Maria Berglund Rantén: Ju mer biodiversitet i tarmen, desto starkare immunsystem och friskare kropp. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Maria Berglund Rantén: Ju mer biodiversitet i tarmen, desto starkare immunsystem och friskare kropp.

Nä du, nu var det på tok för länge sedan vi pratade med näringsterapeuten Maria Berglund Rantén. Vi ringer upp henne!

– Hej Maria, hur mår du?

– Bra! Själva?

– Åh, vi mår också bra tack. Senast vi träffades pratade du om biodiversitet, kan inte du berätta kort vad det är?

– Biodiversitet eller biologisk mångfald, dvs den variation av levande organismer bland världens hav, djurarter, växter eller område, är något man mestadels hör om när man pratar klimatförändringar. Men på senaste tiden har forskare även intresserat sig för vår inre mänskliga biodiversitet, dvs sammansättningen av organismer i tarmen, och vad den betyder för hälsan.

– Och nu är biodiversiteten hotad?

– Precis. Tyvärr så har det senaste 50-100 åren sett ett markant dropp i världens biodiversitet och det finns inte längre lika många arter inom djur, insekter och växter. Många arter utrotas helt och detta påverkar såklart vår existens. T ex kan man titta på binas välfärd. De har dramatiskt sjunkit i antal vilket givetvis påverkar oss människor eftersom en tredjedel av all mat vi äter pollineras av bin. När det gäller bina så tror man att en stor bov i deras försvinnande är ökad användning av besprutningsmedel, speciellt neonicotinoids, vilket sänker immunförsvaret hos bina och gör dem mer mottagliga för Varroa kvalster och andra parasiter. Detta leder till något som man kallar för Colony collapse disorder, dvs hela samhällen av bin dör.

– Så, på vilket sett har detta med tarmfloran att göra?

– Jag vill visa att biodiversitet är superviktigt och att en förlust i mångfald, var den än händer, leder till negativa konsekvenser. Människor i västvärlden har, i samband med industrialiseringen, förlorat biodiversiteten bland våra bakterier i tarmen. Vårt inre ekosystem är försvagat och det bryter ner kroppens försvar. Det finns en tydlig korrelation mellan tarmens biodiversitet och kroniska och autoimmuna sjukdomar som t ex Crohns, Ulceröst kolit, allmänna IBS-symptom, astma och allergier.

– Menar du att vår tarmflora går mot en ’’colony collapse’’?

– Det är kanske till att ta i men man kan garanterat säga så här: ju mer biodiversitet i tarmen desto starkare immunsystem och friskare kropp. Mat, dryck, patogena mikrober (dvs mikroorganismer som virus, bakterier, svampar och parasiter), gifter och stress är sådant som bryter ner ekosystemet i tarmen.

– Vad kan vi själva göra?

– Biodiversitet, och främst förlusten av den, får konsekvenser för alla på denna planet. Vi kan göra val som påverkar både jordens och vårt inre ekosystem. De saker jag främst tänker på är:

* Tallriken ska bestå mestadels av växtbaserad mat. Biodiversiteten i tarmfloran  påverkas rejält av de matval du gör – detta gäller både positivt och negativt. Rätt matval som massa grönsaker och prebiotisk mat gynnar biodiversiteten och påverkar därmed ditt immun- och hormonsystem.

* Från en kostcirkelsynpunkt behöver vi ca 25% protein dagligen och då får man bestämma var det proteinet kommer ifrån. Jag får erkänna att jag inte är vegan eller vegetarian då jag som person inte funkar att bara äta vegetariskt. Gillar man animaliskt protein, som jag gör, finns det ingen anledning att goffa i sig 200 gram oxfilé och massa nötfärs varje vecka då produktionen av nötkött har stor negativ klimatpåverkan. Prova t ex att göra en bolognese på lamm och kyckling.

* Den sista saken jag vill understryka är vikten av att få i sig ren mat. Det man inte ser ska man vara misstänksam emot. Du ser inte gifterna men tro mig när jag säger att de finns där. Ekologisk mat är mindre besprutad och har oftast högre näringsvärde. Det finns mycket smutskastning av ekologisk mat men det finns inget som kan få mig att tänka om på denna punkt – det är bra för oss, miljön och den biologiska mångfalden.

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.