Krossade linfrön. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Krossade linfrön.

Så var det det här med de krossade linfröna. För några veckor sedan meddelade både Ica, Coop och Risenta att de tar bort krossade linfrön ur sitt sortiment. Hela linfrön = fortfarande okej i små mängder (1-2 msk per dag). Krossade linfrön = inte längre okej.

Bakgrunden är att krossade linfrön innehåller linamarin, ett ämne som omvandlas till ett gift som heter blåsyra i kroppen och som kan ge illamående och kräkningar, och eftersom det inte är kartlagt än hur mycket krossade linfrön det är säkert att äta så är Livsmedelsverkets råd att helt enkelt låta bli.

Fine, vi skippar de krossade linfröna tills vidare, men den viktigaste frågan är väl ändå: Hur tusan ska man förhålla sig till alla dessa rikslarm? Först var det kanelen. Sedan arseniken i riset. Sedan den odlade laxen. Och nu de krossade linfröna. Ska man ta larmen på allvar? Eller kan man ta dem med en nypa salt, förlåt Seltin?

Vi tänker nog att man trots allt ska ta dem på allvar, fast ändå behålla lugnet förstås. Och i vanlig ordning nöja sig med att göra så gott man kan. Lite krossade linfrön här och där är säkert ingen fara. Men du behöver ju inte frossa i dem. Och du kan alltid trösta dig med att du inte skrivit en bok med ett recept på granola ink krossade linfrön som sålt i över 30.000 ex.

Vilken tur att det bara var 1/2 dl krossade linfrön i receptet (på typ 20 portioner). Och att det går precis lika bra att byta ut dem mot hela linfrön nästa gång du ska skrida till verket.

Här kan du läsa mer om de små fröna: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/butiker-slutar-salja-krossade-linfron
Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Men… det är väl inget nytt att krossade linfrön inte ska frossas i? Det har man väl vetat ganska länge – iaf har det varit något jag har “vetat” sedan jag upptäckte linfrön typ. Sedan kan man ju fundera på vad som är skillnaden mellan krossade och tuggade linfrön – även om de flesta hela linfrön nog inte hamnar mellan tänderna – speciellt inte i yogurt.

  Livsmedelsverket kommer inte med någon riktig nyhet här känner jag…

  1. Food Pharmacy skriver:

   Håller med!

 2. Emma Hällbacka - emmahallbacka.se skriver:

  Men alltså… det är väl bara råa frön som ska undvikas? har man dem i bröd (exempelvis fröknäcke) så förtörs ju det giftiga ämnet. Om vi ska sluta sälja allt som är giftigt när det är otillagat så blir det ganska tomt i affärerna… framförallt på kötthyllan och bönhyllan.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Verkar faktiskt gälla både råa och tillagade (enligt Livsmedelsverket: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/) men du har absolut en poäng!

 3. Hej, vilken härlig blogg ni har!

  Jag tänker ungefär som ni, att man nog ska ta det på allvar, men behålla lugnet. Vi dör nog inte av lite linfrön, men vi kan ju lika gärna strunta i dem tills vidare. Och lite skillnad är det väl på olika larm. Tror det var mest kvällspressen som pratade om den där arseniken, och inte livsmedelsverket.

 4. Anne-Britt skriver:

  Jag har lärt mig att krossade linfrön härsknar så fort att de egentligen alltid är dåliga redan när man köper dem. Köper därför hela och vid behov krossar dem när de ska användas. Vet inte om det här är korrekt men jag har gjort så länge.

 5. Håller med föregående – det var ju inte direkt någon nyhet…
  Är ganska trött på alla “larm” gällande naturliga produkter. Hur ser larmen ut när det gäller alla kemiska preparat som säljs?

  Det är ju ganska känt inom hästvärlden att man ska koka hela linfrön först om man ska ge dom till häst, borde funka bra även för oss tvåbenta också 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Aha, det visste vi inte!

