Låt det onda komma ut

Podd

Post image

Låt det onda komma ut

Det är tisdag och vi har släppt ett nytt avsnitt av Food Pharmacy-podden. I dagens avsnitt får vi en läsarfråga om IBS – en tarmsjukdom som 15-20 procent (!) av Sveriges befolkning lider av – och vi djupdyker i akuta bukar, tarmproblem, FODMAP, svåra fibrer, bakterier, stress och oro. Men man får väl ändå säga att avsnittet når sitt crescendo när Mia släpper sargen och avslöjar hur ofta hon själv släpper väder.

Välkommen att lyssna här eller här.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej!

  Jag jobbar som dietist och träffar många IBS patienter som får goda resultat med FODMAP och äter mer varierat än vad de har gjort tidigare.
  Jag blev besviken över att höra att ni har missat det viktigaste med FODMAP behandlingen och det är att det faktiskt är först en eliminationsfas men att det viktigaste är ÅTERINFÖRANDE fasen som kommer efter eliminationen. Då man återinför allt man plockat bort men lite i taget och på ett strukturerat sätt samtidigt som man för mat och symtomdagbok. Detta för att kunna återinföra så mycket som möjligt. Det är ju summan av FODMAPs som ger symtom så när patienten har lärt sig om hur många olika och hur stora mängder de kan kombinera i samma måltid eller under samma dag som spelar roll.

  Om man skulle eliminera FODMAPs men inte återinföra något kan det självklart vara negativt för tarmfloran! Detta är vi dietister mycket noggranna med att informera våra patienter om.

  Det vore fint om ni ville lyfta dietister som yrkeskår, ni har inte nämnt oss alls. Läkare har inte utbildning eller tid att ge kostråd till sina patienter för det mesta. Det är där vi kommer in. Både på sjukhus och på vårdcentraler och primärvårdsrehabiliteringar bland annat.

  Med vänliga hälsningar,
  Eva Pettersson
  leg. dietist

 2. Jättebra att du tog upp detta Eva, skulle precis skriva samma sak efter att nu lyssnat på avsnittet. Det verkar som de flesta missat poängen med fodmap helt och hållet och endast eliminerar. Det fungerar ju inte i längden, mycket kämpigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.