Santa Maria – hur man säljer (mestadels) socker och salt för 359 kr/kg. – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Santa Maria – hur man säljer (mestadels) socker och salt för 359 kr/kg.

Nyligen fick jag anledning att titta lite närmare på livsmedelsföretaget Santa Marias sortiment – de som förser typ hela Sverige med fredagstacos. Det föranledde ett visst nagelfarande av ingredienslistor och slutade med mejlet nedan, som undertecknad idag har skickat till Santa Maria. 

Hej Santa Maria! Sedan en tid tillbaka har jag följt er verksamhet och nu mejlar jag för att uttrycka min beundran för ert sinne för affärer. Det började egentligen med att jag skulle köpa en rub i affären och föll för den här:

santa maria
Bara ordet chipotle får mig på gott humör, men som vanligt (en förvärvad yrkesskada) kunde jag inte låta bli att granska ingredienserna:

santa maria

Och näringsdeklarationen:

santa maria

Alltså? Enligt mig bör nog en rub främst bestå av kryddor. Min första tanke var ganska syrlig, det ska erkännas. Men så föll min blick på kilopriset:

santa maria

Det är smått genialt. Ni gör en kryddblandning där en tredjedel utgörs av socker, som har ett världsmarknadspris på typ tre kronor, och blandar det med salt (som jag gissar är ännu billigare), lite citronskal och kryddor och så blir det en produkt där socker och salt säljs för mer än HUNDRA gånger pengarna.

En vinstmaskin

Jag hoppas att ni inte uppfattar mig som påträngande eller så, men redan i affären var jag tvungen att kika in på allabolag.se för att kolla er årsrapport. Rackarns vad kosing ni gör – år efter år! 217 miljoner i vinst och en vinstmarginal på 13,16 procent förra året. Ekonomi är inte min starka sida – men visst är ni väl nöjda med det? Ni klår Nordic Sugars vinstmarginal på 8,87 procent med råge. Arla och Dafgårds är superakterseglade med sina 4,8 respektive 6,03 procent.

Er lönsamhet väckte en viss nyfikenhet. Hur får man egentligen ett så livskraftigt bolag i den tuffa livsmedelsbranschen?

Kemi istället för råvaror

I ert fall måste det ha handlat om att anställa kemister istället för kockar. Ta er guacamoledipp. I butik håller Tóp och ni ungefär samma kilopris, men de har 95 procent avokado i sin guacamole medan ni har lyckats få ner mängderna till 1,5 procent. Det är bara att bocka och buga: självklart är det bättre business att sälja en röra färgad med klorofyll (e141), som mestadels utgörs av vatten och som fått sin konsistens med hjälp av stärkelse och förtjockningsmedel, än att kränga en riktig avokadoröra (som dessutom måste kylas). Folk är så gnälliga när det gäller e-nummer – klorofyll är ju helt naturligt.

4 procent ost istället för 62 procent

Sammansättningen av Cheddar Cheese-dippen måste ni också känna er nöjda med. Återigen lyckas ni hålla samma pris som konkurrenterna, men utan att slösa pengar på dyra råvaror. Era huvudingredienser: skummjölk, vatten, solrosolja, modifierad stärkelse (tapioka), cheddarost (4%), salt…

Texas Longhorns huvudingredienservatten, ost (cheddarost (48%), ost (14%), vatten, smörmjölkprotein…

En långnäsa åt långhornen, som har 15 gånger mer ost i sin dipp. LOSERS!

Såser baserade på vatten och socker

Kilopriset på vissa av er såser är också imponerande. Jag uppfattar typ Pad Thai-såsen (124 kr/liter i butik), Sweet Chili (52 kr/l) och American BBQ (96 kr/l) som ett slags produktutveckling av ketchup (25 kr/l). Era såser kostar en rundlig slant mer än ketchup, men istället för dyr tomatpuré baserar ni såserna på vatten och socker, eller socker och vatten. Lite variation är det i alla fall!

