Maria Berglund Rantén: En miljard människor har brist på vitamin D. – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Maria Berglund Rantén: En miljard människor har brist på vitamin D.

Det har blivit dags för ännu en intervju med vår nya favoritnäringsterapeut Maria Berglund Rantén och i dag ska det handla om vitamin D. Eller, om man ska vara riktigt petig, så är det faktiskt om vitamin D3 det ska handla (det finns nämligen två olika former av vitamin D).

– Så, hur många har vitamin D-brist?

– Det finns studier från många olika håll i världen som visar på att upp mot en miljard människor i världen har brist på vitamin D – en fenomenalt stor siffra. Tro nu inte att detta bara gäller oss nordbor utan det visar sig att även folk i Miami och Sydney mitt i deras högsommar har för låga nivåer. I samband med global utbredd vitaminbrist så har man sett ökad kronisk ohälsa.

– Detta känns helt tokigt att folk som även bor i länder med betydligt mer sol än vi ska ha brist på en vitamin som man så lätt kan få genom solen?

– Jag håller med om att det låter tokigt, men faktum är att människor blivit så vansinnigt rädda för att vara ute i solen utan solskyddsfaktor. Det känns som att vi blivit hjärntvättade av hela solskyddsfaktor- och dermatologiindustrin att vi ska få cancer så fort vi är ute i solen. Många människor är verkligen rädda och smetar på sig själva och sina barn solskyddsfaktor från morgon till kväll. När man använder SPF 15 eller mer motarbetar man kroppens chans att producera denna värdefulla vitamin med 99{80ea72b449e293845a8c937f589361186b895e95d0e65b8cc1c53139994e87d3}. Dessutom är man ute och rör sig mindre nu än förr. Barn (och vuxna) kan många gånger tycka det är svårt att hitta på saker att göra ute och känner sig uttråkade (det är ju så lätt att få snabba kickar från mobilen eller sin iPad).

– Men ska man inte använda solskydd menar du?

– Givetvis ska man skydda sig för att inte bli bränd och motverka hudcancer men vi måste bli av med denna rädslan vi har mot solen. Visste du att alla celler i hela kroppen har vitamin D-receptorer? Det betyder att hela din kropp är beroende av denna livsviktiga vitamin för att fungera normalt och vara hälsosam. Tillräckliga, eller ännu bättre optimala, nivåer av vitamin D kan motverka olika cancerformer, kroniska och autoimmuna sjukdomar, diverse inflammatoriska sjukdomar, Crohns, diabetes, MS, infektioner, andning/lungåkommor, kardiovaskulära symptom, depression och frakturer. Har du tänkt på att vissa människor, stora som små, ganska lätt får frakturer? Om detta endast är brist på vitamin D, skadat tarmludd som försvårar upptag av vitaminer och mineraler som behövs för att bygga skelettet eller ren otur går ju inte att säga utan att testa …

– Intressant det här med depression. Många i Sverige är så mycket mer ledsna och låga på vintern.

– Eller hur! Vitamin D kan vara ett både effektivt och billigt sätt att motverka depression. För att kroppen ska kunna producera serotonin så behövs vitamin D. Tänk er en person som alltid tar på solkräm under sommaren, inte tar tillskott under resten av året och eventuellt har tarmproblem – inte konstigt att hen känner sig låg under vår mörka vintertid.

– Hur mycket är då hälsosamma och optimala nivåer?

– Idealiskt sett ska man bunkra upp med vitamin D under sommarmånaderna och detta lager ska sedan vara resten av hela året. På våren är man då som absolut lägst. Beroende på var man bor och vilken hudfärg du har (ljus hy producerar mer vitamin D) så brukar 5-30 minuter mitt på dagen 2-3 gånger i veckan räcka.  Ta en promenad med exponerade armar och ben till exempel. En spansk studie visade att man kan tillverka 1000 IE på tio minuter under en solig sommardag (i Spanien). Framåt sensommaren/hösten kan det ta 30 minuter för kroppen att producera samma mängd (samma spanska studie). Vi som bor här uppe i norr och mestadels har på oss tjocka kläder som täcker huden behöver därför ta tillskott. En vuxen människa kan behöva allt mellan 2000-5000 IE dagligen och barn lite lägre doser. Har du kroniska och autoimmuna sjukdomar så är behovet ännu större.

– Man kan ju även testa sina vitamin D-nivåer.

– Ja, det stämmer. Har du mindre än 25 nmol/liter så är detta grav brist. En nivå mellan 25-50 räknar konventionell sjukvård som insufficiens och över 75 är bra. Från en optimal funktionsmedicinsk synvinkel så tycker jag allt under 75 är dåligt. Jag vill helst att människor ska ligga runt 100-150 nmol/liter. Jag får ofta frågan ifall detta inte är för mycket och då blir alltid svaret: Vet du ifall du genetiskt har bra vitamin D-receptorer som faktiskt kan nyttja de nivåer du har i kroppen? Om inte så bör du ligga på denna optimala nivå så att du ger din kropp en rättvis chans att vara hälsosam.

– Och för personer som inte vill ta tillskott – vad kan de äta?

– Jag brukar alltid kunna ge kostalternativ till tillskott men när det gäller vitamin D så blir det svårare. Det finns absolut i fet fisk (som lax) och ägg men nivåerna är så små. Om du vill få i dig 2000 IE dagligen måste du konsumera 50 ägg och innan du gjort det har du redan kräkts … Jag rekommenderar därför alltid att man äter mat som är “rik” på vitamin D som ett tillskott till ditt kosttillskott.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här

Fler intervjuer med Maria Berglund Rantén:

Kan rätt kost bota autoimmuna sjukdomar?

Så här stärker du kroppens egna detoxsystem.

Om tarmfloran mår bra så mår resten av kroppen bra.

Problem med sköldkörteln och tarmbakterier – finns det ett samband?

Kan jag göra något för att lindra min hösnuva och pollenallergi?

Maria Berglund Rantén: Sambandet mellan akne och tarmen.

Maria Berglund Rantén: Blodsockerobalanser skapar inflammation i kroppen.

Maria Berglund Rantén: Sambandet mellan tarmen och kronisk smärta.

Maria Berglund Rantén: Ju mer biodiversitet i tarmen, desto starkare immunsystem och friskare kropp.

Maria Berglund Rantén: Glöm inte vitamin A.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.