Rött kött kan bidra till tarmsjukdom. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Rött kött kan bidra till tarmsjukdom.

Förra veckan dök det upp nya larm om rött kött. 2015 slog Världshälsoorganisationen WHO fast att konsumtion av charkprodukter kan öka risken för olika typ av cancer, och så sent som förra året gick Livsmedelsverket ut med nya rekommendationer om hur mycket (eller snarare lite) kött man bör äta. Gränsen drogs vid högst 500 gram i veckan.

Förra veckan publicerades en ny studie som visade att kött kan bidra till tarmsjukdom. I studien har amerikanska forskare följt över 46.000 amerikanska mäns kostvanor i nära tre decennier och hittat en koppling mellan hög köttkonsumtion och inflammerade tarmfickor (divertikulit). De som åt mer än en portion kött i veckan hade en ökad risk att drabbas av divertikulit. Detta gällde framförallt olika sorters filéer och kotletter av nöt, fläsk och lamm (däremot verkade inte charkprodukter öka risken i samma utsträckning).

Man har länge sökt svar på varför dessa inflammerade tarmfickor uppstår hos människor, och kanske kan rött kött vara en av förklaringarna? Sambanden i den här nya amerikanska studien visar dessutom att risken för att drabbas av komplikationer för de som redan haft besvär med divertikulit ökade med 50% för de som åt mer än en portion rött kött i veckan, jämfört med dem som bara åt en portion.

– Tidigare har man visat att vegetarianer löper mindre risk att utveckla divertikulit. Det här är en av de första studierna som man fokuserar på just rött kött och visar att det finns ett samband mellan rött kött och divertikulit, säger Jonas Ludvigsson, professor i klinisk epidemilogi vid Karolinska Institutet.

Forskarna själva är noga med att poängtera att studien är en så kallad observationsstudie som bygger på patienters egna uppskattningar av sin kost vilket gör att resultaten måste tolkas försiktigt. Eftersom bara män ingår i studien är det inte heller säkert att slutsatserna gäller för kvinnor. Dessutom finns det fortfarande mycket att ta reda på när det till exempel handlar om vad tarmfloran spelar för roll i sammanhanget, skriver forskarna.

Men trots upprepade varningar för hög konsumtion av rött kött äter många svenskar mer kött än vad som rekommenderas. Här på vår kant fortsätter vi att försöka inspirera till ett grönare liv med mer grönt och mindre kött på tallriken.

Referens: Yin Cao et al. Meat intake and risk of diverticulitis among men. Gut, 2016. DOI: 10.1136/gutjnl-2016-313082

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.