5 tips på hur du minskar matsvinnet – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

5 tips på hur du minskar matsvinnet

Hör upp gott folk! Det har kommit till vår kännedom att vi varje år slänger 19 kilo ätbar mat i soporna och att skrämmande 26 kilo mat och dryck sköljs bort i slasken per person. Vi tänker att vi alla kan bättre än så, så här kommer fem bra tips på hur du ska göra för att slippa slänga dina kilon i sopptunnan och slasken.

Kaffe
Hur många gånger har man inte hällt ut kallt kaffe i vasken? Enligt Naturvårdsverket och Löfbergs beräkningar häller vi ut en kopp kaffe varje dag = 300 miljoner liter kaffe om året (!). Får vi föreslå att du häller skvätten i en omgång av världens godaste chokladbollar eller fryser in den som iskuber till sommarens godaste iskaffe i stället (lova oss att du klickar på iskaffe-länken för det är verkligen ett toppenrecept).

Blast, skal och kärnhus
Många av oss har för (o)vana att slänga blasten på morötterna, rödbetorna och blomkålen … för att inte tala om stjälken på broccolin. Vilket är lite dumt med tanke på att mycket av näringen sitter just här. Släng ner den i mixern och gör en god smoothie med avokado, ingefära, citron och äpple eller pesto med vitlök, olivolja, nötter, salt och peppar i stället. Detsamma gäller förresten även för skal och kärnhus – när vi gör en smoothie slänger vi alltid i hela frukten. Kanske inte när det kommer till vattenmelon och banan, någon måtta får det vara.

Frukt
Hemma hos oss hinner bananerna aldrig bli bruna eftersom vi skär vi upp dem i bitar och fryser in dem så fort vi kommit hem från affären. Skulle de trots allt hinna bli lite bruna så gör de sig bra i en smoothie eller glass och trötta äpplen kan du kärna ur, skiva upp, blanda med 1 tsk kanel och lägga i ugnen på strax under 100 grader. Resultatet: torkade äppelskivor till fredagsmyset.

Vin
Okej, här kommer århundradets bästa recept: frys in vinslattarna som iskuber. Ta sedan fram dem när det är dags att ta sig an recept med en skvätt (läs: iskub) vin i, vi tänker mustig gryta eller soppa.

Örter
Örter är typiskt en sådan där sak som man köper till en speciell maträtt och som sedan står framme och ser härliga ut tills man plötsligt en dag glömmer att vattna dem. Vill påminna även här om att frysa in dem i stället och ta fram vid behov! Det finns en fördom om fryst mat som vi vill sticka hål på en gång för alla – att frysa in i tid är ofta mycket bättre än att låta något ligga länge i kylen tills det tappar i näring och fräschör.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.