Veckans podd: Sjuk mat – Food Pharmacy

Podd

Post image

Veckans podd: Sjuk mat

I dag handlar podden om vårt upprop #sjukmat och vi får besök av vår formgivare Anna som berättar om hennes egna erfarenheter av sjukhusmaten från tiden då hennes man blev svårt sjuk i leukemi.

Lyssna här eller här.

Du kan själv delta i uppropet enkelt genom att gilla #sjukmat på Facebook eller tagga ditt inlägg på twitter eller instagram med hashtagen #sjukmat (i sistnämnda måste du dock ha en öppen profil för att vi ska kunna se det). Allt som taggas samlas på sjukmat.se.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej allihop!
  Mycket bra intiativ med sjukmat.se som jag gärna stöder med att skriva under på. Men – nu till mitt problem att kunna göra det ????jag har inte Twitter, Instagram eller Facebook ( knappast den enda heller ????). Finns det en möjlighet med en “namnlista” på er hemsida så ni kan samla in så många namnunderskrifter som möjligt?
  Tack för ert veckobrev, insperation, böcker och inte minst er podd som jag älskar. Många skratt på den. Önskar er en fortsatt bra vecka, tack, kram Anni

  1. Anna Lindelöw skriver:

   Hej Anni! Än så länge har vi bara samlat sådana önskningar om deltagande i väldigt enkelt format på våra egna datorer 🙂 Men det börjar bli några nu så en enkel namninsamling här på bloggen skulle kanske inte vara så tokigt. Tack för ditt stöd!

 2. Hej!
  Vilket oerhört viktigt upprop ni har startat. Jag har både erfarenhet av sjukhusmat i egenskap av anhörig och i egenskap av att jag själv arbetar i vården. Tyvärr kan jag inte räkna antalet gånger jag hört patienter säga att maten är oaptitlig/oätlig för att den exempelvis varit överkokt, slabbig, bränd, för starkt kryddad eller smaklös. För mig som sjukvårdspersonal känns det fruktansvärt att servera patienter mat som smärtsamt uppenbart gjorts utan någon som helst tanke på innehåll eller form.
  Feta, sockerrika mellanmål verkar vara något som serveras för att patienterna ska få i sig några kalorier alls när de inte vill äta de osmakliga huvudmålen.

  När du är sjuk är det som bekant ÄNNU viktigare att du får i dig bra mat och tillräckligt med näring för att öka din kropps chanser till återhämtning. Ändå serverar vi våra patienter mat som är ökänt dålig och har varit det i otaliga år.

  Det känns så märkligt att få frågan om hur jag som vegan får i mig all näring jag behöver när jag exempelvis sitter med ett berg av färgglad sallad framför mig på jobblunchen samtidigt som vi månad in och månad ut serverar våra patienter mat som är uppenbart näringsfattig.

  Hur ska någon som är inlagd på sjukhus eller bor på exempelvis ett vårdboende få i sig någon näring alls när maten de erbjuds är något de helst hoppar över? Ibland får jag känslan av att maten som serveras är tänkt att mätta någon som är på sjukhuset ett par dagar och sedan kan återvända till en värld där en vettig matsedel kan tillgodose näringsbehov. Faktum är att många är inlagda på sjukhuset i flera månader och att de som inte har anhöriga som kan eller orkar ordna med mat till dem är HELT utlämnade till den näringsfattiga, oinspirerande föda vi som sjukvårdspersonal tvingas servera våra patienter.

  När jag läste till sjuksköterska lyftes vid ett flertal tillfällen vikten av att göra matsituationen till något positivt. Mat är inte något som bara ska tillgodose vårt behov av näring utan ska också smaka gott, se gott ut, lukta gott etc. Det är lika delar skrämmande, pinsamt och sorgligt att detta som borde vara självklart i själva verket är så sällsynt. Hur kan matupplevelsen vara positiv när du måste blunda och tänka på annat för att överhuvudtaget klara av att svälja en tugga? Hur kan matupplevelsen vara positiv när du för fjärde gången en vecka tvingas äta kyckling med överkokt, gummiaktig potatis? Hur kan matupplevelsen vara positiv när all mat har samma konsistens, utseende och doft?

  Jag är så glad att ni har startat detta upprop eftersom jag är trött på att be om ursäkt när jag ställer in matbrickan till mina patienter som jag vill ge bästa möjliga vård. Hur ska jag kunna ge mina patienter bästa möjliga vård när deras grundläggande behov av vettig föda helt förbises?

  Vänligen,
  en frustrerad sjuksköterska

  1. Anna Lindelöw skriver:

   Det är så fantastiskt värdefullt att du delar med dig av dina erfarenheter Karin! Tack! Jag tar med din historia i uppropet.

