Varning för rostat bröd. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Varning för rostat bröd.

I förra veckan läste vi på SVT Nyheter att de brittiska myndigheterna varnar för rostat bröd. För tio år sedan hade vi suckat och tänkt,”Men herregud, hur farligt kan det vara? Ingen har väl dött av att äta rostat bröd!”. Förra veckan suckade vi visserligen också men av en helt annan anledning, nämligen för att det är cirka 100 år sedan den franske forskare Mailliard upptäckte att mat kan bli giftig när den upphettats för hårt.

I vår bok ordinerar vi sex nycklar för en starkare tarmflora och immunförsvar. En av nycklarna handlar just om att sänka temperaturen några snäpp när vi lagar mat. Det betyder inte att du behöver bli raw foodare på heltid. Vårt bästa tips är att värma maten varsamt i ugn eller ångkoka den i stället för att steka, woka och grilla. Varför? Jo, för när vi upphettar mat över 80-100 grader bildas nysynteser som är giftiga, bland annat akrylamid som är en av de lite mer kända gifterna. Kolla på det här diagrammet:

Fig_no_22_akrylamdi_efter_temperatur-01

Som du ser här ovanför sker en dramatisk ökning av gifter efter upphettning över 160 grader. Livsmedelsverket slog larm “redan” 2002 om en förhöjd cancerrisk för personer som äter livsmedel som innehåller akrylamid på grund av för hård upphettning. De senaste 15 åren har sambanden mellan akrylamid och cancer stärkts och på Livsmedelsverkets hemsida läser vi att för mycket akrylamid under lång tid kan öka risken för cancer. Och nu gick alltså Storbritanniens motsvarighet till svenska Livsmedelsverket, FSA, ut i förra veckan i en stor kampanj för att varna det brittiska folket eftersom de konsumerar för mycket akrylamid. Varningen gäller livsmedel som hårt rostat bröd, flingor, kakor, kaffe och kex, men framförallt livsmedel med mycket stärkelse som hårt stekt potatis, chips och pommes frites. FSA tipsar om att halten akrylamid minskar om man i stället kokar, ångkokar eller värmer i mikrovågsugn.

Den glada nyheten är att det är sååå mycket enklare än vad du kanske först tror att sänka temperaturen några grader. Att bara äta kalla familjemiddagar framöver hade varit otänkbart, i alla fall i våra familjer, men att tillaga maten lite snällare har faktiskt inte varit någon uppoffring alls. Tvärtom, varje gång vi sätter ugnen på 100° och tar ut fisken vid 52° så känner vi oss som självaste Magnus Nilsson.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Kan man göra tex batatchips hemma utan att använda för mycket värme?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hm … Upplys oss. Vad är batachips?

 2. Har funderat på det ni skriver i boken om att kokt potatis återfår goda egenskaper om vi låter den kallna innan vi äter den. Detsamma gäller då inte om vi värmer upp den på annat vis, ex. i ugn? Och, gäller samma för andra rotsaker? Kan jag satsa på kall kokt..vadsomhelst?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Jo, för tusan! Detta gäller även ugnsrostade rotfrukter t ex.

   1. Food Pharmacy skriver:

    Haha, insåg att det kanske inte lät så trevligt men det var verkligen trevligt menat, sagt med ett glatt göteborgskt “för tusan”.:)

 3. Carro R skriver:

  I somras blev jag diagnostiserad med Crohns. En kronisk tarmsjukdom som tar över ens liv. Hela hösten grät jag, kramade mina barn hela tiden som om jag skulle dö snart. Gick till en psykolog som hjälpte mig på fötter igen.
  Jag googlade mig blå och bestämde mig för att ändra kosten, det klart som fasen att det är kosten och stressen som givit mig min jäkla sjukdom! Jag gick emot allt vad min läkare sa och vägrade mediciner, ändrade min kost och tog tag i mitt liv.
  Nu några månader senare så mår jag så mycket bättre, det kan ta flera dagar utan att min sjukdom gör sig påmind, ibland fuskar jag med kosten och får dåligt samvete.
  Hittade av en slump er sida och beställde genast boken, sitter nu med den i min hand och sträckläser. Ni är fan bäst!
  Här har jag gråtit floder för att jag inte kan äta vad jag vill längre och så läser jag eran bok och inser att jag inte ska haka upp mig på vad jag inte borde äta, inte ha dåligt samvete om jag fuskar ibland, men framförallt har ni öppnat upp en ny värld för mig när det gäller kosten. Det blev plötsligt roligt att äta igen!
  Än en gång, ni är bäst! Tusen tack!

 4. Det är alltså bra att laga sin mat i en Crock-pot (eller liknande av annat märke) ?

 5. På tal om bröd (Äääälskar bröd 🙂 – är hemmabakat glutenfritt ok tycker ni? (utan majs- och potatismjöl)

  Många tack för fantastisk blogg o bok!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja men absolut, finns massa bra glutenfria recept på bröd ju! Har dock dragit ner på bröd generellt, inte samma längtan längre, faktiskt …

 6. Hej!
  Jo, pga många lite skeptiska akademiker i min närhet undrar jag över källan till diagrammet? Vill gärna ha bevis bevis bevis att trycka ner i halsen på dem jämte gurkmejan och grönkålen.
  Tack!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Sök på “röka med magen” i sökrutan så hittar du Stigs krönika (som diagrammet är lånat från) och där ges källhänvisningarna också!

 7. Anne-Britt skriver:

  Ang Fannys fråga, batat är sötpotatis. Sötpotatischips låter intressant och jag kollade runt lite. Ett recept var i ugn på 100 gr ca 45 min. Det lät väl ok? Ska prova faktiskt.

 8. Hej! Kloka tips kring matlagning som vi nu försöker anpassa familjen till. Tips på bröd som inte är fröknäcke då detta fröknäcke tyvärr inte gick hem hos 2.5 åringen? vad är bästa tipsen för oss som inte kan släppa brödet helt? Tack för en riktig inspirationsboost till en hälsosammare livsstil!!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Sök bröd i sökrutan på bloggen så kommer det upp några bra recept!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.