fbpx Print

Din nya bästa vän – den nyttiga morotskakan.

Scale

Ingredienser

Frosting:

5 dl blötlagda (några timmar) cashewnötter

2 msk kokosolja

1 dl honung

2 msk citron

lite vatten i en mixer

Kakan:

2 stora morötter

2 1/2 dl dadlar

3 1/2 dl havremjöl

1 dl riven kokos

1 msk ceylonkanel

Instruktioner

Lägg blötlagda cashewnötter, kokosolja, honung, citron och lite vatten i en mixer. Kör tills det blir en sammetslen fluffig frosting som du inte smakar på för då kommer du äta upp allt utan istället ställer åt sidan.

Hacka eller riv morötterna och blanda med dadlar, havremjöl, riven kokos och ceylonkanel. Mixa allt till en kladdig deg förstås. Tryck ut halva morotsdegen i springformen och sprid ut 1/3 av frostingen ovanpå. In i frysen. När kakan blivit tillräckligt kall tar du ut den och gör exakt samma sak en gång till: tryck ut resten av morotsdegen och avsluta med frostingen på toppen. På så vis får du en fantastiskt morotsskapelse i två lager.

Nu när du har bakat en sådan här god kaka är det lätt hänt att du vill trycker i dig hela av bara farten, det är ju ändå en nyttig kaka, right? Då vill vi bara höja en pytteliten varningsflagg (cirka 1×1 cm) över att den trots allt höjer blodsockret (men till skillnad från en vanlig kaka innehåller antioxidanter och fibrer). Så tokfrossa inte i den. Ät den inte till frukost. Men gärna till fika eller efterrätt.