Fördjupning: Ska man upphetta gurkmeja? - Food Pharmacy

Intervju

Post image

Fördjupning: Ska man upphetta gurkmeja?

Med anledning av förra veckans inlägg om gurkmeja kände vi ett skrikande behov att gräva ännu djupare i det här med att upphetta gurkmeja. För även om curcumin kan förstöras vid längre uppvärmning, verkar biprodukterna av denna nedbrytning ha lika effektiva (om inte bättre?) farmakologiska egenskaper som också är skyddande.

Det sägs ofta att rå mat är hälsosammare än tillagad mat eftersom upphettning under längre tid förstör näringsämnen. “Rå” är en attraktiv term då det är förknippat med ord som ’’rena”, “naturliga” och “obehandlade”. Även om det är sant att råa livsmedel som grönsaker, kryddor och frukt ska vara en del av en hälsosam kost bör man fråga sig om det alltid är bättre att äta dem råa?

Hur påverkar upphettning näringsämnena?

– Vi vet att matlagning påverkar näringsinnehållet i livsmedel. Under tillagning förloras eller bryts vissa näringsämnen ner, särskilt vattenlösliga näringsämnen som vitamin C. Det skapas även vissa biprodukter och dessa kan vara både skadliga – som de cancerframkallande föreningar som produceras vid grillning av kött – och fördelaktiga vilket är fallet med till exempel gurkmeja.

Gurkmeja! Berätta mer.

– Det gula pigmentet som finns i gurkmeja, som mestadels också är källan till dess medicinska egenskaper, är en antioxidantmolekyl som heter curcumin. Hundratals forskarstudier har visat potentiella hälsoeffekter av curcuminoider – främst antiinflammatoriska effekter och som verksam antioxidant. Tyvärr är curcumin inte särskilt biotillgängligt, vilket betyder att upptaget av curcumin in i cellerna är lågt. Det finns steg man kan vidta för att förbättra biotillgängligheten.

Att upphetta gurkmeja då?

– Curcumin är extremt känslig för ljus, fukt och värme. Flera studier har undersökt effekten av matlagning med curcumin. Kokning och tryckkokning av gurkmeja har visat sig orsaka signifikant förlust av curcumin (27-85%), beroende på kokningsmetod och varaktighet. Kokar man gurkmejan i ca 30 minuter så förlorar man alltså 85% av dess effekt. Den sammanlagda slutsatsen av dessa studier är att upphetta gurkmeja leder till en signifikant förlust av gurkmeja och/eller nedbrytning av curcumin, beroende på temperaturen och tillagningstiden.

Men vänta – nu blir vi förvirrade. Ska det vara varmt eller kallt?

– Tja, det är här det blir intressant (och håll i hatten för nu blir det lite krångligt… jag ska försöka hålla tungan rätt i mun). Även om att upphetta gurkmeja kan resultera i en signifikant förlust av curcumin, är detta inte nödvändigtvis detsamma som en förlust av dess farmakologiska egenskaper. Andra studier har nämligen också visat att curcumin även har andra antioxidantegenskaper som ökar efter kokning och rostning. Rostning av curcumin vid 180° C i upp till 70 minuter bildar nämligen potenta antioxidantiska och anti-canceraktiva substanser, åtminstone i cellstudier. Så, medan värmen försämrar vissa av curcumins bra effekter verkar andra antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaperna hos gurkmeja förstärkas efter upphettning. Hänger du med? För att lägga på ytterligare ett lager av komplexitet så visar det sig sedan att biotillgängligheten är det si och så med.

Biotillgänglighet, vadå?! 

– Matlagning och upphettning kan påverka biotillgängligheten av näringsämnen. Har ni till exempel märkt att när broccoli kokas i 90 sekunder så är den mycket grönare än rå? Man har aktiverat näringsämnen i broccolin när man snabbt kokar den. Ett dilemma med curcumin är att det inte är direkt lösligt i vatten, vilket rejält minskar biotillgängligheten. Skulle du däremot tillsätta fett under matlagningen ökar curcumins biotillgänglighet. Detta beror på att curcumin är mer lösligt och stabilt i olja och vatten vid högre temperaturer – vilket i sin tur gör det lättare för kroppen att absorbera.

Okej, ge oss gärna några tips för maximera effekten av gurkmeja …

Skydda den från värme och ljus. Förvara gurkmeja i en mörk, sval plats, helst folieförpackad i kylskåpet.

Minimera värmeexponering. Tillsätt gurkmeja i slutet av tillagningen, minska tillagningstiden eller sänk värmen när du lagar soppor och grytor.

Tillsätt olja tillsammans med gurkmejan för att öka biotillgängligheten och förhindra nedbrytning.

Använd syror för att öka stabiliteten – använd gurkmeja i salladsdressingar innehållande ättika och/eller citronsaft och tomatbaserade rätter.

Förtär vätskor uppsamlade efter ångkokning.

