Piller eller plantor – måste man äta kosttillskott? – Food Pharmacy

Podd

Post image

Piller eller plantor – måste man äta kosttillskott?

Vi får många frågor kring kosttillskott och brukar svara att näringen primärt ska komma från maten. Äter du ekologiskt, närodlat, i säsong och växtbaserat, har du lagt en bra grund till en pigg tarmflora och ett starkt immunförsvar.

Problemet är bara att det är rätt svårt att få till ovanstående alla dagar i veckan. Och efter att ha intervjuat Holistics grundare, Bertil Wosk, i vårt senaste avsnitt av Food Pharmacy-podden så har vi förstått att jordarna är så utarmade på mineraler att en morot bara innehåller en fjärdedel av den näring som en morot innehöll för 100 år sedan.

Lyssna på dagens avsnitt här eller här om kosttillskott, mineraler, ph-värden, misosoppor, blodkroppar, multivitaminer, kolesterol, vatten och varför vi svenskar inte mår riktigt så bra som vi förtjänar.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Pernilla skriver:

  Lyssnade på er pod idag, intressant!
  Bertil riktar en hel del kritik till läkemedelsbranschen, men man bör inte glömma att han själv tillhör en stor och vinstdrivande bransch. Man vet inte om och när han talar i egen sak och självklart har han SIN övertygelse. Jag gillar det holistiska tänket och jag gillar er, tills nästa gång ni träffar Bertil – förbered gärna fler kritiska frågor!

  1. Linda skriver:

   Kritiska frågor kanske man inte vill ställa om man inte är kritisk till Bertils synsätt. . . ?
   Ett holistiskt tänk där man faktiskt går in och behandlar orsaken till sjukdomar är FRISKvård, medan läkemedelsindustrin och skolmedicinen ägnar sig åt SJUKvård där man behandlar symptom. Det är lite som konstgjord andning i min mening. Man har också lyckats få politikerna att begränsa vad som är subventionerat till enbart skolmedicin och läkemedel, medan naturläkare och osteopater exempelvis, har höga behandlingskostnader. Att välja vård i Sverige handlar om vad man har för ekonomi, till skillnad från i exempelvis Tyskland. Det är beklagligt.

   1. Kristoffer skriver:

    Finns massor av poänger i hans synsätt men en och annan kritisk fråga bör man nog ställa sig… han är trots allt representant för ett företag som säljer en produkt i en ganska svagt reglerad bransch.
    Det finns gott med forskningsrapporter som inte går på hans linje och det är inte oproblematiskt att vifta bort stora delar av forskarvärlden som mer eller mindre korrupt.

 2. Benny Johansson skriver:

  Kommentar som inte handlar om ämnet men jag orkar inte leta! Ok, ingen, som jag känner, orkar väl hålla på med teskedar och knivsuddar på morgonen när en skall skaka ihop professorns gurkmejeshot? En behöver göra en rejäl sats av torra varor, om inte för en månadsförbruknins, siaf en vecka. Nu dör man väl inte om det blir lite för mkt av det ena och för lite av det andra? Eller? Proportioner till en rejäl sats mao. Tack på förhand!
  Beno

  1. Food Pharmacy skriver:

   Precis så gör vi, förbereder kryddblandningen i förväg!

 3. Molly skriver:

  Hej!
  Tack för en grym podd! Vilken man den där Bertil är! Så mycket bra kunskap han delade med sig. Podden besvarade inte alla frågor som den väckte..
  Jag undrar därför:

  1. Vad är det för värsting till Slow juicer Bertil har?
  2. Vad är det för blender som han har? Som också är en värsting?
  3. Sedan nämde han att ha har en maskin för att rena vatten, vad är det för redskap?
  4. När kommer recept på Bertil häxa?

  Tusen tack för en grym podd och blogg.
  Jag vore oändligt tacksam för svar på mina frågor.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Receptet kommer imorgon på bloggen och blendern heter Blendtec. Resten kan vi tyvärr inte svara på för det sa han aldrig … Tack själv för pepp!

