WWF:s köttguide. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

WWF:s köttguide.

Hallå eller! WWF har släppt en ny köttguide som alla (som inte är veganer då) borde ladda ner till mobilen asap. Poängen med den är att underlätta för folk och fä att göra bättre val i köttdisken – av hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd. Nöt, gris, lamm, kyckling, ägg och vilt med olika ursprung får grönt, gult eller rött ljus, och guiden tipsar även om alternativa proteinkällor från växtriket. Dagens tips!

Men, inget inlägg om kött utan en moralkaka förstås:

Det allra bästa är förstås att dra ner på köttet överlag. Vårt globala köttintag har tripplats de senaste 40 åren och dessutom börjar länder där man traditionellt sett ätit lite kött som till exempel Indien och Kina (flest invånare på jorden) ta efter vår del av världens kött- och mjölkvanor. Lägg därtill att köttindustrin är boven bakom ett av de största hälsohoten mänskligheten står inför: multiresistenta bakterier. Majoriteten av all antibiotika skrivs inte ut till människor, utan ges till djur som föds upp inom livsmedelsindustrin (svensk kött innehåller dock inte antibiotika). Ha också i bakhuvudet att köttkonsumtion är en av de enskilt största bidragande faktorerna bakom ett av de största hoten mot hela jordens överlevnad: utsläppen av växthusgaser.

Så, om majoriteten av oss inte drastiskt sänker sin köttkonsumtion så kommer jorden att gå under och våra tarmfloror med den.

Slut på moralkaka. Nu yoga.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Katarina skriver:

  Hej,

  Jag har frågat innan och gör det igen, har ni någon källa på det där med att just köttproduktionen är en så stor bidragande orsak till klimathotet? Jag hittar bara källor som visar på jordbruk, inte riktigt samma sak.

 2. Filmtips: Cowspiracy. Finns på Netflix! Rejäl tankeställare..

 3. Hej! Blir ganska besviken när jag läser såna här inlägg med moralkakor precis som om dom kom direkt från livsmedelsverket, nu var det ju WHO. Men ni nämner inte gräsuppfödda djur och deras påverkan på miljön, klimatet låter jag därhän det får solen sköta. Köttindustrin, den är inte vacker och har inte heller med något bra att göra. Istället borde man uppmuntra till att köpa av lokala producenter, från djur som har fått gå ute och beta. Bara här i Sverige har vi massor av mark som inte duger till för odling, men som är perfekt som bete. Tyvärr när såna här frågor kommer upp, så kan man oftast inte skilja på äpplen och päron. Sen kan man undra hur CO2 kan vara farligt, när det är livsnödvändigt oss själva och våra växter. Det är ju värre med alla gifter som man stoppar i maten som säljs i affärerna med mördande reklam eller i de så kallade hygienartiklarna som innehåller massa skräp som inte hör hemma i människokroppen. O ska vi återvända till köttet, så borde vi lära oss att ta vara på de slaktade djuren bättre och äta många fler delar från djuren, inte bara filéerna som innehåller minst näring, för att inte tala om fettskräcken. Summasummarum, jag tror att vi lider av ett systemfel där vi sitter fast i livsmedelsindustrins klor.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Sorry sent svar – såg att du puffade – har legat efter när det kommer till att svara på kommentarerna. Nåväl, tack för att du delar med dig av hur du ser på saken. Det finns många aspekter i denna fråga som också berör oss alla på ett eller annat sätt. Ha en fin dag!

 4. Katarina: Bite Size Vegan på Youtube gör sina videos endast efter forskning och länkar även till forskningen som är grunden till hennes videos.

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLmIqdlomtuStJ5szPcNuEkPU_h64MKvKm

 5. Katarina skriver:

  Anna; Det är nog den sämsta källa su kan använda. Den filmen är inte baserad på vetenskap.

 6. Man ska inte heller glömma att allt djurkött, oavsett vilket man väljer, alltid innebär att någon har dödats. Det undviker man bara genom att inte äta det alls.

 7. Håller med Katarina! Blir lite trött på hänvisningar till diverse Youtube-klipp och kommentarer från moralpredikande veganer. Fram med riktiga källor på att ätande av kött är dåligt för klimatet och kroppen.

  Jag äter kött och gillar den här bloggen. Det finns inget motsatsförhållande. Jag köper svensk ekologiskt- och/eller gräsbetat kött om det finns. Jag tycker att den massproduktion av kött som existerar idag är fel, men jag tror inte på att utesluta köttätande helt och hållet. Att leva på enbart “grönt” är heller inte klimatsmart, då man måste importera mycket från utlandet. Hur ska man kunna överleva enbart på det som odlas i Sverige? Säsongen är för kort!

 8. Jasså ni tog bort min kommentar, vad var olämpligt med den?

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.