Antibiotikaresistensdagen. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Antibiotikaresistensdagen.

Nu för tiden har ju allt dagar. Morsan, farsan, semlorna och kanelbullarna. Men antibiotikaresistensens dag får väl ändå anses vara en av de viktigare? I går var det nämligen den europeiska antibiotikadagen som främjar ansvarsfull användning av antibiotika, och i samband med detta har WHO arrangerat kampanjen World Antibiotika Awareness Week.

Kort bakgrund:

Antibiotikaresistens är ett av de största hälsohoten som vår värld står inför. Men trots att prognoser visar att fler människor kommer att dö av resistenta bakterier än av cancer inom en överskådlig framtid, får problemet inte den uppmärksamhet det förtjänar vilket sin tur får som följd att människor inte förstår allvaret i antibiotikaresistensen. En sprillans färsk Sifoundersökning visar att 4 av 5 svenskar inte känner någon som helst oro för att drabbas av antibiotikaresistens och att en fjärdedel av dem inte vet hur man kan bidra till minskad resistens.

Att inte skriva ut antibiotika i onödan är förstås ett sätt, men att förebygga infektioner och sjukdomar är en minst lika viktig pusselbit. Lek med tanken en sekund: Tänk om vi kunde börja förebygga infektioner och sjukdomar innan de ens uppdagades? Tänk om vi i stället för att stirra oss blinda på vilka mediciner vi ska ta när vi väl blivit sjuka, kunde tänka igenom hur vi kan boosta vårt immunförsvar och minska infektionskänsligheten i förebyggande syfte?

Det vore något det. Trevlig helg!

Här finns mer att läsa om antibiotikaresistens:

http://foodpharmacy.se/2016/05/time-out-antibiotikaresistens-globalt-hot-snalla-gor-vad-du-kan-redan-idag-tre-saker-du-maste-borja-gora-i-dag/

http://foodpharmacy.se/2016/04/professor-bjorn-olsen-antibiotikaresistens-ar-en-tyst-pandemi/

http://foodpharmacy.se/2015/06/antibiotikaresistens-storre-hot-an-klimathotet/

http://foodpharmacy.se/2015/06/resistena-bakterier-farligare-an-cancer-ar-2050/

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Caroline skriver:

  Först, tack för en superblogg!! Sen vill jag bara hålla med om att man absolut måste bli mer restriktiv med antibiotika. En fråga som jag undrar om ni kan hjälpa mig med? Jag får bihåleinflammation så fort jag blir sjuk och det enda läkarna vill göra är ju att ge antibiotika. Jag försöker med nässkölj men jag upplever inte att det blir bättre. Och för mig är det ingen lösning med antibiotika.. har ni ( eller någon annan) tips på vad man kan göra/förebygga/varför? Kram på er och heja er!!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Caroline! Allt vi skriver om här på bloggen och i boken handlar ju om att stärka tarmfloran och immunförsvaret. Själva har vi faktiskt blivit av med allt vad förkylningar, halsflussar, vinterkräksjukor och rinniga näsor heter sedan vi la om vår kost för drygt två år sedan. Lycka till!

 2. Det finns olika studier som har visat att kommersiella probiotika och probiotiska tillskott kan också innehålla antibiotikaresistenta bakteriestammar (som tex: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4568587/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23882264). Det får mig undra hur det är med Synbiotika. Har ni hört någonting om detta innan?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Anja, vi har tagit vidare frågan till Stig! I studien ingick inga av de laktobaciller vi använder!

 3. Hej! Gud så kul och spännande detta är. Ska lusläsa er bok! Jag tänkte höra vad ni har för åsikter om hår och hudvård? Bara nyfiken på hur ni tänker där! Ekologiskt? Kemiskt? Spelar det någon roll för kroppen tror ni?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tror absolut att det spelar roll, huden är trots allt kroppens största organ. Och även för miljön så klart … Använder ekologiskt i den mån det går sedan flera år tillbaka. Gillar bland annat Maria Åkerberg! Har du något annat bra tips?

 4. Sofia Goswin skriver:

  Hej,
  Jag har en fråga. Jag har sedan 3 veckor tillbaka börjat varje dag med en tumerik shot som ni visade på tv 4’s Nyhetsmorgon . Jag gör en satts enl. Receptet och dricker en tredjedel varje morgon. Nu till min fråga: kan det bli för mycket? Kan det finnas nackdelar med så mycket av shots ingredienserna?? Tack på förhand. Sofia

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi brukar ta en så ofta vi kommer ihåg, några gånger i veckan men inte varje. Stig har druckit den varje dag i flera år …

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.