Ekologiskt vin – bu eller bä? – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Ekologiskt vin – bu eller bä?

Vi är inga vinkonnässörer. Det är egentligen bara en sak vi är petiga med när vi köper vin och det är att det är ekologiskt. Men så damp det här mejlet plötsligt upp i vår inkorg och satte vår värld i gungning. Vad tror ni, är det en skröna eller stämmer det? Alla kunniga där ute – snälla hjälp oss reda ut detta.

Hej!

Jag sitter och läser er fantastiska bok, Food Pharmacy. Ni skriver helt underbart och man blir så inspirerad.

Ni skriver att man bara ska dricka ekologiskt vin och ekologiska vindruvor men jag pratade med person som importerar vin och han berättade att ekologiskt vin var det värsta man kunde köpa ur besprutningssynpunkt. Tydligen regleras besprutningen av vinplantorna bara av att de inte får besprutas på blad och vindruvor däremot är det fritt fram att bespruta jord och rotsystem. Det är tydlig detta de gör istället på de ställen där de odlar ekologiskt vin. Istället för att besprutningsgiftet hamnar på utsidan av vindruvorna hamnar de på insidan av vindruvorna på grund av att det sugs upp via rötterna.

Ni får gärna undersöka hur det är med detta men om det stämmer det han säger så är det ju faktiskt ännu värre.

Åter igen tack för en fantastisk bok.

Lars

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Och sedan har vi det där med naturvin !

  Sedan har jag hört att det är så dyrt att bli ekocertifierad så att många struntar i det men odlar ekologiskt . Hur är det med det.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ah, intressant! Det har vi också hört. Gäller nog inte bara för vin.

 2. Men Biodynamiskt vin (‘Naturvin’ på systemet) har ingen besprutad jord alls.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Intressant, finns det på systemet?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla för snabbt svar!

 3. Hej! Det stämmer att regleringen kring vad som är ekologiskt och hur besprutning och tillsatser får användas är svårt för en konsument att följa med i. Det är INTE så att ett ekologiskt vin på systemet är fritt från tillsatser och konstgödsel eller pesticider. Som alla andrs livsmedel är det stor skillnad på KRAV och ekologiskt och det finns många ekomärkningar inom europa och vinproducenterna har egna. Många små vinproducenter som odlar ekologiskt är inte heller certifierade. Ett säkert kort i vinvärlden är biodynamisk odling men det är ingenting som systembolaget premierar. Hör av er om ni vill veta mer!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla för snabbt svar!

 4. Jag köper bara biodynamiskt vin numera. Det gäller att tjata på sin vinbutik så de tar in det utbudet. Tjata, tjata, tjata. De flesta lyssnar på sina kunder.

 5. En sak man numera kan se på systemets hyllmärkning är mängd socker, den minsta mängden är <3g /liter. Bra att ha koll på att inte få i sig socker i onödan. En del kan ha över 10 och det är ju stor skillnad.

 6. Lars Hansson skriver:

  Vin är ju uppenbart något som innehåller massor med kemikalier. Här finns en dokumentär som gick på TV4.

  http://www.tv4.se/kalla-fakta/artiklar/kalla-fakta-gift-i-glaset-528b6ac2c459485099000008

 7. Jag är inte vinodlare men odlar många andra växter ekologiskt certifierat.
  Det stämmer INTE att jord och rötter får besprutas. Konstgödsel får inte heller användas.
  Så det som står i mailet från “Lars” tror jag inte på.
  Rimligtvis gäller samma regler för vinodling som för annan växtodling.

 8. Camilla Mattsson skriver:

  Vill bara inflika att benämningen “naturvin” betyder inte att vinet är biodynamiskt. Endast vissa naturviner är biodynamiska.
  https://www.systembolaget.se/fakta-och-nyheter/fakta-om-dryck/ekologiskt/ekologiskt-vin/naturvin/

 9. I Champagne arbetar många kvalitetsodlare ekologiskt/biodynamiskt sedan många år men få är certifierade. Tyvärr har små producenter svårt att ta sig in i Systembolagets utbud men jag kan varmt rekommendera Franska Vinlistan (http://franskavinlistan.com). Av deras champagneodlare är Marguet, Pascal Doquet och Léclapart certifierade biodynamiska. Dessutom arbetar mina två favoritodlare, Jacques Selosse och Vilmart, båda ekologiskt utan att vara certifierade.

  Elvis
  http://champagneochmat.blogspot.se

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för svar!

 10. P.S. Det finns inga naturviner/”vin naturel” på Systemets hyllor men det finns ett antal importörer man kan beställa via. Ställen där man kan dricka naturvin och som har stort utbud i Stockholm är till exempel Restaurang Volt (prata med deras sommelier Johan Bengtsson), Babette/Café Nizza, Matthias Dahlgren, Spritmuseet, Oaxen, Ekstedt och deras nya vinbar och 19 glas.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack för svar!

