Santa Marias svar: ska minska mängden socker. – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Santa Marias svar: ska minska mängden socker.

I fredags mejlade jag Santa Maria angående deras mat, där vissa produkter mestadels är baserade på socker och vatten. Det är många som, liksom jag, är trötta på att alltid behöva läsa ingredienslistan på allt man köper. Läs Santa Marias svar nedan och mitt svar till dem. 

Hej Ann, tack för ditt mail. Vi välkomnar verkligen en fortsatt samhällsdebatt om matens innehåll. Santa Maria vill självklart göra produkter som både smakar gott och gör gott. Därför pågår ett intensivt arbete hos oss med att ta bort socker, salt och onödiga tillsatser ur våra produkter. Vi har kommit en bit på vägen. Sedan 2015 har vi tagit bort 395 ton socker och 223 ton salt ur sortimentet. Men vi är inte klara. Till 2020 ska vi ha minskat vårt totala sockerinnehåll med 50% och saltet med 25% jämfört med 2014. Samtidigt är det viktigt att påtala att dessa ingredienser fyller viktiga funktioner i många produkter. Inte bara gällande smak, utan även vad gäller andra egenskaper. Ett exempel: Det finns många olika sätt att ta fram en Rub. Vi har utgått från ett amerikanskt sätt, där råsockret (som förresten är många gånger dyrare än raffinerat vitt socker) används för smaken och karamelliseringens skull. Vill man ha en annan typ av Rub kan man självklart välja ett annat varumärkes, eller göra en själv från grunden.

Sist men inte minst, vad säger du om att komma till oss i Mölndal, så kan vi förklara mer om hur vi jobbar och även få ta del av dina tankar och idéer kring vad vi kan göra annorlunda?

Ha en fin helg,
Eva Berglie

Mitt svar:

Hej och tack! Det är ett lovvärt arbete ni gör med att ta bort socker ur maten. Det framgår inte om de 395 tonnen är per år eller totalt sedan 2015. Det blir i alla fall ungefär 40 gram per svensk.

Min tankar går ut på att den mat som säljs i butiker ska vara säker att äta, även på lång sikt. Vi konsumenter ska inte behöva vara tillsatsdetektiver och lusläsa varenda ingredienslista när vi handlar, utan kunna lita på att exempelvis en guacamole är baserad på avocado och inte vatten, stärkelse, förtjockningsmedel och klorofyll. Vi har ett fantastiskt biokemiskt maskineri inom oss, som har finsliptas under miljontals år av evolution. Det maskineriet behöver smörjas med vitaminer, antioxidanter och mineraler för att fungera. Dessutom behöver våra tarmbakterier de fibrer som finns i riktig mat (exempelvis avokado). Vare sig socker eller framrenad stärkelse bidrar med vitaminer till kroppen. När ni baserar er mat på processade tillsatser blir den alldeles för näringsfattig.

Jag kan gärna komma till er någon gång när jag har vägarna förbi Göteborg. Det skulle vara intressant att höra hur ni arbetar och jag hoppas att ni vill lyssna till det jag har att berätta om den forskning som visar att en hög sockerkonsumtion kan leda till en fettbildning i levern och att levern i längden blir förfettad. Problem med fettlever ökar världen över, också bland barn. Siffror från USA och Europa visar att en av tio unga nu är drabbade, vilket är skrämmande. Fettlever är en grund till typ 2-diabetes och levercancer. Typ 2-diabetes orsakar i sin tur hjärt-kärlsjukdom och är en riskfaktor för diverse olika cancerformer.

Personligen tror jag att ni som verkar inom livsmedelsbranschen har stora möjligheter att förbättra folkhälsan. Om den mat ni tillverkar är bra för människokroppen – om ni exempelvis slutar basera era såser på socker – kommer färre barn och vuxna utveckla fetma och typ 2-diabetes. En bra början kunde vara att frivilligt och tydligt märka ut mängden tillsatt socker på förpackningarna.

Mvh,
Ann Fernholm

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentarer

 1. Väldigt bra skrivet! Det behövs fler människor i offentligheten, och överallt, som sätter press på och vågar ifrågasätta livsmedelsföretagen och det faktiska ansvaret de har på folkhälsan. Det går framåt i utvecklingen vilket jag är oerhört tacksam över. Bra jobbat!

 2. Elisabeth skriver:

  Lite trist att något så uppenbart måste förklaras för Santa Maria. Kunskapen har dom ju nog. Men det är pengar det hela handlar om.
  Ja, det behövs mer ifrågasättande och krav från konsumenterna.
  Fortsätt kampen!????????

 3. Heja!
  Härligt att se att ni lägger företag under lupp på ett så snyggt och välformulerat sätt – leder till inbjudan till dialog i stället för defensiva svar.
  Det som inte framgår är den %-uellla utvecklingen, gärna per produktgrupp, de säljer mer per år och likaså lanseras fler produkter. -reducerade sockermängden i fråga kan till stor del uppstå tack vare dessa faktorer.
  Fortsätt ifrågasätta, så vi alla kan få bra möjligheter att må riktigt bra!

 4. Så otroligt bra skrivet och hanterat- av Ann! Tack du nagelfarande lusläsare! Jag gillar särskilt att du talar sådant klarspråk, och samtidigt är öppen för dialog med de du kritiserar. En verklig folkbildare! Heja Ann!

 5. Cornelia skriver:

  Hej!
  Du är så bra och konstruktiv en stor förebikd. Tack för att ninkämpar så hårt! Skänker era böcker till höger och vänster. Fortsätt så.
  Ciao
  Cornelia

 6. Mildred Jonson skriver:

  God förmiddag!
  Som vanligt läser jag er veckorapport i vilka det alltid finns “något nytt”! Har bägge era böcker och ska just ge bort den sist utkomna till en väninna. Jättetrevlig present! Själv läser jag dem som en “deckare” – de är så spännande! Tack för dem och alla era nyttiga “påhitt”!
  Nu senast om Sankta Marias produkter. Har ni påtalat för dem om kanelen? Jag har tagit ungefär en msk kanel varje dag i decennier, när de kom i eko-form tog jag nästan mer, i morgonyoghurten. Jag har älskat kanel men – jag fick fel på levern och kreatininet, visade det sig på mina blodprover. Är 87 år och har alltid haft “rätta” provsvar men, efter min pensionering började mitt frosseri i kryddan. Förstod inte varför mina prover var så dåliga, satte mig ner, gick igenom varenda smul jag åt och kom så fram till kanelen. Det var en skrämmande upptäckt.
  Efter ca 1/2 år har mina blodvärden kommit tillbaka i normalnivå. När doktorn, som inte ville tro på mig om giftet, slog upp kanelen på datorn skrek han till “nej, det är ju råttgift”! Ja, just det!
  Cigaretter och alkohol finns inte på min karta. och nu är det Eko Ceylon-kanel som gäller!
  När jag nu läser att du skall besöka Sankta Maria skulle det vara intressant om du kan ta upp denna fråga med dem.
  God fortsättning i ert värv!
  Vänligaste hälsningar
  Mildred

 7. Marianne Johansson skriver:

  Bra svarat av dej ! Nu får dom åxå försöka ta sitt ansvar !!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.