Rött kött kan bidra till tarmsjukdom. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Rött kött kan bidra till tarmsjukdom.

Förra veckan dök det upp nya larm om rött kött. 2015 slog Världshälsoorganisationen WHO fast att konsumtion av charkprodukter kan öka risken för olika typ av cancer, och så sent som förra året gick Livsmedelsverket ut med nya rekommendationer om hur mycket (eller snarare lite) kött man bör äta. Gränsen drogs vid högst 500 gram i veckan.

Förra veckan publicerades en ny studie som visade att kött kan bidra till tarmsjukdom. I studien har amerikanska forskare följt över 46.000 amerikanska mäns kostvanor i nära tre decennier och hittat en koppling mellan hög köttkonsumtion och inflammerade tarmfickor (divertikulit). De som åt mer än en portion kött i veckan hade en ökad risk att drabbas av divertikulit. Detta gällde framförallt olika sorters filéer och kotletter av nöt, fläsk och lamm (däremot verkade inte charkprodukter öka risken i samma utsträckning).

Man har länge sökt svar på varför dessa inflammerade tarmfickor uppstår hos människor, och kanske kan rött kött vara en av förklaringarna? Sambanden i den här nya amerikanska studien visar dessutom att risken för att drabbas av komplikationer för de som redan haft besvär med divertikulit ökade med 50% för de som åt mer än en portion rött kött i veckan, jämfört med dem som bara åt en portion.

– Tidigare har man visat att vegetarianer löper mindre risk att utveckla divertikulit. Det här är en av de första studierna som man fokuserar på just rött kött och visar att det finns ett samband mellan rött kött och divertikulit, säger Jonas Ludvigsson, professor i klinisk epidemilogi vid Karolinska Institutet.

Forskarna själva är noga med att poängtera att studien är en så kallad observationsstudie som bygger på patienters egna uppskattningar av sin kost vilket gör att resultaten måste tolkas försiktigt. Eftersom bara män ingår i studien är det inte heller säkert att slutsatserna gäller för kvinnor. Dessutom finns det fortfarande mycket att ta reda på när det till exempel handlar om vad tarmfloran spelar för roll i sammanhanget, skriver forskarna.

Men trots upprepade varningar för hög konsumtion av rött kött äter många svenskar mer kött än vad som rekommenderas. Här på vår kant fortsätter vi att försöka inspirera till ett grönare liv med mer grönt och mindre kött på tallriken.

Referens: Yin Cao et al. Meat intake and risk of diverticulitis among men. Gut, 2016. DOI: 10.1136/gutjnl-2016-313082

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej! Jag vill först säga Tack för en bra blogg 🙂

  Det jag inte kan låta bli att undra när det kommer sådana här “nya” rön om rött kött om och om igen är hur det förhållit sig med mängden raffinerade kolhydratsprodukter och socker. Det är väl ändå mer troligt att människor som äter socker och raffinerade kolhydrater som spannmål får problem med tarmhälsan av en massa olika slag, spannmål är icke-främjande för tarmfloran och socker göder allt dåligt i kroppen. Och hur balanserad kost har dessa personer haft förutom “kostcirkeln” som inte är så himla balanserad? Vad anser ni om den tesen, är inte socker och spannmål mer intressant att ta en närmare titt på inom kostforskning?

  Mvh / Okvalificerad gissning 🙂

 2. Tänkte tipsa om det här svingoda och ( vad jag iaf tänker) antiinflammatoriska recept. Sänker man temperaturen på laxen och tar tex havrefraiche ist för matlagningsyoghurt blir ju receptet riktigt bra för tarmbakterierna!
  http://www.svt.se/recept/ljummen-gronsakssallad-med-ugnsbakad-lax

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla, den måste vi prova så klart!

 3. Divertikulit är inflammation, inte en infektion.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack, ändrat!

 4. Reijo Anttonen skriver:

  Fick själv kraftiga plågor i mag/tarm… o det accelerade.. trots olika röntgen hittade man inget tills en spec colon-röntgen med luft visade jag hade tarmfickor ett större antal o dessa blev infekterade .. alltså inget konstigt alls (inbillning mm) utan mkt naturligt liknande tarmvred… o nu efter ca 1 år med i huvudsak följt Stig Bengmarks råd så är jag helt symptomfri förutom många andra fördelar så… jag kan bara rekommendera Den Gamle

  1. Food Pharmacy skriver:

   Så glädjande att höra Reijo!

 5. Caroline skriver:

  Kan ni inte skriva om kollodialt silver? Bu eller bä? Vad säger professorn?
  Jag hittade detta på en blogg:

  “Silverjonerna i produkten påverkar oftast inte de goda tarmbakterierna Acidophilus och Bifidus som finns i tarmsystemet. Detta beror delvis på att KS tas upp i magen och övre delen av tunntarmen och därför påverkas inte de goda tarmbakterierna som sitter i tjocktarmen. Delvis beror det också på att de goda tarmbakterierna har en tjockare cellvägg. Jämför med antibiotika som dödar även goda tarmbakterier.”