 11. Finns naturvin i beställningssortimentet?
  Gäller samma för ekologiska vindruvor?

 12. Enligt uttalandet så kan man få uppfattningen att bekämpningsmedlen för konventionellt odlade vindruvor hamnar på utsidan och för ekologisk odling inne i växten. Det stämmer ju inte alls.
  Systemiska bekämpningsmedel – dvs bekämpningsmedel som tas upp av växten och stannar kvar i växten i upp till tre veckor – används flitigt i konventionell odling. Det som är tillåtet att användas i ekologisk odling och som det finns kritik mot är koppar, för koppar skapar problem i jorden i och med att det ansamlas där och påverkar mikroorganismerna.

  Jag funderade på var uppgifterna kan komma ifrån, och kom att tänka på en artikel i Aftonbladet:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22252513.ab
  Men de som har uttalat sig i artikeln tillhör det gäng forskare på SLU som driver en stark motkampanj mot ekologisk odling. Dessa forskare har dock fått kritik för brister i sitt vetenskapliga arbete. Här finns en bra sammanfattning om dessa forskares anti-eko-kampanj:
  http://www.ekopappan.se/tag/thomas-katterer/

  För den som vill fördjupa sig i vad som gäller angående vindruvsodling och ekologisk odling så finns Naturskyddsföreningens rapport i ämnet här:
  http://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/2008_miljogifter_jordbruk_mat_vindruvor_rapport.pdf
  och reglerna för ekologisk odling inom EU här:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:189:0001:0023:EN:PDF

  Sen ser jag det som självklart att där det finns människor inblandade så finns det även fuskare, så självklart kan det nog förekomma fusk inom ekologisk odling också. Tanken är dock att kontrollorganen ska fånga upp en del av dessa med sina inspektioner.
  (Här finns mer info om kontrollorgan:
  https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/produktion-av-livsmedel/kontroll-och-markning-av-ekologisk-mat/ )

  Att köpa ekologiskt är inte en garanti för att produkten är 100% bekämpningsmedelfri, eftersom vi alla lever på samma jord och bekämpningsmedelsrester kan spridas med luft eller vatten. Däremot talar mycket för att ekologisk odling definitivt är miljövänligare och snällare mot ekosystemen, och dessutom att vi minskar andelen bekämpningsmedelsrester som cirkulerar i våra kroppar om vi väljer att äta ekologiskt. (se bl.a. Coops film om Ekoeffekten:
  https://www.coop.se/vart–ansvar/ekoeffekten/ )

  (…och då har vi inte ens nämnt problematiken med hormonstörande ämnen… 😉

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack!!!

 13. Christina Sunnervik skriver:

  Beställer naturvin på systemet. 6 flaskor måste man beställa. 250 kr styck. Från Sicilien vulkanjord,
  Förbaskat gott.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Wow, tack för tips!

 14. Är det bara jag som känner en viss uppgivenhet? Köper ekologiskt, både vin och annat, så mycket jag kan och tänker att jag gör gott för både miljön och kropp & själ. Och så kommer såna här grejer och andra liknande, och jag får ett anfall av JAG ORKAR INTE. Varför kan det inte bara få vara enkelt och tydligt och med garantier om att jag blir en bättre människa och jorden en bättre plats att leva på om jag väljer ekologiskt, om jag väljer rätt kanel, om jag väljer rätt antal msk olja osv osv osv. GAH!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, jo, alltså, verkligen. Ibland (läs: ofta) känns det ju så hiiimla svårt att göra rätt trots att man ändå har någorlunda kunskap. Instämmer med dig Citronankan: gaaah!:)

 15. Ekologiskt vin (EU-ekologiskt)
  Fram till förra året innebar ekologiskt endast att druvorna som vinet var gjort av var ekologiskt odlade, vilket förbjöd användning av konstgödsel samt alla kemiska bekämpningsmedel, förutom en begränsad användning av kopparsulfat och svaveldioxid.

  Men de 1 augusti 2012 införde EU särskilda regler för ekologisk certifiering av vin. Dessa innebär, förutom att druvorna ska vara ekologiskt odlade, även att användandet av framförallt tillsatser har begränsats. I ekologiska viner tillåts endast fyra ämnen som räknas som tillsatser: tanniner (E181), svaveldioxid (E220), kaliumpyrosulfit (E224) och metavinsyra (E353).

