Professor Longo: Fasta är ett effektivt verktyg mot cancer. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Professor Longo: Fasta är ett effektivt verktyg mot cancer.

Häromdagen trillade vi över en studie på fasta och cancer som publicerades i somras. Väldigt intressant läsning, inte minst eftersom det visar att kosten påverkar de cancerskyddande mekanismerna ända ned på cellnivå.

Vi backar bandet.

Valter Longo är professor vid University of Southern California och har länge studerat hälsofördelar med fasta och hur fasta kan påverkar cancer. I hans studier har visats hur tre dagars-fasta både stärker immunförsvaret och motverkar biverkningar av cellgifter vid cancerbehandlingar. Longos studier visar att fasta i kombination med cellgifter fick tumörer att krympa väsentligt mycket mer än om man bara fick cellgifter. Hur kan det komma sig? Jo, fastan innebär helt enkelt att cancercellerna blir utan den näring de behöver för att växa. Vid fasta minskar de vita blodcellerna kraftigt men när man äter igen nybildas immuncellerna. På så sätt innebär fastan en “föryngring” av immunförsvaret som motverkar både biverkningar av cellgifter samtidigt som cancercellerna inte får näring för att växa.

Men, eftersom näringsbristen tillfälligt kan skada de celler som försvarar immunsystemet har Longo tagit fram en diet som imiterar fasta. Longos fasteliknande diet är så fiffig att den kapar bort den näring som cancercellerna vill ha, samtidigt som immunsystemets viktiga celler får det de behöver. Dieten är skräddarsydd för att boosta immunförsvarets främsta vapen mot cancer, de s.k. TIL-cellerna, och är en fem dagar lång vegandiet som innehåller mellan 800-1100 kalorier per dag. Den består av massor av grönsaker, mycket lite proteiner, mycket lite socker och är rik på vitamin D, zink och fettsyror. I kombination med cellgifter visade denna diet sig kunna bidra till att krympa bröstcancertumörer hos möss till i genomsnitt en fjärdedels storlek. Hur då?  Jo, på cellnivå visade det sig att mössen hade fått hela 240 procent mer TIL-celler. Dessutom försvagade dieten ett enzym som hjälper till att skydda tumörerna.

Dieten har börjat användas vid behandling av människor och även om Longo och hans forskargrupp hittills bara gjort studier på bröst- och hudcancerceller menar de att det är högst troligt att samma principer gäller för andra cancerformer.

http://news.usc.edu/103972/fasting-like-diet-turns-the-immune-system-against-cancer/

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Då jag hade Hodgkins lymfom för några är sen sa min doktor att kosten inte har någon betydelse, men det struntade jag i, jag åt inget socker och körde med periodisk fasta under cellgiftsbehandling, tumör försvann nästan rekordsnabbt! Men det var väl tur sa läkaren!!! Själv vet jag ju att kosten har väldigt stor betydelse, inte bara vad man äter utan även hur!
  Tack igen för en kanonblogg, ni är ögonöppnare för många människor! P.s. periodisk fasta 4ever!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Fantastiskt att höra Tony!

 2. Hej Food Pharmacy & Tony C som skrivit kommentaren 21 november 2016.

  Först vill jag bara säga TACK för att ni gjort denna blogg och ger oss så mycket härlig, viktig men framförallt otroligt rolig läsning. Ni är fantastiska!
  Vi äter Synbiotika hela familjen.

  Jag önskar så få höra mer om Tony C:s historia om sin cancersjukdom och hans val av mat och periodisk fasta. Vilken typ av periodisk fasta använde han? Vilken typ av mat valde han? Om han vill berätta såklart. Tycker det var mycket intressant att läsa.

  Hälsning Monica

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack själv Monica! Så glada att du hittat hit!

 3. Hej fina ni!
  Jag har en liten fundering kring det här med vitamintillskott.
  Vad äter ni för vitaminer och hur ska man tänka kring det? För det kan ju bli väldigt dyrt ganska så snabbt om man ska få i sig allt man läser om som omega 3, c-vitamin, d-vitamin, probiotika, magnesium och allt vad det nu är.. så vad ska man satsa på?

  Kram Hanna

  1. Food Pharmacy skriver:

   Japp, kosttillskott är dyrt men vissa saker verkar vara nödvändigare än andra. Vi äter följande tre kosttillskott: Stig Bengmarks synbiotika, krillolja (Omega-3 alltså) och D-vitamin. Resten hoppas vi att vi får i oss genom en varierad och till stora delar vegetarisk kost.

