Veckan som gick – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Omvärldsbevakning

Post image

Veckan som gick

Ja, tempot har ju som bekant dragits ner den här veckan, både här på bloggen och privat. Från att ha rusat som två yra hönor mellan möten, föreläsningar, intervjuer, terapistolar, poddstudios och hotellreceptioner hela hösten så är just nu Linas största ansträngning att strosa runt i Marais medan Mia roar sig med att ansa brysselkål (yes, hon är väl medveten om att hon drog kortaste strået den här veckan).

Men, världen står inte still bara för att vi råkar göra det – och den här veckan har bland annat bjudit på följande:

a) Hälften av alla svenskar är tjocka eller feta. I Folkhälsomyndighetens årsrapport läser vi i veckan att vi äter för mycket och rör på oss för lite och att det är “ett växande folkhälsoproblem”. Andelen som äter för lite frukt och grönt ökar, konstigt nog. Och trenden är att fler tillbringar fritiden stillasittande.

b) “Ful” mat efterfrågas allt mer i Sverige. Älskart, inte minst med tanke på att omkring en tredjedel av all mat som odlas globalt aldrig äts upp. I SvD läser vi att av all den mat som åker i soptunnan uppskattas nästan hälften vara frukt och grönt och en vanlig orsak till att vi nobbar den är just att den är “ful”. Här kan du läsa mer om initiativet.

c) Och parallellt med detta läser vi att svenska hushåll är värst när det kommer till att slänga mat. Matsvinnet bland hushållen är alltså 45 gånger större jämfört med storkök eller handeln. Tänker att vi borde göra ett poddavsnitt på det här snart, om hur man handlar rätt, fryser in, äter alla delar av grönsaken och undviker att slänga mat.

Utöver detta har vi i ärlighetens namn mest läst julklappsböcker och brädspelinstruktioner. Som bekant står nyår och lurar precis runt hörnet men eftersom vi inte firar hemma i år så har vi helt släppt allt vad nyårsmenyer heter. Men titta gärna in här igen på nyår ändå!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Har nu investerat i era båda böcker. Kommit igång med smoothies, ökat grönsaksintag och minskat “dåligheter”.
  Men där tar det liksom stopp, så svårt att komma igång med matlagning etc
  Har ni någon dagskurs i hur man kommer igång med det nya livet? Om inte, så tror jag det skulle vara mycket uppskattat. En dag där man får testlaga mat, smaka de olika smoothies etc. När man väl lagat en sak är det sååååå mycket lättare att fortsätta själv.
  Tack för två kanon böcker????????

 2. Oh yes – poddavsnitt om att äta hela grönsakerna som i c) !
  Få folk att förstå att HELA broccolin inkl stam, purjolöken inkl det gröna, vitkålens stam och yttre blad osv är mat och inte avfall, och kanske t.o.m. har mer nyttigheter än de delar man är van att äta. Yttre eller inre hårdare delar kan man tillaga, mixa eller riva, och mjuka, inre delar kan man äta färska. Tex grönkålens och broccolins stammar slänger man ner råa i mixern till smoothien eller kokas med i soppa som sedan mixas. Särskilt med eko, då är det ännu färre anledningar att oroa sig för att skal är besprutade och innehåller gifter.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Kanon!

Comments are closed.

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.