fbpx

Food Pharmacy

Post image

IBS – Världens vanligaste sjukdom?

Det är med ett stort leende på läpparna som vi har glädjen att meddela att professor Stig Bengmark har skrivit en ny krönika. Denna gången handlar det om IBS – en sjukdom som man räknar med att var fjärde person i ”arbetsför ålder” lider av, två tredjedelar är kvinnor och en tredjedel män. Här på bloggen får vi ofta frågan om vad Stig anser om FODMAP och i den här krönikan får man väl säga att budskapet är ganska tydligt: Strunta i FODMAP och sök upp de fruktanbakterier som du förlorat i stället.

Känner du att du behöver veta mer för att förstå? Varmt välkommen att läsa Stigs krönika i sin helhet här.

Dela

Kommentarer

 1. Christina Johnsson skriver:

  Hej!

  Jag lider av IBS (diagnosticera av paleoläkaren Staffan Lindeberg) och har ätit en massa olika dieter för att komma till rätta med det, därtill senast fodmap. Som ni föreslår funkar det inte riktigt men ger ändå en förklaringsmodell som är bättre än mycket annat. Jag har också ätit synbiotics sedan november förra året. Jag har inte varit förkyld en ända gång sedan dess, däremot har jag haft attacker av IBS.

  Hur tänker ni, borde jag öka dosen eller hur kan jag få reda på mer om hur ni tänker kring ”kasta fodmap i papperskorgen”.

  Tack för strålande information och goda recept, fantastiskt arbete ni gör.

  Vänligen
  Christina

 2. Maria E skriver:

  Hej,
  Min kommentar i ett tidigare inlägg syns inte så jag vet inte om det kom fram. Det jag undrar över är att ni har ett recept Välkomstdrink i er bok som innehåller bla 1tsk kanel och som jag förstår det ska man dricka ett glas varje dag. På Livsmedelsverkets hemsida skriver man om att kanel kan vara skadligt om man äter drygt 1tsk om dagen. Ert recept ligger alltså på gränsen till att vara skadligt. Jag skulle vilja höra er kommentar om detta.
  Hälsningar Maria

  1. Food Pharmacy skriver:

   Halloj! Vi har skrivit mycket om kanel om bloggen, här har du en av länkarna: https://foodpharmacy.se/2015/03/sanningenomkanel/

 3. Hej.

  En förvirade fråga, pratar Stig om Jordärtskocka eller kronärtskocka
  (som är på bild i krönikan)?
  Annars vill jaga bara säga att ni har en fantastigt vacker blogg, både till innehåll och utseende 🙂

 4. Andreas skriver:

  Är Proibs ett bra alternativ för lindring av ibsrelaterade symptom ur ett tarmfloreperspektiv? Har testat det och känner att det funkar för mig men vet inte om det är bra eller dåligt för min tarmflora.

 5. Jag undrar också hur man ska kasta FODMAP i papperskorgen. Innan jag börjadr med FODMAP åt jag stora mängder baljväxter och min mage blev kaos, likaså min hy.

 6. Fodmap eller food pharmacy är frågan.
  Har tidigare ätit och kontrollerat min IBS perfekt med mat med kort eller ingen innehålls förteckning. Lägre mängd kolhydrater och högre mängd bra protein.

  Aldrig ont eller gaset (ca 8-9år)
  Däremot fått successivt hårdare mage. Har senaste året försökt komma till rätya med det. Först traditionellt med medicin. Sedan med att öka vätskeintaget. Men sen hörde jag om food pharmacy.
  Kört helhjärtat på detta ett par 3 veckor. Tror/trodde verkligen på detta.

  Men nu står jag med en mage som är hårdare än någonsin (blöder jämt), fisar som kan mörda och ondare i magen än när min IBS varit som värst.

  Känner mig helt rådvill. Kämpa på med food pharmacy eller prova fodmap.
  För det är helt ohållbart nu.

 7. https://chriskresser.com/aip-for-ibd-the-paleo-autoimmune-protocol-and-inflammatory-bowel-disease/

  Clinical remission was achieved by week 6 by 11/15 (73%) of study participants, and all 11 maintained clinical remission during the maintenance phase of the study.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3435786/
  CONCLUSION: Idiopathic constipation and its associated symptoms can be effectively reduced by stopping or even lowering the intake of dietary fiber.

  https://ibb.co/fuodEm

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.