En granskning av naturgodis - Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

En granskning av naturgodis: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det?

ann fernholmSocker, glukossirap, modifierad potatisstärkelse och yoghurtarom. Det är några av de vanligaste ingredienserna  i naturgodis. Här är ett öppet brev till Exotic Snacks, Parrots, Coop och Hemköp. Vad skiljer egentligen naturgodis från vanligt godis? Och på vilket vis skulle dessa sockerbomber vara hälsosamma? 

Hej alla naturgodisförsäljare!

Här kommer ett rop på hjälp från en journalist som under några veckor har försökt luska ut svaret på en lurig fråga: vad är det egentligen för skillnad mellan naturgodis och vanligt godis?

Allt började med att jag för någon vecka sedan granskade ingredienslistan på Ananas Yoghurt. Förr i tiden var dessa mina favoriter och jag brukade tänka att det var fantastiskt att ni kunde få yoghurten så smarrig. Gissa om jag kände mig dum när jag nu insåg att det jag trodde var ”yoghurt” egentligen är vit choklad med en gnutta yoghurtpulver i?

naturgodis-ananas-yoghurt

 

 

Alltså. På en skala från 1 till 5. Hur naturligt är vit choklad? Ta inte det här personligt, men jag skulle säga 1.

Det är bara att erkänna: efter den här insikten blev jag typ besatt av naturgodis. På vilket vis skiljer det sig från vanligt godis?

Läs till exempel ingredienslistan på Coops kokostoppar i (vit choklad) yoghurt:

naturgodis kokostopp

Socker är första ingrediens och de består till 21 procent av kokos.

Och så knallar ni bort till godishyllan och plockar upp en sån här:

 

 

Socker är första ingrediens och Bounty består till 21 procent av kokos.

(Ingredienslistan var för liten för att fota av, men här är den: socker, torkad kokos (21{80ea72b449e293845a8c937f589361186b895e95d0e65b8cc1c53139994e87d3}), glukossirap, kakaosmör, kakaomassa, skummjölkspulver, emulgeringsmedel (sojalecitin, E471), laktos, mjölkfett, vasslepulver, fuktighetsbevarande medel (glycerol), salt, naturlig vaniljextrakt.

En tolkning av likheten är att kokostopparna hade platsat bättre i godishyllan. En annan tolkning är att tillverkaren av Bounty, Mars Incorporated, har gjort en dundermiss. De hade kunnat marknadsföra Bounty (och även Snickers) som naturgodis. Sedan hade de kunnat sälja dessa chokladbitar till den som bejakar en sund och aktiv livsstil, som Exotic Snacks skriver på sin sajt. (Exotic Snacks kokostoppar i (vit choklad) yoghurt består för övrigt också mestadels av socker och till 21 procent av kokos.)

Hur lite naturligt behövs för naturgodis?

Låt oss nu anta att det är Bounty och Snickers som har hamnat i fel hylla i affären och att naturgodis är något som till del består av naturliga saker. Med naturligt tänker jag att man menar sådant som växer i naturen, exempelvis kokos, nötter, mandlar, jordgubbar eller ananas.

Då infinner sig frågan – hur liten del kan vara naturlig utan att något flyttas till den vanliga godishyllan? Här kan vi jämföra Parrots hallonkrisp

 

 

…med Karamellkungens Crispy Bite:

 

 

De består till stor del av samma saker: en massa socker, kakaosmör, mjölkpulver, rismjöl, sojalecitin, glukossirap och vegetabiliskt fett. MEN. I hallonkrispen finns 1,5 procent hallonpulver och några nanodroppar rödbetsjuice. Alla veta att rödbetsjuice är supernyttigt och det kanske räcker för att hallonkrispen ska vara naturliga? I sin marknadsföring skriver Parrots att de har godbitarna för dig som vill var lite hälsosammare.

Om man betonar ordet lite, är det ju sant.

När blommar den modifierade stärkelsen?

Så här långt kommen i min research tyckte jag ändå att jag hade grepp om tillvaron. Man får inte vara för petig när det gäller dagens livsmedel. 1,5 procent hallonpulver är naturligare än 0 procent.

Men så kom jag till Exotic Snacks bananlakrits vit choklad

 

 

…och då rämnade allt. Det är visserligen bra att ni här kallar vit choklad för vit choklad. Men hur jag än granskade ingredienslistan hittade jag ingen banan i ”lakritsen med banansmak.” (Däremot lärde jag mig att ytbehandlingsmedlet shellack kommer från sköldlöss och även har använts som lack på antika möbler.)

Ni på Exotic Snack skriver på er sajt: I så hög utsträckning som möjligt vill vi erbjuda produkter baserade på naturliga råvaror utan onödiga tillsatserNi får ursäkta en fråga, men när började kor mjölka vasslepulver? Och vid vilken tid på året blommar glukossirapen och den modifierade potatisstärkelsen?

Och ni på Parrots. Är det verkligen naturligare och mer hälsosamt att äta era salt chokladlakrits

 

 

… än att tugga i sig ett Kinderägg mixat med lite djungelvrål?

