Professor Longo: Fasta är ett effektivt verktyg mot cancer. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Professor Longo: Fasta är ett effektivt verktyg mot cancer.

Häromdagen trillade vi över en studie på fasta och cancer som publicerades i somras. Väldigt intressant läsning, inte minst eftersom det visar att kosten påverkar de cancerskyddande mekanismerna ända ned på cellnivå.

Vi backar bandet.

Valter Longo är professor vid University of Southern California och har länge studerat hälsofördelar med fasta och hur fasta kan påverkar cancer. I hans studier har visats hur tre dagars-fasta både stärker immunförsvaret och motverkar biverkningar av cellgifter vid cancerbehandlingar. Longos studier visar att fasta i kombination med cellgifter fick tumörer att krympa väsentligt mycket mer än om man bara fick cellgifter. Hur kan det komma sig? Jo, fastan innebär helt enkelt att cancercellerna blir utan den näring de behöver för att växa. Vid fasta minskar de vita blodcellerna kraftigt men när man äter igen nybildas immuncellerna. På så sätt innebär fastan en “föryngring” av immunförsvaret som motverkar både biverkningar av cellgifter samtidigt som cancercellerna inte får näring för att växa.

Men, eftersom näringsbristen tillfälligt kan skada de celler som försvarar immunsystemet har Longo tagit fram en diet som imiterar fasta. Longos fasteliknande diet är så fiffig att den kapar bort den näring som cancercellerna vill ha, samtidigt som immunsystemets viktiga celler får det de behöver. Dieten är skräddarsydd för att boosta immunförsvarets främsta vapen mot cancer, de s.k. TIL-cellerna, och är en fem dagar lång vegandiet som innehåller mellan 800-1100 kalorier per dag. Den består av massor av grönsaker, mycket lite proteiner, mycket lite socker och är rik på vitamin D, zink och fettsyror. I kombination med cellgifter visade denna diet sig kunna bidra till att krympa bröstcancertumörer hos möss till i genomsnitt en fjärdedels storlek. Hur då?  Jo, på cellnivå visade det sig att mössen hade fått hela 240 procent mer TIL-celler. Dessutom försvagade dieten ett enzym som hjälper till att skydda tumörerna.

Dieten har börjat användas vid behandling av människor och även om Longo och hans forskargrupp hittills bara gjort studier på bröst- och hudcancerceller menar de att det är högst troligt att samma principer gäller för andra cancerformer.

http://news.usc.edu/103972/fasting-like-diet-turns-the-immune-system-against-cancer/

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Snart dags igen!

Missa inte vår populära Fastehärmande 5-Dagars Kur

LÄS MER HÄR

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.