Proteinbrist. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Proteinbrist.

Den vanligaste frågan man får när man säger att man dragit ner på kött och upp på grönsaker är den om proteinbrist.

– Men proteinet då? Hur får du i dig proteiiinet?

Inget fel på frågan alls, vi har själva ställt oss den. Tills vi läste på och insåg att man faktiskt måste äta en rätt ensidigt och trist kost om man ska få brist på protein. Att inte få i sig tillräckligt med protein verkar nämligen vara något av en utmaning – protein finns i det mesta, från spenat till havregrynsgröt, och äter du bara allsidigt som vegetarian (vilket alla bör göra, alltså vegetarian eller inte) så klarar du dig fint.

Kanske är det det här med aminosyrorna som ställer till det lite? Många har ju hört att protein från djurriket innehåller alla essentiella aminosyror, till skillnad från protein från växtriket. Men samma sak verkar gälla även här: ser du bara till att äta tillräckligt varierat av bl a baljväxter, ärtor, bönor, linser, fröer och nötter, vilket man ändå alltid bör göra, så får du i dig det du behöver även med helt vegetarisk mat.

Förra veckan lärde vi oss dessutom något nytt. Sara Ask, dietist på Astrid Lindegrens barnsjukhus, förklarade i SvD att man inte måste få i sig alla essentiella aminosyror i varje enskild måltid.

– Det räcker att få en balans över lite längre tid. Kroppen har ett eget förråd, där proteiner återanvänds. Sådan återvinning svarar för ungefär två tredjedelar av de aminosyror vi tar upp varje dag.

Mycket intressant. Och sedan fortsätter hon:

– Jag möter föräldrar som tror att deras barn får för lite protein, men det är sällan fallet. Barn i Norden som äter blandkost får i sig 2-3 gånger mer protein än de egentligen behöver.

Så, nästa gång någon tittar på dig och undrar hur du får i dig “proteiiinet” så vet du i alla fall vad du ska svara.

Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Gunilla Sand skriver:

  Det är väldigt trevligt att följa er. Suveränt att inte använda pekfingret. Nu till min kommentar om protein. Jag är 71 år och har varit vegetarian i hela mitt liv, har aldrig smakat ett rent ägg ens. Många, många gånger har jag fått frågan ” men har du inte bristsjukdomar när du inte äter protein”. Jag är 175cm lång, jobbar halvtid och går på gym minst 3ggr i veckan. Räcker ganska bra som svar.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Fantastiskt – vad härligt det låter!

 2. Hej! Läste er bok och blev riktigt inspirerad. Problemet är för mig som hårt tränande 25-åring hur jag ska få i mig tillräckligt protein för muskeluppbyggnad och återhämtning? Tillräckligt för att inte få “proteinbrist” hos barn kan jag köpa men har ni något tips för hårt tränande/idrottande människor? Tacksam för svar 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ah, detta är ju tyvärr inte riktigt vårt område men tänker mer av vegetabiliska proteinkällor då kanske?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.