 6. Hej,
  detta är, ursäkta uttrycket, rent trams. Det är inget nytt att många av världens nyttigaste livsmedel innehåller mycket små mängder av cyanidliknande ämnen (mandlar, viss nötter och grönsaker…). I fallet linfrö går man miste om en av de nyttigaste livsmedlen i världen och den kanske enskilt bästa Omega-3-källan för veganer, bara för att man okritiskt tar kost- och diettips från dags- och kvällstidningar. Att stora butikskedjor drar tillbaka produkter pga såna clickbait-rubriker är fruktansvärt pinsamt.

  Varför tror ni att hela linfrön fortfarande säljs? Därför att de kommer ut hela på “andra sidan”, that’s why.

  Kolla upp nutritionsfacts.org och har vad Dr. Michael Greger har att säga om linfrö, då kanske ni ändrar uppfattning.

  Tack ändå för vad som verkar vara en intressant blogg (jag har precis upptäckt den).

  Mvh Fredrik

 7. Ja alla dessa larm hit och dit, men det talas väldigt tyst om tomatpasta på burk som går att köpa i hela Europa idag och som innehåller runt 60- 80 % tomater från Kina, och i Kina är lagstiftnng minimala när det gäller odling och skörd. Dessutom kan man som producent både muta och korrumpera beslutsfattare i landet utan större problem. Ja och ändå säljs dessa produktur i våra butiker ibland med innehållsförteckning att de är lagda på burk i Italien tex.
  Det om nått är väl alamerande…..

 8. Krossade linfrön är den bästa källan till omega-3-fettsyror från växtriket och de innehåller faktiskt mer omega-3 än både lax och valnötter. Linfröna är också blodfettssänkande. En studie har visat att ett dagligt intag – 1,5 msk – av krossade linfrön har samma blodfettssänkande effekt som blodfettssänkande mediciner.
  Krossade linfrö minskar alltså risken för hjärt-kärlsjukdomar och dessutom risken att drabbas av depression, diabetes och ledvärk.
  Jag är därför skeptisk till linfrölarmet. (Planterat av statintillverkarna?)
  Som vanligt handlar dét om vilka mängder man tillför kroppen.
  Ta salt som exempel, livsviktigt i rimliga doser, men dödligt om vi petar i oss 1 hekto.

 9. Linfrön innehåller cyanid (ett canserdödsnde ämne). När de är krossade tillförs dem i blodet.
  Cyanid är ett farligt gift om det inte sitter fast i en kolkedja som den gör i linfrön.

 10. Christian N skriver:

  Får ni möjlighet att prata om det här med Stig?

  Livsmedelsverket har väl en överbeskyddande roll. Jag tänker till exempel på deras otroligt låga rekommendation av dagligt D-vitaminintag i jämförelse med Stigs många gånger högre. Vet förstås inte om Stig är nån expert på linfrö, men kanske att han har bra insikt i forskningsläget ändå. Håller tummarna!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Christian – vi ska kolla med Stig när tillfälle ges!

 11. http://www.svaradoktorn.se/427029039/4302318/posting/livsmedelsverket-varnar-f%C3%B6r-enkla-anticancermedel

  Tåls att läsa, fundera över och söka vidare på. Precis som “Fredrik” sa här uppe, de hela säljs fortfarande för att de kommer ut hela = vi tar inte del av de fantastiska egenskaper från de små jävlarna. Klart som fan de inte vill att vi ska äta dem. Hela systemet är korrupt. Våra myndigheter är korrupta, så även vår media, det vet ni ju, Livsmedelsverket har under decennier kommit med de mest absurda kostrådgivningarna…. De gör inte folket någon tjänst eller gör oss upplysta, de fördummar oss. Man förstår ganska snabbt efter att läst på lite att deras näst intill enda uppgift är att gå läkemedelsföretagens ärenden.
  Self education is the thing.
  Ha det fint! 🙂

 12. Gissa vem som skjutsade in Lukes granola i ugnen för en liten stund sen! 😛

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.