 4. Shereen skriver:

  Hej!

  Tack för ett superbra avsnitt! Jag skulle vilja göra ett sådant blodtest som Bertil nämnde i avsnittet. Var kan man göra det?

  Mvh Shereen

 5. Ingrid skriver:

  Kosttillskott i form av probiotika. En djungel av dyra varianter. Vilken rekommenderar ni som alternativ till Synbiotics för autoimmuna sjukdomar? Eller är det den som gäller? Hur länge kan man äta den utan att bakterierna blir övergödda.

 6. David skriver:

  Okej, det här blev en lång kommentar.
  Som någon annan skriver, om ni ska träffa Bertil igen – ladda upp med en hel del kritiska frågor. Lyssna igenom den här intervjun med kritiska öron. Betril säger många märkliga saker.

  Bertil kritiserar läkemedelsindustrin, beskriver att de hotas av att människor kan bli friska utan piller, och deras främsta inkomstkälla är om människor går på livslånga behandlingar. Själv rekommenderar Bertil att den som är frisk(!) ska äta minst ett piller om dagen. Bertils hela affärsidé bygger på att människor behöver äta piller.

  Men vore det bevisat att vi behöver äta kosttillskott på daglig basis för att hålla oss friska så hade läkemedelsindustrin definitivt anammat detta. Som Bertil själv säger, det vore ju läkemedelsindustrins våta döm om alla åt piller, varje dag, hela livet. Till skillnad från Bertil har dock läkemedelsindustrin helt andra krav på sig avseende att bevisa att tabletterna verkligen har utlovat effekt.

  Bertil attackerar även sjukvården och menar att de struntar i orsaker till sjukdom. Han lyfter högt blodtryck som exempel och menar att sjukvården enbart behandlar det med läkemedel. Men det är fel, livsstilsförändringar är en mycket viktig och många gånger den primära behandlingen vid livsstilsrelaterade sjukdomar. Diabetes typ 2 är ett annat exempel som man först och främst försöker behandla enbart med kost och motion. I dessa lägen säger alltså sjukvården att vi inte behöver några piller, inte ens Bertils piller.

  Sen när det gäller vitaminer och mineraler ska vi inte heller glömma att de kan verka på helt olika sätt när vi får i oss de genom livsmedel och när de isolerats i pillerform. A-vitaminämnet betakaroten, som holistics multivitamin innehåller, är ett sådant exempel som tycks ha helt olika effekter beroende på om vi får i oss det via piller eller morötter.

  Våra kroppar är skapta för att få i oss vitaminer och mineraler via kosten. Men börjar vi isolera och koncentrera olika ämnen finns risken att det får oönskade effekter, oavsett om avsändaren är läkemedelsindustrin eller den alternativmedicinska miljardindustrin.

 7. Linda slår huvudet på spiken!! Sverige är ett av dom sämsta länderna i västvärlden på att subventionera den holistiska delen av friskvård!
  Väldigt synd, många lider i onödan!

  1. Linda skriver:

   Jag som är sjukskriven för utmattning nu och har begränsad ekonomi, önskar ofta att jag hade haft råd att gå till en osteopat, att få hjälp av en naturläkare, att gå på lymfmassage m.m. Nästa steg är kanske ett upprop om allas rätt till subventionerad holistisk vård? Tänk om vi kunde få Annika Strandhäll att ta tag i den frågan?

 8. Jolene skriver:

  Jag undrar om det med multimineraltablett. Kan man blanda det med en multivitamintablett? Det finns samma mineraler i multivitaminen och ungefär samma doseringar när jag jämför med holistics burk. Själv använder jag apotek hjärtats multivitamin då de har högst doseringar när jag jämfört. Är även gastric bypass opererad så min kropp tar inte upp lika mycket näring så höga doser kanske är ok ändå..

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.