Studie visar minskad inflammation hos personer som undvek det moderna vetet. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Studie visar minskad inflammation hos personer som undvek det moderna vetet.

Vi har skippat vetet för länge sedan. Inte för att vi inte älskar nybakad foccacia dränkt i rosmarin och olivolja, utan för att en av våra viktigaste förändringar under de senaste åren har varit att skippa den sk bukfyllan. Så i stället för bröd, pasta och ris har vi försökt att fokusera på bättre alternativ som håller vårt blodsocker på stabil nivå och som är fulla av fibrer, antioxinater, vitaminer och mineraler. Sådant som våra goda tarmbakterier och immunförsvaret går igång på, helt enkelt.

Häromdagen läste vi dessutom att British Journal of Nutrition har publicerat en studie som bekräftar det moderna vetets negativa hälsoeffekter. Studien omfattade 20 försökspersoner med IBS som fick äta två olika dieter under vardera 6 veckor i slumpvis ordning, och varken försökspersonerna eller de som ledde studierna visste vilken diet de åt. De två dieterna bestod av:

1) Livsmedel av modernt vete som t ex bröd
2) Livsmedel av gammaldags vete som inte genomgått modern växtförädling

Resultatet från studien var mycket tydligt – när personerna åt det moderna vetet kvarstod alla magbesvär men när de i stället åt gammaldags vete förbättrades magbesvären och man upplevde högre livskvalitet. Dessutom visade det sig att de inflammatoriska markörerna minskade hos deltagarna i studien när de skippade de moderna vetet.

Intressant och väldigt sorgligt att det verkar vara så enormt stor skillnad på det vetet vi äter i dag och det som mormor åt när hon var liten.

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej, så vet ni var får man tag i det gammaldags vetet?

 2. Hej. Jag undrar samma som Lena. Finns det gammaldagsa vetet att köpa? Isf vart?

 3. Jessica skriver:

  Dinkel är ju en gammal vetesort – är den att jämföra med det gammaldagsa vetet i studien?

 4. Hur får en tag på gammeldags vete? Finns det i affärer?

 5. Hej, tack för daglig inspiration och humor. Undrar enkelt, vad innebär gammaldags vete? och modern växtförädling?
  Kram

 6. Susanne skriver:

  Hej!

  Är det dinkel och kamut ni menar med gammaldags vete?

 7. Tony C. skriver:

  Lena: Det heter också speltvete, elr. dinkelmjöl, finns i de flesta affärer!

 8. Hej
  Har synbiotikan tagit slut?
  Intresserad av att köpa!

  Med en vänlig hälsning
  Gunnel Skugghall
  Bohus-Björkö

  1. Food Pharmacy skriver:

   Synbiotikan finns inne, du kan köpa den här: http://supersynbiotics.se

 9. Katarina skriver:

  Det vete som studien är gjord på är Kamutvete. Det är en urgammal vetesort som innehåller mer proteiner, vitaminer och mineraler än det moderna förädlade vetet. En del personer som inte tål vanligt brödvete kan äta kamutvete.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kamutvete

 10. Charlotta skriver:

  Det jag saknade i det här inlägget var det Lena frågar om. Vad definieras som gammaldags vete?
  Menar ni dinkel eller emmer som ett bättre alternativ?

 11. MayOlika skriver:

  Hej! Vet ni om det finns att köpa i Sverige och i så fall var?

 12. Ylva Brodin skriver:

  Hur är det med råg? Vi äter mycket rågbröd o fröbröd här. Nästan aldrig vete, i så fall fullkornsvarianter. Är de ok? Bakar tex bullar på fullkornsvete ibland. Och på tal om pasta. Har en spiralizer men den är kass. Nån ni rekommendera samt en bra hushållsmaskin/mixer för mina dadel/nötbaserade recept, som inte kostar finskjortan? 1000 tack för svar.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi äter inte något sädesslag med gluten pga celiaki och även Stig undviker gluten. Tyvärr inget tips på spiralizer, får nog önska oss en av tomten. Vi har en Blendtec men den kostar tyvärr som fem finskjortor.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.