 3. Hej!
  Superbra initiativ! Jag arbetade förut i Torshälla, Eskilstuna kommun, på en skola som heter gökstensskolan. Fantastisk mat, ekologisk och närodlad. Stor salladsbuffé och alltid vegetariskt alternativ till alla barn! Vet inte om det fortfarande ser ut så där men det var verkligen bra mat! Tänkte på det när jag lyssnade på er pod idag!
  Kram

  1. Anna Lindelöw skriver:

   Helt fantastiskt! Drömmen är ju att alla skolbarn ska få ta del av såpass bra mat.

 4. Therese skriver:

  Mycket bra initiativ! Jag är själv sjuksköterska, har tidigare arbetat på en kirurgisk avdelning där bröstcancersjuka och även andra cancersjuka vårdats. Jag jobbade där i 4 år och har själv varit medveten och noggrann med min egna kost varför det är väldigt frustrerande att stå där, i patientköket och se vad som serverades, vad som de stackars patienterna åt och allt sockret som gödde cancercellerna…
  Mannagrynsgröt med sylt/äppelmos, fil och cornflakes, proviva, margarin, limpa eller vitt bröd, lättdryck (lingon & äpple), nyponsoppa, diverse sockriga näringsdrycker och chokladpudding (som dietister rekommenderar!?! Pga högt energiinnehåll= de får ju åtminstone i sig någon näring, suck!) sockerkakor, Piggelin, hallongrottor. “Gofika” låg framme dygnet runt, “klart de ska ha lite gott till kaffet, det kan de gott få unna sig”. Medan vi sjuksköterskor sprang och hämtade insulin varje eftermiddag då de gamlas blodsocker sköt i höjden…
  Ovanstående är bara vad som fanns tillgängligt i avdelningens eget kylskåp, sedan vad som kom från köket till lunch och middag är ju ett kapitel för sig. Inte många måltider som jag själv skulle stoppa i mig.

  Det var inte värt att ta striden som enskild sjuksköterska, om jag nämnde att avdelningen enbart hade ohälsosam mat fick jag snabbt mothugg, de flesta verkar fortfarande tro att socker “inte är så farligt”. Många patienter klagade över matsituatuionen och framförallt över att det serverades margarin. Tyvärr var det bara att hålla med och beklaga.

  Dela gärna detta i era sociala medier, hoppas att detta initiativ får stor spridning. Det börjar bli dags att fräscha upp maten inom vård, omsorg & skolor!

  1. Anna Lindelöw skriver:

   Tack Therese, vi delar självklart väldigt gärna detta! Tyvärr så har vi fått berättelser från flera håll om hur svårt det är att få gehör som enskild sjuksköterska/läkare. Vi hoppas verkligen att det ska kunna bli skillnad nu när vi alla samlar oss under samma upprop.

 5. Tur att ni finns och att ni tar upp detta otroligt viktiga ämne! Jag vill vara med och kämpa för detta! Grymma ni???????? Hälsar en 2 barns mamma som älskar er blogg och ert sätt att se på mat och näring!
  Kram

  1. Anna Lindelöw skriver:

   Tack Ida! Dela gärna ditt stöd i sociala medier med #sjukmat om du har möjlighet! <3

 6. Hej,

  Vilket bra initiativ! Jag fick nyligen barn och var kvar på huddinge sjukhus i 2 dagar. Maten som serverades var oätbar exempelvis pannkakor med fyllning och rabarberkaka dränkt i vaniljsås, detta skulle jag som ska amma mitt barn äta. Åt inte en enda måltid som serverades under dessa två dagar utan köpte mat utifrån.

 7. Hej!
  Jag jobbar som kock i ett sjukhuskök, och jag kan säga så mycket att maten inte känns så prioriterad. Vi i köket hade hellre lagat mat som stärker de som ligger inne och gör dom friska, för VI vet att även mat är medicin, men när vi inte får bestämma vad vi ska laga eller vilka produkter som ska beställas hem och användas så är det ganska svårt att påverka.
  Pga det så får vi i köket hantera en del kritik om maten, att den inte är god eller bra och näringsfattig.
  Även stjärnkockar som går ut i media och talar om hur dåliga kockar vi är i storköken och inte har kompetens.
  Men hur ska vi kunna utföra våra jobb och få lov att använda vår kompetens, för tro mig, den finns, när vi inte får verktygen att kunna göra det.
  För allt handlar som vanligt om pengar trist nog.
  Jag personligen skulle vilja se en attitydförändring gentemot mat bland chefer och ledning, där man faktiskt börjar inse att maten vi stoppar i oss har en stor betydelse för vårt välbefinnande.
  Mvh Jennie

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.