Priset till det mest skruvade naturgodiset går ändå till Hemköp och Axfood. Ingredienslistan på deras Salty Lemon Liquorice var så lång att jag fick använda kamerans panoramafunktion för att få med hela:

Jag vet inte om ni har ett förstoringsglas till hands, men citronlakritsen består av: socker, melass, kakaosmör, helmjölkspulver, laktos, skummjölkspulver, glukossirap, vetemjöl, veg. fett (kokos, palm), vasslepulver (av mjölk), mjölkfett, lakritsextrakt, ammoniumklorid (salmiak), sorbitol, glycerol, sojalecitin, färgämne (161b), vanilin, färgämne (E153), glukos-fruktossirap, aromer, salt, ytbehandlingsmedel. 

Den innehåller alltså inte mindre än fyra olika varianter på socker: vanligt socker, laktos, glukossirap och glukos-fruktossirap. Däremot finns ingen citron i den.

På Hemköp hittade jag också dessa look-alikes. Naturgodis:

 

 

Vanligt godis:

 

 

Jag kan inte rå för det, men en cynisk del av mig tänker att det enda som faktiskt skiljer naturgodis från vanligt godis är:

 

 

Men det finns säkert en bättre förklaring. Ni får gärna hjälpa mig att reda ut detta. Vad gör att ni på Exotic Snacks, Parrot, Coop och Hemköp påstår att godis tillverkat av en mängd processade komponenter är naturligt? Varför kallar ni vit choklad för yoghurt? Och på vilket vis skulle det vara hälsosamt?

Min man hälsar förresten och undrar om inte finska marmeladkulor borde räknas som naturgodis. De är gröna och naturen är ju grön.

Med förhoppning om ett klargörande från er sida,

Ann Fernholm

Vad tycker ni läsare?

Hur ser ni läsare på detta med naturgodis? Är det okej att kalla något som innehåller fyra varianter på socker (vanligt socker, laktos, glukossirap och glukos-fruktossirap) för naturligt och mer hälsosamt? Gå in på min Instastory eller Facebook och delta i omröstningen!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Therese skriver:

  Tusen tack för detta inlägg! Fy så bra skrivet och det vore så roligt att höra deras svar!! Tack för att ni gör detta!

 2. För mig handlar inte detta om bara naturgodis. Det handlar om ALLT som säljs idag. Jag har sen tio år tillbaks granskat ingredienslistan på varenda pryl jag stoppar i min varukorg. Både när det gäller mat och hudvård. Det som ska in i min mun och smörjas på min kropp ska vara RENT och ingen kemikalisk smörja. Det krävs massor av tid, medvetenhet och kunskap för att åstadkomma detta.
  Många företag är listiga. “Naturligt” kan innebära vad som helst. Och en produkt som det står “ekologisk” på, kanske bara innehåller 25% ekologiska ingredienser. . .
  Tack gode Gud för ställen som Paradiset och hälsokostbutiker, där man vet att ändå viss gallring gjorts. Men man måste kolla ingredienser där med såklart.
  Härligt att du uppmärksammar detta Ann. Jag hoppas det leder till ökad medvetenhet hos fler.

 3. Reguel Steinbock skriver:

  Tack för en intressant artikel! En enda detalj tröstar mej dock: Ingen palmolja nånstans!

 4. Christina skriver:

  Tänker att de, så länge det går, smyger in fler och fler godisar bland nötterna. Så länge det finns nötter (även om de flesta numer är dragerade eller täckta i smakrika dammcocktails) så kan folk fortsätta lura sig själva att de är nyttigare än om de skulle välja godis från godishyllan. Förlorar gör de som fortsätter blunda för vad de faktiskt kan se, det obekväma, och vinner gör tillverkarna som får högre avans på produkter som egentligen skulle ha sålts i den billigare hyllan.
  För inte kan väl de flesta ha trott att ”naturgodiset” du granskat ovan är att likställa med nötter?
  Eller är befolkningen nu i chock?

 5. Carola Åkesson skriver:

  Så bra frågor du ställer till tillverkarna av “naturgodis”! Tack för din ork att läsa på om alla konstiga ingredienser. Nu är det sluttuggat på naturgodis för mig i alla fall!

 6. Karin Brunström skriver:

  Jätteviktigt att konsumenter ställer krav på rättvisande innehållsförteckningar
  Det SKA vara rent och äkta som vi äter
  Det fuskas så mycket

 7. Tack Ann ! Vi måste bli mer och mer medvetna om vad tillverkarna försöker lura oss med att använda ord som naturligt som är ett positivt ord .

 8. Jag kan inte se bilder i inlägget på min mobil (Samsung 8S)

  1. Food Pharmacy skriver:

   Kollar upp detta direkt. Tack!

 9. Anna Karls skriver:

  Lysande artikel!

 10. Maria Nilsson skriver:

  Hej, jag har också mailat Parrot tidigare och påpekat att de har shellack i godiset…fick till svar att de tyvärr ej hittat ngt alternativ. Men bra om alla reagerar och kontaktar. Härligt att fler å fler blir uppmärksamma. Skulle så gärna vilja ha en butik där jag vet att jag kan plocka vad jag vill och vara trygg med att det är bra produkter jag köper❤.
  /Maria

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.