna eftersom det är så enkelt att tillreda.
  Sen undrar jag om ni har några mått på det här med dagsintaget av protein. För äter man mer baljeväxter istället för kött kommer ju faktiskt proteinmängden minska. Men man kanske inte behöver så mycket protein som jag tänker mig?

  Tycker er blogg är tipptopp och ser fram emot att riktigt börja dissikera er bok från början till slut!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.