 4. Mycket intressant artikel!
  Vet ni vad det är för diet exakt?

  Kram Hanna

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vi undersöker och återkommer!

 5. Ännu en som märkt att cancerceller lever på socker och för mycket kolhydrater. Ketogena dieter som t ex strikt LCHF eller bara en massa kolhydratfattiga grösaker verkar vara ett alldeles utmärkt sätt att svälta cancer. Fasta är ju utan tvivel ketogent det med. När skall sjukvården lära sig detta?

 6. Bra fastedagsläsning, tack! (I tillägg till kokboksläsning som jag också brukar göra på fastedagar. Och veckohandlar. Brukar blir dyrt.)

  1. Food Pharmacy skriver:

   Visst är det intressant!

 7. Louise Majabacka skriver:

  Här är ett intressant Ted Talk som tangerar inlägget och kommentarerna – Can we eat to starve cancer? http://www.ted.com/talks/william_li?utm_source=tedcomshare&utm_medium=referral&utm_campaign=tedspread

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack, det ska vi kolla på ikväll!

 8. Hej!
  Vilket märke av krillolja rekommenderar ni? Har läst att väljer man fel märke kan det nästan vara mer skadligt att äta än inte alls.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Har inget speciellt favoritmärke men brukar alltid handla det på en bra hälsokostaffär (typ Gryningen i Stockholm) och där har det koll och kan svara på alla ens konstiga frågor, bla vilken krill de rekommenderar!:)

 9. Hej!

  Jag skulle också väldigt gärna vilja veta “receptet” på den dieten. Hur får man tag på det, artikeln säger ju inget specifikt?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vet inte, ska försöka hitta det!

 10. Superintressant! Försöker få till 14h fasta. Men har två frågor:

  1. Om man tränar på kvällen, efter middagen, finns det då något man kan äta efter träningen för att inte förstöra fastan för mycket?

  2. Lite mjölk i morgonkaffet, pajjar det fastan helt?

  Stort tack för en superbra blogg och bok!

 11. Maria skriver:

  undrar hur pass näringsrik Kombucha är – ifrån synvinkeln periodisk fasta. det är ju ett fermenterat te, är det då okej att dricka under intermittent fasteperiod? rekomendationer jag sett är : “drick mycket te, kaffe och vatten går också bra.”

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja visst, kaffe, te och vatten går fint. Inte riktig koll på komucha dock – vad innehåller den mer än te?

 12. Maria skriver:

  jaa, det är lite klurigt. Kombucha här ett fermenterat te – går att göra på lite olika sätt – men det är en bakteriekultur som äter upp det socker som har tillförts tidigt i processen. det som sen bildar kolsyra. basen är te + socker + SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) . sen kan den färdiga drycken iof vara smaksatt – med tex lime/ingefära. så min fråga är om det i slutändan är att betrakta som te (ur fastesynpunkt) eller som “näringsrik dryck”. kanske någon som vet?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Om (vi säger om) vi nu förstått det hela rätt så äter processen/bakterierna precis som du skriver upp sockret. Och isf återstår ju bara te + bakterier vilket inte bör störa fastan. Hm, någon annan som vet?

 13. TinaFS skriver:

  Kostdoktorn anger att Kombucha innehåller 10 g socker i 3,5 dl. Vilket innebär att det finns en del socker kvar i drycken.

  http://www.kostdoktorn.se/lchf/drycker-och-lchf-bast-och-samst

 14. Maria skriver:

  Här står det om mimicking diet, den som Longo förordar.
  Bara att googla på “Mimicking”
  https://thequantifiedbody.net/fast-mimicking-diet/
  http://foreverfreefrom.com/fasting-mimicking-diet-guide/

 15. Vanessa gustafsson skriver:

  Hej! Jag undrar om man kan dricka guldmjölk på morgonen utan att förstöra för nattfastan?😄
  Tack för en fantastisk blogg och underbara skratt av er podd!

  1. Julia Axelsson skriver:

   När det kommer till fasta bör man göra det som känns bäst! Vill du starta din dag med en kopp guldmjölk och mår bra av det – kör!

 16. Maria skriver:

  Valter Longo pratar om FMD i samband med cancerbehandling. Hur kan man tänka om NÄR det är bästa läget att fasta vid cytostatika behandling? Några dagar innan o nån dag efter? Eller kanske fem dagar innan?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.