Hur påverkar bakteriefloran hälsan under graviditeten? – Food Pharmacy

Podd

Post image

Hur påverkar bakteriefloran hälsan under graviditeten?

I vårt sprillans nya poddavsnitt (lyssna här!) berättar vi att vi varit på KI och tittat på tarmflora. Det här är alltså professor Lars Engstrand och Ina Schuppe Koistinen som vi hälsade på. Lars och Ina jobbar på Karolinska institutet, närmare bestämt på forskningscentret CTMR som är en del av institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på KI. CTMR står för Centre for Translational Microbiome Research och är ett samarbete mellan Karolinska institutet och industrin med syfte att kartlägga människans mikrobiom, alltså våra mikroorganismer, i och på kroppen.

När vi var och föreläste hos Lars och Ina förra veckan (och fick en rundtur i deras labb) så berättade de om en studie som de söker deltagare till just nu. Projektet kallas “SweMaMi” och är en studie där de studerar bakteriefloran under graviditeten och hur denna är kopplad till hälsa och sjukdom hos blivande mammor och deras barn. Förhoppningen med studien är att i framtiden kunna förebygga för tidiga förlossningar och andra graviditetskomplikationer.

Nu har ju inte vi några planer på att bli gravida igen, men om du är intresserad av att delta i studien så kan vi berätta att du gör det hemifrån – du behöver alltså inte gå till någon mottagning eller åka en extra gång till din mödravårdscentral. Det enda du behöver göra är att fylla i ett frågeformulär vid tre tidpunkter: graviditetsvecka 17-19, graviditetsvecka 28-30 och 6-10 veckor efter förlossningen, och när du har svarat på frågeformuläret vid respektive tillfälle kommer provtagningsmaterial och instruktioner skickas hem till dig. Det rör sig om prover på saliv, från slidan och från avföring som du tar i lugn och ro hemma på 5-10 minuter. Vid det sista provtagningstillfället kommer Lars och Ina även be dig att samla lite avföring från ditt barns blöja.

Låter det som ett projekt som du har lust att delta i? Vi tänker att det är ett litet steg för dig, men eventuellt ett stort steg för att kunna förebygga komplikationer vid graviditet?

Klicka på följande länk i så fall:

https://ki.se/mtc/swemami-vill-du-hjalpa-oss-att-forsta-hur-bakteriefloran-paverkar-halsan-under-graviditeten

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Sofia Frykner skriver:

  Hej,

  Detta har inget med just detta blogg-inlägg att göra utan bara en annan fråga. Jag har förstått att Kombucha ska vara otroligt bra för de goda bakterierna i tarmen. Det verkar ju vara rena hälsodrycken och en del menar att det tom är bättre än tex mjölksyrade grönsaker. Jag har precis beställt hem min första Scoby (kombucha-svamp) och tänkte börja brygga min egen kombucha hemma. (Har även börjat grodda, tack för inspirationen). Jag skulle jättegärna vilja höra vad ni tror och tycker om detta i kasnke ett blogg-avsnitt om Kombucha? Eller bara ett avsnitt här på bloggen. Tack för superbra böcker , härlig podd och inspirerande blogg! /En nybliven näringsjägare

 2. Christine Karlsson skriver:

  Hej!
  Tack för en bra podd! Skulle det kunna vara en idé att ha ett livsmedel som tema för några podd-avsnitt, i folkbildningens namn. Alltså att ett helt avsnitt skulle kunna handla om kanel, eller ingefära, eller röda grönsaker typ. Jag älskar när ni berättar om ett livsmedel på ett vetenskapligt sätt, vilka effekter det har, hur det påverkar tarmfloran, lite recept kanske… Ett önskemål/tips bara!

 3. Hej, Kan man dricka kombucha när man är gravid?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.