Druvsocker – tacokryddans egentliga huvudingrediens

Sedan har ni ju varit grymt kluriga när det gäller redovisningen av ingredienserna i er storsäljare tacokryddan (355 kr/kg):

santa maria

Först undrade jag lite varför ni hade slagit ihop chilipeppar, spiskummin och vitlök till gruppen ”kryddor”. Men så klart: det är för att druvsocker inte ska hamna först i listan. Hade ni redovisat kryddorna var och en för sig (som ni ju ändå gör inom parentes) hade alla kryddor hamnat efter druvsocker. Då blir listan:

Druvsocker, lök (19%), chilipeppar (11%), spiskummin (10%), vitlök (6%), salt, oregano (4%), jästextrakt, potatisstärkelse, potatisfiber, klumpförebyggande medel (e551), kryddextrakt (paprika).

Klart att kryddblandningen säljer bättre om ni lyckas dölja att den främst är baserad på socker. Ett tips: oregano är också en krydda, som ni kan lägga i parentesen (före druvsocker).

Är ledsen om detta blev långrandigt. Innan jag avslutar vill jag bara säga att jag saknar en del i ert Tex Mex-sortiment: själva köttfärsen. Kan man inte tillverka den också av vatten, socker och modifierad stärkelse?

Vänliga hälsningar,

Ann Fernholm

Ps. Jag köpte till slut en annan rub som gav mer kryddor per krona.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Gah! Så många känslor i omlopp i min kropp just nu! Blir så förbannad rent ut sagt samtidigt tacksam för att det här mailet skickades. Hoppas ni publicerar ett eventuellt svar!

 2. Herregud, jag applåderar så det ekar i huset här!!
  Snälla, låt oss få ta del av ev svar.

 3. INGET NYTT FÖR MIG!!
  Vilken företag gör inte så säg det istället!?!? De flesta! Klagar INTE på företag ALLS alla har vi ett val och valet finns redan i butiken. Varför köpa dessa varor? Gör själv din mat för gudsskull! Köper konsumenterna inte deras produkter då tillverkas de inte så e det bara MEN……..
  HUR FÅR VI LATA MÄNNISKIR ATT INSE DETTA?!?!?! Nja, inte alls för ditt majk är osynlig och kanske 0,000000001 % kommer att avstå från produkter och sen blir det som vanligt igen och Santa Maria ja de kommer inte att göra ett skit åt detta
  ALLT IDAG HANDLAR OM PENGAR och återigen det är människor som gör frl INTE företag!!!!!!

 4. INGET NYTT FÖR MIG!!
  Vilken företag gör inte så säg det istället!?!? De flesta! Klagar INTE på företag ALLS alla har vi ett val och valet finns redan i butiken. Varför köpa dessa varor? Gör själv din mat för gudsskull! Köper konsumenterna inte deras produkter då tillverkas de inte så e det bara MEN……..
  HUR FÅR VI LATA MÄNNISKIR ATT INSE DETTA?!?!?! Nja, inte alls för ditt majk är osynlig och kanske 0,000000001 % kommer att avstå från produkter och sen blir det som vanligt igen och Santa Maria ja de kommer inte att göra ett skit åt detta
  ALLT IDAG HANDLAR OM PENGAR och återigen det är människor som gör frl INTE företag!!!!!!

 5. Hm trodde inte jag skulle bli förvånad men jo då …

 6. Asså jag är helt mållös!!! Visste nog innerst inne att det inte var bra men inte så ge dåligt.

 7. Ett gott skratt och mycket ilska … knappast förvånad.

 8. Bästa debattartikeln på länge! <3 till Ann.

 9. Underbart!! ❤
  Både skrattar, ryser och fullkomligt älskar din sarkasm! ☺

 10. Älskar när fakta presenteras på detta sätt! Aldrig mer Santa Maria för min del.

 11. Vad sjukt! Inte undra på att barnen tycker om tacos.

 12. Ahhhh!!! Vill att hela Sveriges befolkning ska läsa det här!!! Så sjukt bra skrivet!

 13. Inte ett dugg förvånad. Köper aldrig deras produkter längre. Så lätt att tex göra en egen sats med fajitakryddmix. En annan med taco. Mycket godare dessutom.
  Salsa är oxå jättelätt att göra. När jag bjuder gäster på min egengjorda tycker dom att den är fantastiskt god och frågar vilket märke det är….. 😉

 14. Oj! Wow! Applåder till Ann!!

 15. Hej alla Santa Maria-kritiker!

  Håller inte alls med om att Santa Marias produkter är dåliga eller överdrivet dyra. I så fall hade jag inte köpt dem! Smart va?

