Mjölk mjölk mjölk. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Mjölk mjölk mjölk.

Vi befinner oss i Kalmar, för ett och ett halvt år sedan.

– Mia, vad skriver vi om mjölk i boken?

– Vad menar du?

– Vi har ju lärt oss att mjölk leder till oxidativ stress, inflammation, för tidigt åldrande och risk att dö i förtid. Men även om vi skriver det så är det väl ingen som skulle tro på det här i Sverige?

– Nä precis, mjölk är ju verkligen en helig ko här. Folk verkar fortfarande tro att mjölk ger starka ben.

– Intressant, och det trots att benskörhet är mycket vanligare hos oss mjölkdrickare i Skandinavien än i övriga världen …

Klipp till i går. Vi befinner oss på en kafeteria på finska landsbygden och dödar några timmar före vår föreläsning, och läser i The American Journal of Epidemiology om en studie, gjord vid Uppsala Universitet och Karolinska Institutet, som studerat mjölkdrickande hos cirka 106.000 medelålders och äldre kvinnor och män. Resultaten är enligt studien tveklösa: den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid.

Varför? Jo, för att forskningsresultaten visar att en hög mjölkkonsumtion leder till kronisk låggradig inflammation, främst hos kvinnor. Studien talar för att det är mjölksockret som ställer till det, eftersom det bidrar till oxidativ stress, inflammation, för tidigt åldrande och för tidig död. Antioxidanterna ett starkt vapen mot oxidativ stress och låggradig inflammation, men studien visar att inte ens ett högt intag av frukt och grönt tog bort risken med mjölkdrickandet helt. Riskerna var mindre för yoghurt än för mjölk vilket man tror beror på att mjölksockret delvis bryts ner vid fermenteringen.

Vi konstaterar att det ändå känns bra att vi vågade ifrågasätta vår nationaldryck i boken. Och i vår kommande kokbok har vi lyckats hitta riktigt många fina alternativ till vanlig komjök.

Här har vi publicerat fyra recept på växtbaserad mjölk: http://foodpharmacy.se/2014/11/mah-vilken-mjolk-ska-vi-ha-i-kaffet-da/

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.