Smittskyddsläkare: Varning för färsk kyckling. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Smittskyddsläkare: Varning för färsk kyckling.

Vi äter ju nästan aldrig kyckling längre men för dig som gör det så kan det nog vara klokt att undvika det ett tag. På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka av campylobacter ökat kraftigt och flera smittskyddsläkare varnar nu för färsk kyckling. 

Det är extremt ovanligt att smittskyddsläkare går ut och varnar befolkningen angående ett livsmedel utan en koordinering med berörda myndigheter, men nu uppmanar Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, i ett pressmeddelande allmänheten att undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i campylobacterinfektion.

Campylobacter är tarmbakterier som finns hos många djur men särskilt hos fåglar och sprids främst via förorenade livsmedel och vatten. Anledningen att flera smittskyddsläkare avråder från att äta färskt kyckling är att man kan bli rejält sjuk av campylobacter och få hör feber, diareér, blod i avföringen och kraftiga magsmärtor och illamående. En vanlig komplikation är ledbesvär.

– Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen, säger Signar Mäkitalo till TT.

I pressmeddelandet skriver Mäkitalo att varningen för färsk kyckling ”gäller tills nationella myndigheter meddelar att problemet med ökad mängd campylobacterbakterier i färsk kyckling är löst i konsumentledet”.

Och i väntan på det kan du ju avvakta lite med din Flygande Jakob och göra den här smarriga grytan i stället (bild ovan).

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Anna E skriver:

  Hej! Livsmedelsverket ger en lite mer nyanserad bild av läget: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-och-parasiter1/bakterier/campylobacter/ och med hygien och rätt tillagning känns detta inte som en anledning att sluta äta kyckling.

 2. Hanna skriver:

  Kyckling ska alltid genomstekas ordentligt och man ska vara noggrann med hanteringen. Så var det innan larmet och det gäller även nu. Jag brukar försöka förbereda grönsakerna först eller på en annan yta när det lagas fågel i köket just för att undvika smitta. Och använda riktigt hett vatten när skärbräda och kniv diskas av. Sen kan man ju alltid fråga sig varför en ökad mängd campylobacter har ökat i färsk kyckling. Verkar ju inte helt sunt för fåglarnas del heller tänker jag.

 3. Frida skriver:

  Hej, och tack för en bra blogg!
  En fråga som inte alls har med färsk kyckling att göra, utan kanske mer om er kommande kokbok:
  Många av de livsmedel som ni tipsar om som bra/nyttiga/hälsofrämjande/goda kommer ju från länder ganska långt från Sverige. Även om jag inte skulle vilja ge upp (frusen) mango och krämiga avokados undrar jag om ni (kanske i kokboken, men även på bloggen) också skulle kunna ge exempel på och lyfta fram bra inhemska livsmedel (och särskilt hur man ska få i sig näring och nyttigheter även under vintermånaderna), så att man kan variera det lite mer långväga med det mer närproducerade. För jag gissar/antar att det måste gå att få en hyfsad tarmflora även genom att äta typiskt nordiska råvaror?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, absolut! Viktig input. Vissa råvaror är ju svåra att ersätta (som t ex just avokado) men när det kommer till många andra bär och grönsaker kör vi helt och hållet på saker man kan odla i Sverige!

 4. Carro skriver:

  Men är fryst kyckling okej då om man tillagar den ordentligt? Vi som ofta äter kyckling 🙁

 5. Håller med Hanna och Anna – det är väl snarare hygienen (eller avsaknaden av) i köken som det bör larmas om. Sveriges första ekologiska kycklinguppfödare Bosarp höll på att inte få tillstånd att sälja pga bakterierna som är naturligt förekommande i djur som lever ute i naturen men inte finns i fabriksodlade stackare. Problemet är kanske att gemene man har blivit så dålig på att laga mat (snabbmat, prefab mm) att när man väl ger sig på the real thing blir det tokigt. Mindre larmrapporter och mer matlagningskunskap till folket är vad jag önskar mig 🙂

 6. Nicolina skriver:

  Hej! Är en trogen läsare till er blogg som blivit allt mer intresserad av hälsa och kost. Nyligen köpte jag en burk vetegräs då det var halva priset på den i mataffären. Har hört att det ska vara extremt nyttigt men fick ingen träff på vetegräs när jag sökte i er blogg. Är det något ni missat tro? 🙂

  1. Food Pharmacy skriver:

   Nä, också hört att det ska vara kanon men jisses vad vi inte gillar smaken. helt enkelt därför. Har gjort otaliga försök men tycker att smaken förstör det mesta tyvärr.:(

 7. Gunilla Vinberg skriver:

  Läs om Bjärefågels uppfödning så kan man äta kyckling med gott samvete.

 8. Lena Bergvall skriver:

  Att tillaga och äta kyckling handlar om kunskap och hygien!

 9. Hej! Eftersom ni tar upp detta… är det så att ni har några tips på vad man ska göra/äta när man väl blivit smittad? Och magen är kaos.

  Med värme,
  Karin

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.