fbpx Print

Hipp som happ-soppa på rester

Scale

Ingredienser

1 gul lök

1 liten vitlöksklyfta

1 tsk gurkmeja

1 tsk paprikapulver

1 tsk mald ingefära

1 krm chiliflingor

1/4 butternutpumpa

1 liten sötpotatis

1/2 fänkål

vatten

kokosmjölk

500 g krossade tomater

1 tsk honung (valfritt)

kallpressad olivolja

1 näve färsk persilja

1 tsk äppelcidervinäger

salt och nymalen svartpeppar

Instruktioner

Skala och finhacka lök och vitlök. Låt svettas i lite olja i en kastrull tills mjuka. Tillsätt kryddorna och låt allt bekanta sig i kastrullen tills kryddorna börjar dofta härligt. Tvätta och hacka grönsakerna i jämnstora bitar. Lägg ner dem i en blender tillsammans med lökfräset och de krossade tomaterna och fyll på med vatten tills allt täcks och har cirka 1 cm vatten över sig.

(Förlåt att vi avbryter oss själva med detta är alltså det snudd på briljanta tricket för att få till en riktigt krämig soppa. Inga som helst mått behövs – mängden vatten baseras bara på den aktuella mängden grönsaker. Alltid 1 cm vatten ovanför grönsakerna. Lätt som en plätt!)

Mixa ihop allt nu på högsta hastigheten tills du får en slät soppa och tillsätt gärna en skvätt kokosmjölk om du råkar ha det hemma för extra krämighet. Tillsätt persiljan och pulsa några gånger. Häll över soppan i kastrullen (om du inte har en blender med sopprogram) och låt sjuda i 1 minut för lite värme. Smaka av med äppelcidervinäger, salt och peppar och kanske honungen? Färdigt! Toppa gärna med vad som helst, typ rostade kokosflingor, hempafrön, granatäpplekärnor eller färsk persilja.