  Många av ämnena på EU:s lista över tillåtna ämnen vid vinproduktion klassas dock som processhjälpmedel – inte som tillsatser – och här godkänner man ytterligare knappt 40 ämnen, vilka finns angivna här. I vissa fall har man dock begränsat de högsta tillåtna mängderna. Exempelvis är de högsta tillåtna halterna av sulfit, som finns naturligt i låga halter i vin, 100 mg per liter i ekologiskt rödvin respektive 150 mg i vitt vin och rosévin, jämfört med 150 mg respektive 200 mg i motsvarande konventionella viner. Även vissa processer, som elektrodialysbehandling, är förbjudna vid ekologisk framställning.

  Krav-märkt vin
  Följer i princip samma regler som EU. Största skillnaden är att man även har krav på socialt ansvar, bland annat policy för social rättvisa, förbud mot diskriminering och rätt att organisera sig fackligt. När det gäller vad man får tillsätta i vinet följer man helt EU:s regler.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack!

 16. Camilla skriver:

  Jag hörde av mig till Systembolaget och frågade. De svarade att ekologiskt vin inte är giftigare än något annat vin. De bad mig läsa detta, se nedan.

  Vad är ett ekologiskt vin?
  För att ett vin ska få kallas ekologiskt ska det uppfylla krav på tillverkningen och på odlingen av vindruvorna. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

  För att ett vin ska märkas ut i hyllan med Systembolagets gröna ekologiskt-märke, måste det ha en certifiering från en oberoende organisation som kontrollerar att vinet uppfyller EU:s regler för ekologisk odling och ekologiskt vin. Här finns mer information om vår ekologiska märkning.

  Det finns vinbönder och vinproducenter som tillverkar ekologiskt utan att certifiera sig. I branschen finns de som säger ”Vadå ekologiskt? Ekovinbönderna gör bara som de alltid har gjort!” och till viss del är det sant.

  Kemiska bekämpningsmedel förhållandesvis nytt
  Det var först under 1960- och 1970-talen som diverse kemiska bekämpningsmedel mot skadedjur och ogräs slog igenom inom jordbruket.
  Till skillnad från de traditionella medel som använts i samma syfte i många år, som kopparsulfat och svavel, så tränger kemiska bekämpningsmedel in i växten och verkar inifrån. Det innebär att de oftast finns kvar som restprodukter i druvan och därmed även i vinet.

  Biologiska alternativ
  Det är dessa kemiska bekämpningsmedel som de ekologiska odlarna inte tillåts använda. En begränsad användning av kopparsulfat och svaveldioxid, som lägger sig utanpå växten och sköljs bort när det regnar, är dock tillåten för bekämpning av vissa sjukdomar. I övrigt används biologiska alternativ, till exempel naturliga fiender till skadedjur och skadeinsekter.

  Naturgödsel istället för konstgödsel
  Skyddsmedlen och besprutningen är bara en del av den ekologiska processen. Till exempel har man ersatt konstgödsel med naturgödsel, och man tillåter ogräset att vara kvar istället för att ta kål på det med gifter. Ogräset plöjs sedan ner och används som gödning.

  Krav på tillverkningen
  Ekologiskt vin innebär också att tillverkningen uppfyller de krav EU ställt upp för ekologiska viner (EU-förordning 203/2012). Tidigare räckte det med att druvorna var ekologiskt odlade, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, för att få använda ekomärkning. För viner av årgång 2012 och senare finns regler även för själva vinframställningen. Reglerna säger att man vid framställning av ett ekologiskt vin inte får använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion (45 ämnen är tillåtna jämfört med 63). Gränsen för hur mycket svaveldioxid (används som konserveringsmedel) som får tillsättas är också lägre: 100 mg istället för 150 mg för rött vin, och 150 mg i vitt och rosévin jämfört med 200 mg i konventionella viner.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack!

 17. Stella skriver:

  Hejsan, tack för en fin artikel! Men vart har du köpt den boken? Tänkte att läsa den också. Har kollat på Bokus http://www.bokus.com och har inte hittat. Jag har även en rabattkod http://promocodius.com/se/butiker/bokus-rabattkod om jag köper nåt hos Bokus. Synd att jag kan inte använda den. Hör av dig! Stella

 18. Cruz Liljegren skriver:

  Hej! Kommer inte skriva nån längre kommentar, ville bara påpeka att det Lars skriver i mailet inte stämmer. Det är helt felaktigt. Läs vad som gäller här: https://vinbanken.se/2016/01/10/ekologiskt-vin/

  Tack för en bra blogg!

 19. Rudolf Sillén skriver:

  Naturvinet som Christina beställde på Systembolaget och som kom från Sicilien heter Respiro Art.nr: 73392-01. Det har en hög halt av naturliga antioxidanter och produceras utan tillsats av sulfit. Druva Nero d´Avola. Kolla på naturvin.se där finns information om olika typer av vin samt artiklar och länkar till intressanta YouTube-klipp.

 20. SamJones skriver:

  Jag har redan läst något liknande på https://wikipedia.org/

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.