"Vi saknade faktiskt lite humor bland hälsobloggarna – även om vår blogg handlar om tarmfloror." – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

“Vi saknade faktiskt lite humor bland hälsobloggarna – även om vår blogg handlar om tarmfloror.”

På förekommen anledning (att vi skrivit en bok) görs en hel del intervjuer med oss just nu. Lite extra glada blev vi dock när vi öppnade den senaste tidningen av VEGO och hittade en strålande fin intervju med oss. Tror vi gillade den så mycket för att den fångade rätt väl vilka vi är dvs inte är några militanta hårdingar som aldrig njuter utan precis tvärtom. Vår bok handlar rätt mycket om detta, inte bara om hur man ska curla sina bakterier i tarmen utan även om hur man ska förhålla sig till livet som så ofta kommer emellan. Som precis i detta nu t ex, när Mias dotter står utanför dörren och skriker allt vad hon kan för att hon är helt knäckt över att hon inte kan vissla. Livet.

Så medan vi trycker på “publicera” och kutar ut och lär henne vissla så läser du frågorna nedan från intervjun. Deal? Hoppas du gillar!

Berätta sig hur det kom sig att ni körde igång med Food Pharmacy?

– Vi saknade själva en inspirerande hälsoblogg som var förankrad i forskningen. Trots att det länge varit känt att vi har biljoner bakterier i våra kroppar har forskarna rätt nyligen insett hur viktig en rik och välmående tarmflora är för vår hälsa och för att vi ska undvika en mängd sjukdomar. I dag är tarmen ett av de hetaste forksningsområdena och vi får hela tiden ny kunskap och djupare förståelse för sambandet mellan bakterierna, tarmfloran och kroppen i sin helhet. Tyvärr har kosten i vår del av världen lett till att vi har fått en mycket sämre tarmflora och med tanke på att upp till 80 procent av vårt immunförsvar sitter där handlar vår blogg mycket om hur man boostar tarmfloran och sinda goda skyddande bakterier i tarmen. Vi saknade faktiskt lite humor bland hälsobloggrna också – även om vår blogg handlar om tarmfloror, bakterier och sjukdomar, vilket stundtals är ett tungt ämne, så kan man faktiskt skoja om det.

Nu kommer ni även med en bok med samma namn. Vad har bloggen och boken för syfte?

– Vi hoppas kunna inspirera människor att upptäcka hur kul, gott och enkelt det är att äta nyttigt och framför allt få folk att förstå hur viktigt det är att du matar dina små husdjur (de goda bakterierna) i tarmen och dämpar inflammationen i kroppen.

Lever ni som ni lär?

– Både ja och nej. Tricket är att byta ut de där fem vardagsreepten mot fem nya vardagsrcept som går lika fort att göra och kräver lika få råvaror och ansträngning. Har man väl lyckats med det så har man kommit långt. Men vi är aldrig knussliga när vi går ut och äter eller går hem till vänner.

 

Vad gör ni när ni inte jobbar med Food Pharmacy?

– I höst lanserar vi också en synbiotika, ett tillskott av goda bakterier och fibrer, perfekt för den som vill boosta sin tarmflora. Mycket av det vi äter bidrar negativt till vår hälsa och dagens mat har utarmat vår tarmflora vilket påverkar vårt immunförsvar negativt.

Har ni själva märkt resultat sedan ni började leva enligt Food Pharmacys filosofi?

– Absolut. Vi är piggare. Och de där årliga förkylningarna har lyst med sin frånvaro. Som svensk är det lätt att tro att några förkylningar hör till vintern. Men nu är det tredje vintern på raken som vi inte har behövt snyta oss en enda gång.

Hur gör man om man vill anamma er livsstil?

– Hela poängen är att man ska börja med så små förändringar att man inte känner att man uppoffrar något. Lägg till i stället för att ta bort, bli en näringsjägare. Drick en grön smoothie varje dag. Köp hem grönkål avokado, ingefära, lite havregryn och mixa med vatten. Ha i ett äpple om du tycker att smaken blir för grön. Inte ett dugg svårt. Bara gott.

Det är lika bra att inse från början att ingen klarar av att köpa hela konceptet. Vi är långt ifrån perfekta. En vanligt tisdag sköter vi kosten bra, men sedan kommer livet emellan. Och vi älskar ju att gå ut och äta med vänner och dricka vin. Kanske inte hundra för tarmfloran, men lysande för serotoninnivån.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Johanna skriver:

  Älskar er och er inställning till kost och info om den. Det är så himla lätt att det blir förbud och måsten, insnöat eller bara tråkigt att hålla sig ajour om vad som är bra att stoppa i sig. Av er blir jag inspirerad och känner mig klok.
  Tack!

 2. Vill passa på att tacka för boken, bloggen och medföljande humor! En guldgruva är ni. Min (erkänt krångliga) mage är redan väldigt mycket nöjdare efter bara några veckor. Helt ovärderligt! ❤️

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vad roligt att höra – underbart!

 3. Har precis läst ut er underbara bok och ska snart läsa om den! Förut när jag läst böcker om kost så har jag fått dåligt samvete över min nuvarande kosthållning och velat ändra att direkt. Nu känner jag att det ska bli roligt att testa några gröna smothies och att äta kall potatis 😀 ett steg i taget liksom och göra så gott jag kan utan dåligt samvete när jag inte får ihop det. Tusen tack!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack själv – hoppas du fortfarande känner dig inspirerad!

 4. Underbar bok, hittade boken först och bloggen sedan och sitter nu och läser ikapp alla gamla inlägg. Jag har blivit väldigt inspirerad till att utesluta gluten och mejeriprodukter ur kosten men det tas inte så positivt av mina barn som saknar macka och mjölk. Det hade varit väldigt intressant att läsa om hur ni har gjort med era barn och även recept på frukost/mellanmål som barn gillar. Tack 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Denna eviga fråga/utmaning … Inte alls enkelt alla gånger … Men – ett av våra barn är glutenintollerant och i samband med att hon fick sin diagnos fasade vi faktiskt ut mackorna helt från vår familj. Inget vi saknar längre. Nya mellisen har blivit fruktsmoothie och nya frukosten glutenfri havregröt!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.