Varning för rostat bröd. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Varning för rostat bröd.

I förra veckan läste vi på SVT Nyheter att de brittiska myndigheterna varnar för rostat bröd. För tio år sedan hade vi suckat och tänkt,”Men herregud, hur farligt kan det vara? Ingen har väl dött av att äta rostat bröd!”. Förra veckan suckade vi visserligen också men av en helt annan anledning, nämligen för att det är cirka 100 år sedan den franske forskare Mailliard upptäckte att mat kan bli giftig när den upphettats för hårt.

I vår bok ordinerar vi sex nycklar för en starkare tarmflora och immunförsvar. En av nycklarna handlar just om att sänka temperaturen några snäpp när vi lagar mat. Det betyder inte att du behöver bli raw foodare på heltid. Vårt bästa tips är att värma maten varsamt i ugn eller ångkoka den i stället för att steka, woka och grilla. Varför? Jo, för när vi upphettar mat över 80-100 grader bildas nysynteser som är giftiga, bland annat akrylamid som är en av de lite mer kända gifterna. Kolla på det här diagrammet:

Fig_no_22_akrylamdi_efter_temperatur-01

Som du ser här ovanför sker en dramatisk ökning av gifter efter upphettning över 160 grader. Livsmedelsverket slog larm “redan” 2002 om en förhöjd cancerrisk för personer som äter livsmedel som innehåller akrylamid på grund av för hård upphettning. De senaste 15 åren har sambanden mellan akrylamid och cancer stärkts och på Livsmedelsverkets hemsida läser vi att för mycket akrylamid under lång tid kan öka risken för cancer. Och nu gick alltså Storbritanniens motsvarighet till svenska Livsmedelsverket, FSA, ut i förra veckan i en stor kampanj för att varna det brittiska folket eftersom de konsumerar för mycket akrylamid. Varningen gäller livsmedel som hårt rostat bröd, flingor, kakor, kaffe och kex, men framförallt livsmedel med mycket stärkelse som hårt stekt potatis, chips och pommes frites. FSA tipsar om att halten akrylamid minskar om man i stället kokar, ångkokar eller värmer i mikrovågsugn.

Den glada nyheten är att det är sååå mycket enklare än vad du kanske först tror att sänka temperaturen några grader. Att bara äta kalla familjemiddagar framöver hade varit otänkbart, i alla fall i våra familjer, men att tillaga maten lite snällare har faktiskt inte varit någon uppoffring alls. Tvärtom, varje gång vi sätter ugnen på 100° och tar ut fisken vid 52° så känner vi oss som självaste Magnus Nilsson.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.