Bästa tipset för att få i dig mer näring (drick en grön smoothie).

Food Pharmacy

Post image

Bästa tipset för att få i dig mer näring

Förra veckan publicerade SvD Perfect Guide vår senaste krönika om vår resa mot ett hälsosammare liv. Och, framför allt, om en daglig grön smoothie. Trevlig läsning!

När vi började vår pilgrimsfärd mot ett hälsosammare liv insåg vi snabbt att vi skulle bli tvungna att göra det roligt och njutningsfullt om det skulle hålla i längden. På en pizzeria skakade vi hand på att vår första förändring skulle vara att få i oss stora mängder näring i form av råa grönsaker varje dag. Vårt bästa tips till dig är därför att du inte ska stirra dig blind på allt gott som du måste utesluta utan, tvärtom, fokusera på vad du ska tillföra istället.

Hisspitchen: I din tarm har du hundratals biljoner bakterier som utgör din tarmflora. Enkelt kan de delas in i två grupper: goda och onda. Många goda bakterier = en stark tarmflora som i sin tur är ett effektivt vapen mot att skydda oss mot inflammation och kroniska sjukdomar. Det kanske låter som hokuspokus första gången du hör det, men med tanke på att 70-80{80ea72b449e293845a8c937f589361186b895e95d0e65b8cc1c53139994e87d3} av ditt immunförsvaret sitter i tarmen så är det trots allt rätt logiskt.

Hur curlar vi då våra goda bakterier? Svar: genom att äta växtfibrer. Eller på vanlig svenska: genom att frossa i grönsaker. Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta 500 gram grönsaker per dag, men tyvärr kommer de flesta av oss inte ens upp i hälften av det. Och många forskare hävdar faktiskt att man helst ska äta mer än så.

Nyligen publicerades en studie av Imperial College London som visar att 800 gram frukt och grönt om dagen kan minska riskerna att dö i förtid. Studien visar att vår hälsa förbättras successivt desto närmare 800 gram du kommer i intag. Tyvärr testade man bara upp till 800 gram, men det betyder inte att du behöver vara orolig om du tillhör den promille av oss som äter mer än 800 gram om dagen. Tvärtom är det ju högst rimligt att tro att hälsofördelarna fortsätter att öka även efter 800 gram.

Kort efter att vi hade startat vår blogg drog vi på oss varsin paljettklänning och lovade oss själva (det var alltså nyårsafton) att börja dricka en stor grön smoothie om dagen. Nu har det gått drygt två år och vi har till våra goda bakteriers glädje fortfarande inte brutit vårt nyårslöfte.

Det enda som har förändrats är att vi gått från att tycka att grön smoothie smakar som nyklippt gräs till att älska det. Varje dag lägger vi olika grönsaker i mixern, häller på lite vatten och trycker på start. Är du nybörjare på grön smoothie så är det här ett bra recept att börja med.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.