  Det låter ju bra så här i sjukdomstider, men hade känts bra med input från er också!
  Mvh
  Caroline

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vill minnas att professorn inte förespråkar kolonialt silver men vi kan tyvärr inte redogöra för varför.

 6. Katarina skriver:

  Hej,

  Alltid kul med nya forskningsresultat, men det vore ockå intressant vad dessa män ätit tillsammans med köttet? Är man säker på att det är köttets fel? Kanske kan det beror på tillbehövren? kött återföljs ju väldigt ofta av mindre trevliga tillbehör (vilket de flesta studier inte tar hänsyn till).

  1. Food Pharmacy skriver:

   Intressant reflektion, instämmer!

 7. Intressant att man blåser upp en observationsstudie så stort. En studie där personerna själva får skriva ned vad de ätit. 46000 amerikanska män är verkligen inte normen för alla, tvärtom. Jag skulle säga hamburgare av dålig kvalitet, dåliga kolhydrater, dåligt fett mm.

  Självklart ska vi dra ner på köttkonsumtionen, det köttet som är dåligt = importerat kött uppfött på dåligt foder. Äter vi svenskt kött av bättre kvalitet några gånger per vecka så har vi ändå en väldigt bra måltid med ett fullvärdigt protein.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Yes, Stig brukar säga att lite kött av god kvalitet inte är någon fara.

 8. Andreas skriver:

  Jag håller med Katarina, man bör kolla till helheten. Kött finns väldigt mycket utav på snabbmatkedjor som mcdonalds, burger king, kebabkiosker, subway etc och där äts mycket onyttiga såser och andra tillbehör. Sen kan man fundera på kvaliten på köttet. Svenskt kött är utan antibiotika vilket det kan finnas mycket av runtom i Europa. Snackas det om Ekologiskt kött och naturkött också?

  En annan sak att ta hänsyn till när det kommer till vegetarianer är att de ofta är rätt pålästa om vad de måste äta för att få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror och annat. Många köttätare har inte alls samma kunskaper när det kommer till bra mat. Men att äta mycket grönt är självklart grunden.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Helt rätt, intressant input!

 9. Visst, därför hade urmänniskan som nästan hade inget annat än kött mycket tarmsjukdomar…och hur kom vi till i all världen när de dörr ur eftersom de hade tarmsjukdomar???
  Människan är ingen vegan, den är en allätare och att bara äter vegan som en kanin är vi inte anpassad för!

 10. NIclas skriver:

  För det första så är det mindre intressant att läsa när kommentarer bidrar med hokus pokus historier angående protein. Att avstår från plant baserad kost för kött ger dig protein låter väldigt felinformerat för planetens största och starkaste landdjur äter endast plant baserad kost och inget kött. Ska vi prata om urmänniskan så bör man läsa på sin historia för urmänniskan åt väldigt lite kött. Innan utvecklingen så var faktiskt människan i mitten på näringskedjan, det var människan som väntade vid kadavret tills de starkaste hade ätit, delvis betyder det andra djur. Om man tittat på elefanten som har den promenerat på jorden runt 65 miljoner år, jämfört med Människan runt 2.5 miljoner år, vi är novis jämfört med andra djur och vi behandlar dem som vi var först. Vi är inte störts, vackrast och bäst, vi är det enda djuret som inte lever i harmoni med naturen. Din hjärna behöver socker som näring, inte kött så din hjärna har inte växt på grund av kött, det är vetenskapligt omöjligt. Vår närmste släktingar är chimpansen som äter runt 97% plant baserat kost och 3% larver. Den kognitiva revolutionen startade för 70 000 år sedan, jordbruket för 12 000 år sedan och vetenskapliga 500 år sedan så på lite mer än 500 år har vi totalt förstört jordklotet. Enligt FAO så står djurindustrin för 18% av växthuseffekten och då räknar vi inte in skövlande av regnskog samt jordbrukstransporten, det är mer än hela transportindustrin. 40% av jordens landyta går till djurindustrin och 42% av allt spannmål går till djurindustrin (jordbruksverket).Mer än 90% av allt soja som odlas går till djurindustrin och mer än 80% av all regnskog som skövlas går till soja odlingar (FAO, WHO, WB, WWI). Ni som skriver att vi ska sluta importera och köpa lokalt, det kommer inte att mata växande Sverige med kött och att man ska endast äta det ett par gånger i veckan, det ses inte som en möjlighet, om nu inte Sveriges Riksdag inför ransonering. Det som måste göras och det är väldigt snart, inse att människan, en växtätare, äter kött vilket de inte ska göra, din anatomi är inte byggd för kött, det är väldigt enkelt att kontrollera, dina tänder, dina händer, dina “klor”, hur din käke rör sig, hur din magsyra fungerar, hur lång din tarmkanal är samt hur lång din matsmältning är, sedan jämför du det med en allätare och karnivor.

 11. ila rod skriver:

  Gillar den här kommentaren! Bra.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.