  Jag har en massa salt, socker, diverse fina oljor och vatten hemma. Och örter och kryddor finns det gott om i affären runt hörnet…

  Hur kommer det sig då att jag ändå aldrig gör egen tacokrydda, rub, dipmix, bbq sauce (Kentucky Whiskey är bäst! rekommenderas till alla läsare!!)?

  Jo, därför att…
  … jag är ensamstående farsa
  … jag jobbar heltid
  … lägger en hel del av min fritid som fotbollstränare och egen träning
  … jag tror att Santa Maria är något bättre än jag på att få till kryddblandningar och såser med bra resultat
  … och sist men inte minst, det är ju himla goa grejer. Får leva med att några e-medel behövs för att produkterna t.ex. ska bibehålla rätt konsistens

  För mig underlättar alltså Santa Maria min matlagning i en rätt stressad vardag, barnen tycker det blir gott och jag tycker det är prisvärt. Därför fortsätter jag att köpa produkterna!

  Ni andra kan börja hacka och skära och skala och hoppas på att barnen t.ex. tycker er tacokrydda slår Santa Marias. Lycka till också att både få det billigare och att undvika matsvinn! ????

  P.S. Min favoritprodukt är nog ändå färskt pressad vitlök (paste) i tub. Önskar fler sådana med andra örter!

 16. malgorzata skriver:

  Därför sluttade jag köpa dessa “kryddor” för länge sedan. Såser och guacamole har alltid fnissat åt och aldrig köpt! Bra inlägg!

 17. hahahahahah, så sjukt roligt skrivet! Stora tummen upp.

 18. Ajdå, det där gjorde ont!
  Visst, jag är läskunnig och läser innehållsförteckningar men jag har som lekman ibland svårt att se igenom. De är luriga med sina tricks för att gömma något och lyfta fram annat.
  Stort tack för förtydligandet!

 19. Änga Gård skriver:

  Vad bra att ämnet tas upp! Det är galet att socker och salt finns i många kryddblandningar, hos oss hittar ni en tacokrydda, en grillkrydda & en citronkrydda som är Äkta Vara-märkta & som bara innehåller rena kryddor! http://www.angagard.com /Erika

 20. Jag blir så förundrad av att läsa alla kommentarer på det här inlägget. Många av er som reagerar med förvåning över att produkterna ser ut som de gör, många av er som tackar för upplysningen. Sen har vi ett fåtal som väljer att kritisera inlägget eller försvara produkten – ja men det är ju intressant? Gör ni det för att slippa känna er dåliga för att ni väljer en sån produkt eller hur kommer det sig?
  Själv tycker jag att såna här inlägg är otroligt uppskattade. Det hjälper MIG att öka min medvetenhet kring produkter, märken, diverse livsmedel etc. Och utifrån min nya kunskap är jag fri att fatta precis vilket beslut jag vill. Om jag väljer att köpa Santa Maria så gör ju inte det mig till en dålig person, utan då kanske jag väljer en viss smak av socker och salt framför ett annat innehåll. Helt okej. MEN hade jag inte läst det här inlägget så hade jag inte vetat om det eller heller inte medvetet valt en produkt som kan vara cancerframkallande eller bidra till övervikt och sjukdom etc. Vi har alla ett val. Jag tycker det är viktigt att bli påläst om vilka val.
  Det tackar jag den här bloggen för!

 21. Vansinnigt välformulerad och innehållsmässigt intressant rapport!!! Den bör spridas!
  Tack för att ni gör jobbet åt oss!! Så otroligt viktig information!

 22. Kolla aktavara.se! Dom har bra info om tillsatser och “äkta” mat och ingredienser. Och gör mycket för att livsmedelsindustrin ska skärpa sig med fusket… Äkta vara har en grundare som är rätt så känd… nämligen den hemlige kocken 😉

 23. Heja !!
  Ser åxå fram emot ett svar om d kommer nåt .
  Jättebra skrivet ! Man blir ju tyvärr inte förvånad …
  Jag är glad att jag iaf gör taco kryddan själv. Men känner att d e nog lika bra att börja göra de mesta kryddblandningar själv hädanefter.
  Nån rub kommer jag nog inte å använda …

 24. Stort tack Ann för att du så tydligt informerar om vad produkterna innehåller!

  Vi som kunder har stor makt att påverka innehållet, genom att inte köpa produkter som har tveksamt innehåll.

