Hur påverkar bakteriefloran hälsan under graviditeten? – Food Pharmacy

Podd

Post image

Hur påverkar bakteriefloran hälsan under graviditeten?

I vårt sprillans nya poddavsnitt (lyssna här!) berättar vi att vi varit på KI och tittat på tarmflora. Det här är alltså professor Lars Engstrand och Ina Schuppe Koistinen som vi hälsade på. Lars och Ina jobbar på Karolinska institutet, närmare bestämt på forskningscentret CTMR som är en del av institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på KI. CTMR står för Centre for Translational Microbiome Research och är ett samarbete mellan Karolinska institutet och industrin med syfte att kartlägga människans mikrobiom, alltså våra mikroorganismer, i och på kroppen.

När vi var och föreläste hos Lars och Ina förra veckan (och fick en rundtur i deras labb) så berättade de om en studie som de söker deltagare till just nu. Projektet kallas “SweMaMi” och är en studie där de studerar bakteriefloran under graviditeten och hur denna är kopplad till hälsa och sjukdom hos blivande mammor och deras barn. Förhoppningen med studien är att i framtiden kunna förebygga för tidiga förlossningar och andra graviditetskomplikationer.

Nu har ju inte vi några planer på att bli gravida igen, men om du är intresserad av att delta i studien så kan vi berätta att du gör det hemifrån – du behöver alltså inte gå till någon mottagning eller åka en extra gång till din mödravårdscentral. Det enda du behöver göra är att fylla i ett frågeformulär vid tre tidpunkter: graviditetsvecka 17-19, graviditetsvecka 28-30 och 6-10 veckor efter förlossningen, och när du har svarat på frågeformuläret vid respektive tillfälle kommer provtagningsmaterial och instruktioner skickas hem till dig. Det rör sig om prover på saliv, från slidan och från avföring som du tar i lugn och ro hemma på 5-10 minuter. Vid det sista provtagningstillfället kommer Lars och Ina även be dig att samla lite avföring från ditt barns blöja.

Låter det som ett projekt som du har lust att delta i? Vi tänker att det är ett litet steg för dig, men eventuellt ett stort steg för att kunna förebygga komplikationer vid graviditet?

Klicka på följande länk i så fall:

https://ki.se/mtc/swemami-vill-du-hjalpa-oss-att-forsta-hur-bakteriefloran-paverkar-halsan-under-graviditeten

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.