Sötpotatissoppa med jordärtskocka och timjan. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Sötpotatissoppa med jordärtskocka och timjan.

fav

Det är dan efter dan efter dan efter dopparedan och vi trodde aldrig att vi skulle säga det här men vi börjar faktiskt bli sugna på att byta ut dom här:

IMG_2612

Mot dom här:

FullSizeRender-285

Men vi vill ju inte alls stå i köket. Vi vill bara ligga kvar i soffan och kolla på Skam. Så vi måste göra det enkelt för oss. Kanske en soppa? Som innehåller superfibret inulin. Och som inte smakar Rocky Road. Går det? Det går.

Sötpotatissoppa med jordärtskocka och timjan
(2 stora portioner eller 4 lite mindre)

1 stor sötpotatis
cirka 500 gram jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
½ liter lantbuljong
en skvätt havregrädde
salt & peppar
lite färsk timjan
en näve ruccola
några msk tamarirostade pumpakärnor

Skala potäten och jordärtskockorna och hacka dem i lite mindre bitar. Lägg dem och löken i en kastrull och häll på vatten + lantbuljong. Koka upp och låt puttra på tills potatisen och kockarna mjuknat lite. Häll över allt i en mixern (eller använd mixerstav direkt i kastrullen). Mixa. Ha i en skvätt havregrädde om du är på det humöret. Salta. Peppra. Häll upp i en skål. Dekorera med lite färsk timjan, ruccola och pumpakärnor (som du rostat på låg temperatur med tamari och du orkat – se instruktioner här). Återgå till soffan. Mmm vilken god fortsättning!

FullSizeRender-286

Rookie_200x200px-03

Hur skalar man en jordärskocka utan att bli galen?
Det gör man inte. Jordärskockor är extremt pilliga och svårskalade. Ett alternativ är förstås att du helt enkelt kokar kockan med skalet på och låter det följa med ner i soppan. Vi gillar skal här på bloggen – då behåller kockan mer av sina näringsämnen. Tänk på att skrubba den noggrant först bara.

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Print

Sötpotatissoppa med jordärtskocka och timjan

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

1 stor sötpotatis

500 gram jordärtskockor

2 vitlöksklyftor

1/2 gul lök

1/2 liter lantbuljong

en skvätt havregrädde

salt & peppar

lite färsk timjan

1 näve ruccola

2 msk tamarirostade pumpakärnor

Instruktioner

Skala potäten och jordärtskockorna och hacka dem i lite mindre bitar. Lägg dem och löken i en kastrull och häll på vatten + lantbuljong. Koka upp och låt puttra på tills potatisen och kockarna mjuknat lite. Häll över allt i en mixern (eller använd mixerstav direkt i kastrullen). Mixa. Ha i en skvätt havregrädde om du är på det humöret. Salta. Peppra. Häll upp i en skål. Dekorera med lite färsk timjan, ruccola och pumpakärnor (som du rostat på låg temperatur med tamari och du orkat). Återgå till soffan. Mmm vilken god fortsättning!

Dela

Kommentarer

 1. Ami Alkenäs skriver:

  I vilken ingridiens i soppan finns inulin?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Jordärtskockorna!

 2. Har just läst ut er bok. Tack, för att ni skrev en sån fantastiskt bra bok som är både rolig, full av bra information och lättläst

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack, så glada att du gillade den!

 3. Hur mycket vatten?

  1. Food Pharmacy skriver:

   1/2 liter!

 4. Birgitta skriver:

  Odlar dem själv. Brukar förvälla jordärtskockorna och hälla av spadet tre gånger. Då får man inte ont i magen även om man äter mycket. Men hur är det med de nyttiga ämnena? Hur mycket försvinner när man kokar av?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Nä men precis, det är just råa jordärtskockor som framkallar brallknallar (som Stora Vänliga Jätten ju kallar dom). Dock gäller följande för rotfrukten: när du värmer dem så förvandlas fibrerna till socker, men låter du dem bara svalna igen så återbildas fibrerna igen. Så förvällda, avsvalnade jordärtskockor är ett mycket bra alternativ!

 5. Mamm så god

  1. Food Pharmacy skriver:

   Instämmer!

 6. Ann Christine Dahlberg skriver:

  Tack för en bra och roligt skriven bok! Det här med kokt avsvalnad potatis och andra rotfrukter är intressant, hur mycket bör de svalna av för att behålla nyttigheten? När man processar och kokar potatis faller ju den stora stärkelsemolekylen sönder i små glukosmolekyler och kan då tas upp i tunntarmen, vilket ju inte är så bra, men när de svalnar, klistrar de då ihop sig igen och blir så stora att de stannar kvar ända till grovtarmen? Är det så ni menar? Tidigare har tex potatisen avskräckt mig med sitt höga GI.
  MVH

  1. Food Pharmacy skriver:

   Precis så. Avsvalnad/kall potatis blir till fibrer (som tar sig ner till grovtarmen) igen. Och har dom väl varit kall en gång så funkar det att upphetta dom igen!

 7. Ann Christine Dahlberg skriver:

  Blir det samma sak då med min soppa på rotfrukter, har den svalnat en gång, så kan man upphetta igen och fibrerna är tillbaka? Varm soppa är ju godare än kall.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Japp, så har vi också förstått det.

 8. För ett par veckor sedan var jag helt inne på att börja äta sunt och nyttigt och började med att köpa jordärtskockor för att göra en god och mättande soppa. God och mättande blev den verkligen men jag hade missat “prutteffekten” – Gud, vad jag pruttade, morgon, middag och kväll. Jag var helt sjuk av att hela tiden låta som en mistlur som hakat upp sig och trodde jag hade fått en allvarlig sjukdom innan jag googlade på skockan och fann skälet till varför mina tarmar var så aktiva. Effekten var öronbedövande och jag fann mig tvungen att hålla mig gömd för omgivningen i säkert en veckas tid. Aldrig mer, har jag lovat mig själv!
  P.S. älskar er blogg dock!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Haha vad roligt skrivet!

 9. Annika Nilsson skriver:

  Supergott! Det blev vår middag idag! Sen som sagt var tillbaka till soffan, och två avsnitt av “Gåsmamman” en serie som rekommenderas!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Låter underbart!

 10. Gott att ringla olivolja på!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Låter klockrent!

 11. Hej! Vad är lantbuljong? Är det något ni gör själva eller finns det att köpa?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Önskar vi hann göra själva men nope, köper ekologisk i affären, utan salt och socker.

 12. Klaudia skriver:

  Hello! I just bought your book and I am very happy and enthusiastic about it. I wanted to check more of your recipes but not many of them are written in English. Will you be translating the recipes in English some day?
  Greetings from Poland!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Yes, it’s on its way. AND, we have just launched the blog in English! Check it out at food pharmacy.blog.

 13. Marie skriver:

  Tack för svaret men kan ni tipsa om ett bra märke?

 14. Food Pharmacy skriver:

  Hej Marie! Just nu har vi Renée Voltaires lantbuljong hemma!

 15. Hej Food Pharmacy!
  Köpte och streckläste er första bok förra helgen. Så rolig och intressant.
  Dags att prova recepten nu : – ) Vilka lagade rätter fungerar bäst att frysa in?

  Så nyfiken och peppad på alla goa grejer.//Pia

 16. Kan denna soppa tillagas i vitamixern eller måste den kokas först?

  Tack för en bra blogg och pod.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.