  Nu får vi hoppas att Santa Maria tar till sig informationen och strävar efter att sälja produkter som minskar risken för t.ex. allergier istället för att orsaka dem.

 25. Det här är så skrämmande och obehagligt på alla sätt. Ni måste försöka publicera detta i större nyhetstidningar. Så enkelt att avstå om man bara vet om vad man ska leta efter!

 26. Älskar när du på ett så komiskt sätt tydliggör det man egentligen innerst inne vet (men av lathet försöker förtränga ????)!

  Har inte köpt så mkt mer än kryddor och salsa av Santa Maria men nu är det slut även en med det! ????

 27. Jag är ensam med barn på heltid och tycker att det är viktigt med träning (tränar 4-5 gånger/vecka) och aktiviteter som barnen själva prioriterar att delta i. Är även heltidsarbetande och engagerad i idéellt arbete. Sen ett antal år tillbaka lagar jag 95% av alla mat själv från grunden med ekologiska råvaror. Det kräver en aning mer planering men absolut inte mer tid! Hur lång tid tar det att hälla i spiskummin, koriander, chili, Himalaya(salt), peppar, pressa ner några vitlöksklyftor osv i tacofärsen? Jag menar, man cirkulerar väl ändå runt spisen för det tar ju inte många minuter att steka upp en tacopanna, eller…? Under tiden skär barnen grönsaker och jag, som är vegan, hinner göra en böngryta som alternativ till färsen. Ja visst det har tagit lite tillvänjningstid för barnen vad gäller smakerna som jag presenterar, de var i lågstadieåldern när jag gick över till äkta mat all the way. Och i början hade de problem med att maten inte smakade exakt likadant från gång till gång men jag berättade varför det blir så, att det är naturlig variation om inte man väger upp allting varje gång men att det också har att göra med vart råvaror och så vidare kommer ifrån. För mig är det viktigt att veta vad vi äter. Det är så mycket runt omkring oss i miljön vi måste vistas i, skolor, kontor, allmänna transporter, wifi osv som inte direkt påverkar vår hälsa superpositivt över tid. Så tycker du att det tar för lång tid att läsa innehållsförteckningar? Köp rena råvaror och lägg tiden i köket istället för i butiken! Och glöm inte bort det gamla knepet med storkok (men sänk värmen så näringen stannar i maten) och så tar du alla tomglas och fyller med den varma maten, låter den stå framme tills den svalnat och vakuum uppstått – sen har du mat till ett antal middagar, bara att värma lite försiktigt och köra några bitar vitkål, broccoli, morötter (ja, oskalade) och annat du gillar igenom matberedaren. Det går blixtsnabbt! Bottna tallriken med detta och ös ut grytan eller såsen eller vad du nu värmt upp ovanpå, strö över lite färska örter och middagen är i hamn på ca 10 minuter blankt. Mat i glas med vakuum håller sig lätt 3-4 veckor så gör ett eller 2 storkok varje helg tex så har du alltid många alternativ att välja mellan. Ofta kör jag en rätt i slow cookern på lägsta värmeinställning och samtidigt en eller 2 andra rätter på spisen. Jag kör även i råkostsalladen i glasburkar (allting håller sig bättre i glas) så att jag har till lunchen på jobbet under veckan. Vardagskvällarna försvinner liksom bara!

 28. […] Jag bakade knäckebröden med kryddan Six Spices från Herbaria. Det är en kryddblanding med kanel, vanilj, kryddnejlika, sjärnanis, fänkål och cubebepeppar. Den smakar och doftar av jul. Just nu säljs kryddan på kampanj tillsammans med älgformen. Du kan läsa mer om dessa lyxiga och smakrika kryddor här. Jag gillar dem för att de inte innehåller onödiga tillsatser. Om du läser på många andra kryddblandningar är det skrämmande vad som egentligen finns i dem. Jag köper t.ex. aldrig tacokrydda mer – det går utmärkt att krydda själv utan att ha en färdig mix med massor av tillsatser och socker. Jag hittade en så bra bloggartikel om kryddor och vad det är för fusk i kryddmixarna – du kan läsa den här. […]

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.