gurkmeja har skyddande effekt mot cancer
Food Pharmacy

Gurkmeja har skyddande effekt mot cancer.

Kan det verkligen stämma att gurkmeja har skyddande effekt mot cancer? I tisdags förra veckan satt vi liksom många andra klistrade framför TV:n för att se på det senaste avsnittet av Medicin med Mosely – Kan du skydda dig från cancer? (säsong 3 avsnitt 4). Programmet visade bland annat det mest ambitiösa projekt som gjorts för att undersöka om gurkmeja har skyddande effekt mot cancer och andra sjukdomar, som t ex allergier och depression.

100 försökspersoner delades in i tre grupper där den första gruppen fick placebo, den andra gruppen fick kosttillskott av gurkmeja och den tredje gruppen ordinerades vanligt gurkmejapulver i maten. Projektet pågick i 6 veckor och resultatet var fascinerande. Proverna visade inga förändringar i placebogruppen eller i gruppen som åt gurkmeja i form av kosttillskott. Men i den tredje gruppen, dvs de som åt gurkmeja i pulverform, visade proverna däremot väsentliga skillnader och då framförallt i en specifik gen som man i dag vet är inkopplad i tre mycket vanliga sjukdomstillstånd:

* depression och oro
* astma och eksem
* cancer

Wow, mer gurkmeja till folket! I vår bok och i våra föreläsningar pratar vi en del om att vi faktiskt själva genom vår livstil kan bidra till att påverka om en gen aktiveras eller inte, och detta projekt är ett fantastiskt exempel på hur en liten livsstilsförändring (addera gurkmeja i matlagningen) kan påverka våra gener och förändra genmetyleringen, något vi vet är kopplat till cancerrisk!

För dig som inte har sett så hittar du avsnittet här:
https://www.svtplay.se/video/14230560/medicin-med-mosley/medicin-med-mosley-sasong-3-kan-du-skydda-dig-fran-cancer?start=auto

Recept som vi lagat på bloggen med gurkmeja:
Antiinflammatorisk gurkmejaröra med vitlök, persilja och tomater
Tarmflorans bästa gurkmejasallad
Marinerade tofuspett med melon- och potatissallad
Professorns antiinflammatoriska gurkmejashot
Indisk gurkmejagryta för hela familjen

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här. Och köp professor Bengmarks synbiotika här.



Kommentarer
Anna skriver:
3 juli, 2017 kl. 20:34

Frågan är nu om det är värme eller fett som gör att vi kan ta upp det bästa ur gurkmejan? Kanske vi behöver hetta upp den?

    Food Pharmacy skriver:
    11 juli, 2017 kl. 00:04

    Har också hört detta på vissa håll men vet att Stig sällan upphettar sin.

Elna skriver:
3 juli, 2017 kl. 20:44

Funkar färsk gurkmeja lika bra som pulver?

    Food Pharmacy skriver:
    11 juli, 2017 kl. 00:03

    Ja, färsk är kanon!

Caroline skriver:
4 juli, 2017 kl. 09:42

Hej.

Intressant! Funkar flytande gurkmeja eller är torkad att föredra?

    Food Pharmacy skriver:
    11 juli, 2017 kl. 00:03

    Det vet vi tyvärr inte.

Hanna skriver:
4 juli, 2017 kl. 10:14

Hej!

Mycket intressant, men hur är det med färsk ekologisk gurkmeja? det brukar jag slänga ner i min gröna morgonsmoothie..

    Food Pharmacy skriver:
    11 juli, 2017 kl. 00:03

    Säkert kanon!

Lena Lilja Hållnissa skriver:
5 juli, 2017 kl. 08:48

Ja värmen gör att man tar upp gurkmeja bättre. Här kommer det igen, receptet på ”Golden Paste” från Australien:

Värm 2,5 dl gurkmejapulver med 5 dl vatten. Rör om tills det blivit en jämn, tjock smet. Det tar 7-10 minuter och det kan behövas mer vatten.

Tillsätt 1 msk nymalen svartpeppar och 1,5 dl kokosolja. Rör om ordentligt och låt svalna.

Håller i kylskåp i 2 veckor. Frys i små burkar eller iskubslådor.

Börja med 1/4 tsk om dagen och öka till 3 tsk (magen behöver vänjas, man kan bli bubblig i början). Sprid ut intaget till tre gånger och ät tillsammans med mat (kroppen kan inte tillgodogöra sig mer åt gången! Det blir inte bättre med mycket på en gång. Min Australiensiska vännina säger att det är för mycket gurkmeja i professorns shot…).

Läs mer på http://www.turmericlife.com.au

Linnea Pålsson skriver:
5 juli, 2017 kl. 22:37

Hej!
Tack för en underhållande blogg och bra recept!
Vad menar ni att skillnaden är på ”gurkmeja som kosttillskott” och gurkmeja i pulverform? Gurkmeja i kosttillskott är väl bara gurkmejapulver instoppat i kapslar? Eller vad annars?
MVH
Linnea

    Food Pharmacy skriver:
    11 juli, 2017 kl. 00:01

    Den gurkmeja som åsyftas i studien är alltså kryddan gurkmeja (i pulverform) som använts i matlagning och på så sätt kombinerats med andra saker som t ex fett och peppar.

Mattias skriver:
9 juli, 2017 kl. 17:08

Tack för receptet Lena. Det ser ut som det är dubbel sats som du angett? 1/4 tesked låter extremt lite men kanske så det ska vara. Jag har vant min mage med betydligt större doser så för min del blir det 1 stor tesked direkt x 3.

Kommentera

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

Observera att du måste få en godkänd kommentar
från en admin innan dina kommentarer visas.