Nyttiga bärmuffins. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Nyttiga bärmuffins.

fav

För ett litet tag sedan slutade en väns ettåring tvärt att äta frukt. Från att ha varit värsta frukterianen snörpte han plötsligt en dag ihop munnen och vägrade delta i alla former av fruktstunder. Vill du ha banan min lilla gullunge? Nej tack. Lite bär då skruttis? Skulle inte tro det morsan.

Men morsan är inte typen som ger upp. I stället gick hon hem och bläddrade i senaste numret av VEGO, och efter några små gyllene justeringar hade hon plötsligt ett recept på hallonmuffins med gröna bananer som barnet slevade i sig utan en tanke på att det innehöll, tja, frukt helt enkelt.

IMG_2139

Eftersom muffinsen bakas på mycket lägre temperatur än i originalreceptet blir de inte riktigt så krispiga som i VEGO utan mer som en crossover mellan havreboll och muffins. Eh, hur gott lät det? Vi provar att säga det igen: en crossover mellan havreboll och muffins. Så vansinnigt gott ju.

Bärmuffins
(12 stycken)

3 1/2 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 1/2 gröna bananer
1/2 paket frysta hallon (tinade)
1 dl valfri mjölk (vi har provat med havre)
1/2 dl kokosolja

Sätt ugnen på 100 grader. Mixa havregrynen i typ en mixer så att det blir fint, men fortfarande har lite bitar. Blanda ihop med resten av torrisarna: kokosflingorna, ingefäran, bakpulvret, vaniljsockret och salt i en bunke. Mosa bananerna och hallonen i en annan bunke och rör ihop dem med mjölken och kokosoljan. Vispa ner torrisarna i fuktisarna. Häll upp i tolv muffinsformar. Grädda i typ 50 minuter tills de är torra i mitten.

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Print

Bärmuffins

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 12 stycken 1x
Scale

Ingredienser

3 1/2 dl havregryn

1 dl kokosflingor

1/2 tsk mald ingefära

1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

en nypa salt

2 1/2 gröna bananer

1/2 paket frysta hallon (tinade)

1 dl valfri mjölk (vi har provat med havre)

1/2 dl kokosolja

Instruktioner

Sätt ugnen på 100 grader. Mixa havregrynen i typ en mixer så att det blir fint, men fortfarande har lite bitar. Blanda ihop med resten av torrisarna: kokosflingorna, ingefäran, bakpulvret, vaniljsockret och salt i en bunke. Mosa bananerna och hallonen i en annan bunke och rör ihop dem med mjölken och kokosoljan. Vispa ner torrisarna i fuktisarna. Häll upp i tolv muffinsformar. Grädda i typ 50 minuter tills de är torra i mitten.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Anne-Britt skriver:

  Oj, låter jättegott! Men hörrni, vad är ett halvt paket hallon? Jag plockar själv och kan man inte köpa paket av olika storlek i affärerna? Vill bara få proportionerna rätt så att jag inte misslyckas i första försöket. För övrigt, trevlig helg på er <3

  1. Food Pharmacy skriver:

   Sprang precis till frysen och kollade – ett paket är 225 gram så drygt 100 gram helt enkelt!

 2. Varför gröna bananer? Näringsmässigt är väl de sämre och har mindre sötma också

  1. Food Pharmacy skriver:

   Omogna bananer innehåller ett superfiber som heter pektin som mogna tyvärr inte innehåller (fibrerna omvandlas till socker när bananen mognar, därav sötman).

 3. Josefin skriver:

  Älskar era “alternativa” recept. Kanelbullarna är verkligen to die for! Ska testa dessa med.
  Men jag funderar lite över kokosolja. Jag förstår att den är bra i upphättningssynpunkt men i övrigt? Har till och med trillat över en sida där det står att den framkallar inföammationer?! Vad säger ni om den?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Visst är det ett superrecept! Så vitt vi förstått det så är kokosolja bra om än i måttliga mängder, bl a är det antibakteriellt och innehåller ett speciellt mättat fett (MCT) som helt enkelt inte lagras in som fett i kroppen lika lätt som andra typer av fett.

 4. Hej!

  Måste testas då både min fyraåring och man gillade era bananmuffins med choklad skarpt 🙂
  Men en fråga, när det står gröna bananer menar ni omogna då? Varför ej mogna?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, prova! Omogna bananer innehåller ett superfiber som heter pektin som mogna tyvärr inte innehåller (fibrerna omvandlas till socker när bananen mognar).

 5. Ja precis samma fundering har jag. Hur mycket är ett halvt paket? Kommer att prova så snart jag har receptet komplett! Tack för en mycket intressant blogg 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ett paket är 225 gram!

 6. Hej Mia!
  Min sambo envisas med att vara bananallergiker så funderar på vad man skulle ersätta det med? Avokado tänkte jag men känns inte sött nog, förslag?

  /Sofia

  1. Food Pharmacy skriver:

   Halloj Sofia, hoppas du mår bra! Ah, vilken knepig fråga. Hm … Avokado är ju grymt istället för t ex smör men någon form av sötning behövs ju också trots allt. Kanske addera lite honung för sötma? Blötlagd torkad frukt? Kram M

 7. Kan man frysa muffinsen?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Aldrig provat pga tagit slut i ett nafs, ha ha. Men prova!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.