Sanningen om soja? – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Sanningen om soja?

Det finns en hel del motstridig forskning på mat.

Det finns forskning som visar att kött är dåligt och forskning som visar att kött är bra. Det finns forskning som visar att mjölk bidrar till vissa sjukdomar och forskning som visar att det hämmar andra. Det finns forskning som visar att kaffe är en av de starkaste antioxidanterna men att framställningen gör det giftigt. Ja, du hör ju. Man kan bli tokig av mindre.

Ta soja till exempel. I förra veckan lagade vi ett recept med sojayoghurt och i samma sekund som vi tryckte på “publicera” trillade det in en drös frågor om huruvida soja var bra eller inte. Och när man börjar läsa på inser man snabbt hur motsägande forskningen verkar vara.

Bland annat minns vi vårt första möte med David Stenholtz, överläkare i onkologi och grundare till Läkare för Framtiden. Bloggen var bara några månader gammal och vi hade med oss en hel hög med frågor om kost och cancer. En av dem gällde soja, eftersom vi hade läst att det fanns ett samband mellan soja och cancer. Vi blev minst sagt förvånade när David tittade på oss och sa att det är tveklöst att soja är bra för hälsan. Han lärde oss att soja är ett av de mest studerade livsmedlen som finns och att majoriteten av alla studier faktiskt visar på hälsofördelar med att äta soja – studier visar bl a att soja verkar ha en skyddande effekt på både bröstcancer och prostatacancer. David hade också en lång förklaring och en konspirationsteori till varför sojaindustrin var så smutskastad.

Själva kan vi inte låta bli att undra hur förvirringen kan vara så stor kring ett livsmedel som ska vara ett av världens mest studerade? Och trots att David är en av våra stora inspiratörer och att han försäkrade oss om att soja snarare är bra för hälsan än dåligt, fortsätter vi att äta det med måtta (precis som med mycket annat – vi tror liksom så stenhårt på att kroppen klarar det mesta så länge man inte överkonsumerar det). Vi smaksätter fortfarande maten med fermenterade sojaprodukter som Tamari, njuter gärna av en misosoppa då och då och gör over night oats med sojayoghurt när lusten faller på. Men sojaprodukter har ingen central roll i varken vårt kök eller skafferi, inte minst av miljöskäl. När man läser på lite mer inser man nämligen att soja kan vara en riktig miljöbov och en stor bidragande faktor till regnskogsskövling i Sydamerika. För dig som äter sojaprodukter kan det vara bra att känna till att du alltid bör köpa ekologiska produkter (fria från GMO) samt vara uppmärksam på soja producerad i Sydamerika.

Och för dig som är intresserad av att läsa mer om soja har förresten Pernilla Berg, PhD. Nutritionist och toxikolog, sammanställt information om soja åt Läkare för Framtiden här: http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.