Skäm bort dina tarmbakterier i jul! – Food Pharmacy

Henrik Ennart

Post image

Skäm bort dina tarmbakterier i jul!

Julen är här! Doften av kanel, saffran och kardemumma sprider sig i köket. Julen är de starka och varma färgernas högtid, rött men också grönt, gult och glittrigt i överflöd. Färgerna och dofterna vi omger oss med är lite som att ta på sig en varm stickad kofta och krypa upp i soffhörnet med en kopp te och en bok, som en känd programledare antagligen skulle uttrycka saken.

Men det är en underdrift, för det du gör i köket är i själva verket lite som att sticka små mikroskopiska koftor till alla dina 40 biljoner tarmbakterier som också behöver få lite julmys. De har ju slitit så hårt hela året!

De starka smakerna och de varma färgerna i kanelstänger, ingefära, senap och kryddnejlikor är perfekta råvaror i tarmbakteriernas egna små varianter av tomtens verkstad där de tillverkar så många hälsosamma ämnen som din kropp behöver: hormoner som styr ditt humör, signalämnen som hjälper till att hålla immunförsvaret i trim genom förkylningstider och fettsyror som motverkar inflammation.

Det är inte konstigt att vi dras till välsmakande örter eller frukter och grönsaker med grälla färger, för det är just de som har störst inverkan på våra kroppar. Labbanalyser har visat att alla kryddväxter finns med i toppen över de växter som innehåller mest antioxidanter. Våra förfäder hade inga labb men de fattade hur saken låg till ändå och har i årtusenden använt sådana örter som naturläkemedel i teer och omslag.

Kort jul-quiz: Vad är mest hälsosamt: ett ljusgrönt eller rött äpple? Svar: det röda äpplet.

Förklaringen är förstås att de hälsosamma polyfenolerna är själva färgen.

Testa själv i affären. Väljer du vitkål eller rödkål? Isbergssallad eller grönkål? Färgen leder dig rätt. Ju starkare färg desto bättre.Mycket av färgen brukar sitta på ytan. Ät därför gärna skalen och rensa inte bort för många lager på löken. Då går en stor del av det mest hälsosamma förlorat. Samtidigt bidrar skalen med olösliga fibrer som blir bra energi åt tarmbakterierna, medan fruktköttet ger lösliga fibrer som hjälper dig att hålla magen i trim över hela julen, vilket ibland kan vara en utmaning. Allt som bjuds brukar ju inte vara nyttigheter.

När du ser dig om i naturen upptäcker du självklart massvis med gröna växter. Förklaringen till den gröna färgen är själva klorofyllen och när den försvinner på hösten sprakar det av färger. De har funnits där hela tiden bakom det gröna.

Höstens färger domineras av gul xantofyll som lutein, orange betakaroten och röd antocyanin. När vi envisas med att tipsa om gröna bladgrönsaker så är det alltså inte för att just den gröna färgen behöver konsumeras utan för att dessa grönsaker är extremt rika även på nyttigheter med andra färger.

Men vitlök då? Den är vit men är väl bra ändå? Ja, och förklaringen är att för lökväxter är den ljusa färgen typisk. Flavonolerna quercetin och kaempferol har en vit eller gräddliknande färg. Väljer du rödlök får du också med dig röd antocyanin. Men enbart vitt hör också hemma på tallriken, liksom svart.

Ett bra tips är därför: Ät i regnbågens färger! Och glöm inte gråskalan.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.