Psykobiotika. – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Psykobiotika.

Det har hänt att vi filurat på varför kost inte har en högre status som behandlingsmetod. Häromdagen filurade vi till exempel lite extra på mat och psykisk ohälsa.

Så till vår stora glädje läste vi att John Cryan, forskningsledare vid en av de främsta institutionerna för forskning på tarmbakterier (Mikrobiom-institutet vid universitetet i Cork), är övertygad om att sk psykobiotika kommer att slå igenom inom fem år och användas för att behandla ångest, depression och andra diagnoser.

Psykobiotika definieras av forskarna som en blandning av bakterier (probiotika), som tillförs via det vi äter, och fibrer (prebiotika), som gör att tarmen kan bilda en bra grund för en sund bakteriflora att växa och etablera sig. Vanligtvis kallas kombinationen av probiotika och prebiotika för synbiotika men till detta lägger alltså nu Corkforskarna effekterna på vår mentala hälsa. John Cryan beskriver tarmbakterierna som små fabriker som producerar alla ämnen, inklusive hormoner, som hjärnan använder. Men för att fabriken ska vara igång krävs bränsle till tarmbakterierna i form av olika sorters fibrer (prebiotika). En fiberrik och varierad kost hjälper oss att hålla en rik och varierad tarmflora och det i sin tur bidrar inte bara till att stärka mag- och hjärnhälsan utan hela vårt immunförsvar.

Känner du igen resonemanget? För dig som varit på någon av våra föreläsningar, eller som har läst vår ljusrosa bok, är diagrammet nedan inget nytt. Men för alla er andra kan vi tipsa om att ta en titt. Diagrammet visar tarmfloran hos olika folkgrupper där den mintgröna linjen högst upp representerar Yanomamifolket, en ursprungsbefolkning i Amazonas som äter massor av fibrer och göder sina små tarmbakterier med bränsle. Den nedersta linjen representerar människor med västerländsk livsstil. Som du ser har vi tappat ca 40 % tarmflora i jämförelse med Yanomamifolket.

IMG_0321

 

Och just det, extra intressant är förstås att kroniska sjukdomar knappt existerar hos Yanomamibefolkningen. Just saying.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.