Livsstilsförändringar. En billig, riskfri och enkel behandlingsmetod som saknar biverkningar?  – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Livsstilsförändringar. En billig, riskfri och enkel behandlingsmetod som saknar biverkningar? 

I går delade vi med oss av en studie som visar att maten kan bidra till att lindra depression. Första gången vi sprang på den var för några dagar sedan när vi satt vi på Arlanda och väntade på ett försenat flyg.

Lina tittar upp från sin tidning.

– Men hallå?

Mia sneglar frågande på henne.

– Hallå ja?

Lina pekar bestämt ner i tidningen.

– Hur många bevis ska krävas?

– Bevis för vad?

– Förlåt, jag läser om ny forskning som visar att maten kan lindra depression. Ja, till och med svår depression. De senaste åren har mängder av observationer, labbexperiment och djurförsök visat att maten vi äter och våra tarmbakterier påverkar vår psykiska hälsa. Och ändå händer ingenting.

Lina avbryter sig själv.

– Alltså, jag menar inte att ställa medicin och kost mot varandra. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Om jag hade varit sjuk hade jag inte tvekat en sekund att testa en enkel, billig och riskfri behandling som gett goda resultat för många. Om jag bara hade fått information om HUR jag skulle ändra min kost.

Mia lutar sig åt Linas håll för att ta del av artikeln och tänker högt.

– Ja, och det gäller ju inte bara för psyki …

Lina avbryter henne.

– Och kolla här! De skriver att medicin tydligen bara hjälper cirka hälften av alla med psykisk ohälsa. Men det verkar man ju inte tveka att ge. Trots svåra biverkningar och höga kostnader för skattebetalarna.

– I så fall är det helt oförståeligt varför man inte lyfter fram kosten som en möjlig behandlingsmetod. Visst att det behövs mer forskning men vi behöver ju inte sitta och rulla tummarna under tiden. Varför inte bara köra? Det förlorar ju ingen på.

– Nej, snarare tvärtom. Även om en kostförändring kanske inte kan hjälpa alla så är det ju tveklöst att det påverkar och kan hjälpa många. Och då innebär ju varje dag av väntan på ny forskning massa onödigt lidande.

Linas plan till Tokyo är äntligen redo för boarding. Lina rafsar ihop sitt handbagage medan Mia tvekar.

– Jag ska inte med.

– Va? Ska du inte med?

– Nej, jag ska till Vemdalen på sportlovet.

– Jasså, det är DÄRFÖR du bara har ett underställ på dig. Jag tyckte det var ett lite märkligt klädval men nu förstår jag.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.