Kan resistent stärkelse förbättra hälsan? – Food Pharmacy

Forskning, Food Pharmacy

Post image

Kan resistent stärkelse förbättra hälsan?

Om du äter 30 gram resistent stärkelse om dagen kan det skydda dig mot en rad kroniska sjukdomar. Det säger forskaren Stacey Lockyer som sammanfattat de senaste årens forskning på resistent stärkelse som nu publicerats i brittiska Nutrition Bulletin.

Kan man ha en favoritfiber? Ja, varför inte. Resistent stärkelse är i alla fall vår! Kroppen kan inte bryta ner den resistenta stärkelsen vilket gör att den når hela vägen ned till tjocktarmen där den blir mat till våra goda tarmbakterier som bildar smörsyra av stärkelsen. Och just smörsyra anses ju vara ett av de absolut mest effektiva vapnen mot kronisk (låggradig) inflammation  som många av oss går runt med utan att känna till det.

Kronisk inflammation är i sin tur kopplat till de flesta kroniska sjukdomar. Slutsatsen är att resistent stärkelse kan förbättra tarmfloran rejält och motverka flera komponenter i det metabola syndromet såsom fetma, insulinresistens, högt blodtryck och skadliga blodfetter. Den resistenta stärkelsen bidrar även till lägre blodsocker och minskar risken för tjocktarmscancer hos köttätare. Och som grädden på moset håller den resistenta stärkelsen oss mätta länge.

Så, hur mycket är då 30 gram om dagen? Det är faktiskt inga bisarra mängder utan ett helt normalt intag i så kallade traditionella dieter. I västvärlden där vi tyvärr äter processad och näringsfattig mat får vi dock i oss alldeles för lite fibrer generellt och tyvärr bara i snitt 5 gram av resistens stärkelse. Vårt bästa tips till dig som vill få i dig mer resistent stärkelse är äta gröna bananer, baljväxter, surkål och släng gärna i rå potatis i smoothien (vi lovar att det inte smakar så illa som det låter).

Här har du sammanfattningen av resistens stärkelse som publicerats i Nutrition Bulletin.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.