Lägg till gurkmeja till andra livsmedel till exempel kärnmjölk som ska användas för att göra yoghurt vilket ökar biotillgängligheten,

Lägg till färsk svartpeppar till soppor, grytor och andra rätter. Piperin, en förening i svartpeppar, ökar curcuminabsorptionen. Kom dock ihåg att även piperin också degraderas när den kokas vid höga temperaturer under längre tid.

Marinera med gurkmeja innan grillning för att minska halterna av potentiella cancerframkallande ämnen.

Maria Berglund Rantén lanserar tillsammans med Jackie Cawthra och en digital hälsoplattform i Skandinavien senare i år. Fokus kommer att vara på tester, tillskott och näringsterapeutiska konsultationer. Kolla in Nordic Wellth och registrera dig för att få veta mer.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Eileen Bergan Andersson skriver:

  Men i te då?
  Jag brukar hälla kokande vatten över gurkmeja o sv.pepparkorn. När det svalnat ngt tillsätter jag lapachobark. Låter dra ca en halvtimme.
  Direkt i tom kopp river jag ingefära, droppar i citron, 1 msk MCT olja o en knivsudd honung.
  Sen silar jag ner svalt te o ger skrufset till hästarna.
  Har jag misshandlat gurmejan??

 2. Hej
  Nu fick jag inte riktigt klart för mig skall man dricka mjölken varm, ljummen eller kall?
  Skall man rosta gurkmejan innan?
  Har alltid kokt en pasta av gurkmeja o svartpeppar som jag förvarat i kylen o använt i min golden milk. Är det fel?
  Hälsningar Lotta

 3. Liselott skriver:

  Jag har ibland i färsk gurkmeja när jag syrar grönsaker. Skulle vara intressant att veta hur gurkmejan uppför sig när den är syrad.

 4. Lena Lilja Hållnissa skriver:

  Här kommer än en gång receptet på ”Golden Paste”, som jag fått från Australien (www.turmericlife.co.au)
  Koka försiktigt
  2,5 dl gurkmejapulver
  och 5 dl vatten
  i ca 10 min tills du har en tjock smet.

  Tillsätt
  1,5 dl kokosnötsolja
  1 msk nymalen svartpeppar
  Rör om och låt svalna.

  Häll upp i små burkar – frys in alla utom en. Pastan håller ca 2 veckor i kylskåp.

  Börja med 1/4 tsk tre ggr/dag med mat och öka grad vis
  till 3 tsk/dag (man kan bli bubblig i magen innan man vant sig). Det är ingen ide’ att ta mer än 3 tsk/dag – kroppen kan inte tillgodogöra sig mer i alla fall, säger min australiensiska kompis ayurvediske läkare.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack snälla, ska provas!

 5. Ylva Hultén skriver:

  Hej! Jag har valt att, i stället för peppar att använda färsk chili. Tänker jag rätt eller bör jag använda svartpeppar också?

  Mvh
  Ylva

 6. Vilken form av gurkmeja ska man köpa då? Går det bra med en vanlig från Kockens man kan hitta i en vanlig mataffär bland kryddorna eller måste man köpa en rå, ekologisk dyr gurkmeja? För helt färsk – alltså omalda rötter – det har i alla fall inte jag hittat på varken Ica, Coop, Willys eller hemköp. Hittar bara ingefära… Går det bra med en billig vanlig “bordskrydd-gurkmeja” eller har kurkumin-halten minskats väldigt i en sådan? Köpte i af en burk, vanlig mald gurkmeja från Kockens, men den kanske är värdelös? Tacksam för svar /förvirrad

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, som Maria är inne på är det lite klurigt eftersom “värmen försämrar vissa av curcumins bra effekter” samtidigt som andra antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper förstärks vid upphettning. Vi använder både färsk gurkmeja och i pulverform, och kan tyvärr inte ge dig mer exakta svar i dagsläget. Vi lovar att dela med oss av ny forskning när vi hittar!

 7. Carina Ulander skriver:

  Angående gurkmeja så undrar jag om dess upptag förhindras av mjölkprodukter.
  Andra antioxidanter (polyfenoler) som t.ex. i blåbär får försämrat upptag om man äter dessa med mjölkprodukter. Jag undrar om detsamma gäller för curcumin?

 8. Ms. Baba skriver:

  Hej!
  Nu är ju det här skrivet för några år sedan, men jag vill verkligen påpeka att man idag vet att Curcumin är ljus, värme och fuktkänsligt.
  Därför bör man förtära den inom en timme vad man än gör med den och inte förvara i kyl eller frys.

  Gurkmeja sväller i varmt vatten, men inte i olja.
  Innebär i så fall en kort upphettning i vatten att man kan ta upp curcuminet lättare efter att gurkmejan svällt och svårare i olja?

  Så jag funderar på vad som är bäst.
  Jag har aldrig hettat upp rent Curcumin, så jag undrar naturligtvis hur det skulle bli.
  Kortare upphettning, ej koka, ca 5 minuter skulle göra att en del av de antiinflammatoriska egenskaperna försvinner, men att man då istället använder större mängd?

  Och vid längre upphettning så får man fram de egenskaper som hjälper mot cancer?

  Många viktiga frågor 😊

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.