Kellogg’s vilseleder om socker i frukosten – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Kellogg’s vilseleder om socker i frukosten

En del av de frukostflingor som Kellogg’s marknadsför till barn innehåller lika mycket socker som det finns i vissa kakor. Företaget lugnar dock föräldrar på sin sajt: ”frukostprodukter bidrar med cirka 2 procent av barns sockerintag.” Hur sant är det? Här är mitt öppna brev till Kellogg’s. 

Hej Kellogg’s!

Nyligen var jag inne på er sajt för att försöka ta reda på hur mycket socker era frukostflingor innehåller. Det gick dåligt. Många andra livsmedelstillverkare redovisar näringsdeklarationerna för sina produkter online. Hos er hittade jag inte ens en innehållsförteckning (eller så var jag dålig på att leta, i så fall får ni hjälpa mig…).

Vad jag däremot fann var en sida om frukostprodukter och deras innehåll. Om socker skriver ni följande:

Understrykningen är min. Det var när jag läste siffran 2 procent som mina ögonbryn for upp till stjärnorna. Alltså? Hur kom ni fram till den?

Frukostens sockermatematik

Låt oss säga att en femåring tjatar om era Coco-Pops i affären (den där lilla björnen på framsidan är ju sååå gullig…). Föräldern (som är sååå trött efter en dag på jobbet) säger ja, och köper sedan hallonyoghurt till flingorna (god kombo, choklad och hallon).

Dagen efter hälls 1,5 dl av yoghurten och 30 gram av flingorna (er rekommenderade portionsstorlek) upp i barnets frukostskål. Det ger totalt 236 kcal, vilket är nästan en femtedel av dagsbehovet av energi för en femåring. Hur mycket socker får då barnet i sig?

Alltså, enligt mina beräkningar blir det totalt 19,5 gram socker eller 6,5 sockerbitar. 3 bitar från era flingor och 3,5 bitar från yoghurten.

Som ni skriver ska ett barn få i sig maximalt 10 procent av sina kalorier från tillsatt socker. Ett femårigt barn äter ungefär 1400 kcal/dag, vilket innebär maximalt 140 kcal från socker. Ett gram socker ger totalt 4 kcal, så ett femårigt barn ska äta max, max, max 140/4=35 gram socker under en dag. Alltså max. Gärna mindre.

Den här frukosten utgör totalt 19,5/35=56 procent av det maximala sockerintaget under en dag. Era frukostflingor står för 26 procent.

Coco-Pops är söta som kakor

Varifrån har ni fått idén om att endast 2 procent av det socker som barn äter skulle komma från frukosten? Är den tagen från 1950-talet, innan Findus tog fram O’boy och ni utvecklade Frosties? Då barn fortfarande åt havregrynsgröt med en liten klick hemkokt lingonsylt på morgonen?

Vill ni ge relevant information till föräldrar tänker jag att ni istället kan skriva att era värstingflingor innehåller lika mycket socker som det finns i vissa kakor. Eller (om ni tycker det är bättre) så kan ni tipsa föräldrar om att istället strö Mariekex över frukosten. Då minskar sockermängden med 40 procent.

Jag skulle vara tacksam för ett svar! Ni får gärna också berätta hur ni tänker när ni vräker i socker i mat som ni menar att barn ska äta. Om Konsumentverket kontaktar er framöver vet ni vem som ligger bakom – all marknadsföring ska enligt lagen vara sann.

Vänliga hälsningar,

Ann Fernholm

SparaSpara

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Jag går i taket! Hur har företagen mage att 1. Sko sig på barns sockerberoende
  2. Totalt vilseleda sina kunder

  Mariekex på yoghurten exemplifierar hur galna deras produkter är. Tillsatt socker i innehållsförteckningen samt stor varningsblaffa på förpackningar NU!

  Jag blir uppriktigt bestört.

 2. Sjuuukt bra! Tack!

 3. Karoline skriver:

  Fasen vad ni är bra!!!! Heja er och kör så det ryker!!! Vi behöver förändring och inte bortförklaringar!!!! You go girls!

 4. Otroligt välformulerat och skrämmande. Jag delar på min blogg. Hoppas det är ok. /Maria

  http://www.finest.se/caramia

 5. Catarina skriver:

  I stort sett bra, men varför blanda in hallonyoghurten i resonemanget, det är ju inget Kellogg’s kan styra över, det är förälderns eget ansvar. Men visst håller jag med om att det är dumt och fel med så mycket socker i frukostprodukter. Och andra produkter också för den delen.

 6. Heja er!!!!! Hoppas dom svarar.

 7. Så kul att du skriver här i FoodPharmacy Ann, vilket tillskott! Blir förbannad när jag tänker på hur dessa jättar väljer att marknadsföra sina produkter, hade varit intressant att sitta med på ett strategimöte… eller kanske bara tragiskt.

  Kan inte FoodPharmacy ta fram produkter som vi kan köpa utan att behöva lusläsa innehållsförteckningen?

  Hur kan vi påverka mer så att matjättarna MÅSTE deklarera så att vi “vanliga” förstår? När startar ni/vi listan?

  Kram å God Jul

 8. Christina skriver:

  Håller med Lisa och tycker att det är jättebra att du Ann, skriver på food pharmacy.

  Ser mycket fram emot deras svar. Så dumt och oprofessionellt av dem att ge helt fel info.

  Christina

 9. Alexandra skriver:

  Sakligt och bra, hejaheja Ann Fernholm!!

 10. Jag gillar Food Pharmacy och ditt öppna brev. Har du fått svar från Kellogg’s?

 11. Hej,
  Jag undrar också om Kellogs har svarat…

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.