Grön smoothie som ger party i tarmfloran - Food Pharmacy

Recept, Food Pharmacy

Post image
fav

En grön smoothie som ger party i tarmfloran

fav

I dag tänkte vi slå ett slag för grön smoothie. Alltså den som görs på enbart grönsaker och ingen frukt. Inget ont om frukt, vi älskar frukt, men ibland vill vi inte ha den i vår smoothie. Tycker du att receptet nedan är för grönt så kan du naturligtvis börja med att lägga till en frukt (äpple? päron? banan? mango) för att sedan dra ner på mängden sötma allteftersom.

Naturligtvis finns det lika många recept på en grön smoothie som det finns varianter på sallader och soppor, men gemensamt för dem alla är att de brukar innehålla någon form av gröna blad (=party i tarmfloran). Och eftersom sommaren snart står för dörren så gör vi vår gröna smoothie med spenat och persilja i dag. Har det däremot hunnit bli höst när du läser det här inlägget så kan du med fördel byta ut persiljan mot mangold (och magtröjan mot stickad polo) och är det vinter så satsar du på grönkål och svartkål (och dricker den framför brasan).

Allt för att vara i säsong, baby.

Grön smoohie
(2 portioner eller förresten du klarar nog att dricka upp allt själv?)

1 gurka
2 stora nävar färsk persilja
1/2 citron
1 avokado
2 stora nävar bladspenat
5 dl vatten
is

Kör i en mixer tills slätt. Drick!

500 gram grönt om dagen
En grön smoothie är ju som bekant ett utmärkt sätt att få i sig stora mängder grönsaker vid ett och samma tillfälle. Livsmedelsverket rekommenderar att vi förtär 500 gram grönsaker per person och dag, men tyvärr kommer bara hälften av oss upp i hälften av det.

 

Tips!
Eftersom vi inte gillar att slänga mat så brukar vi ha i 1/4 av avokadokärnan i smoothien. Kärnorna i citronen går också bra att slägga ner. Däremot kan citronskalet ge en rätt bitter smak som alla inte diggar. Fast, smaken är ju som bekant som baken. Prova dig fram!

 

 

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Print

Grön smoohie

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 glas 1x
Scale

Ingredienser

1 gurka

2 stora nävar färsk persilja

1/2 citron

1 avokado

2 stora nävar bladspenat

5 dl vatten

is

Instruktioner

Kör i en mixer tills slätt. Drick!

Kickstarta hösten!

MISSA INTE VÅR POPULÄRA FASTEHÄRMANDE 5-DAGARS KUR 4-8 SEPTEMBER

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Ulrika B Höglund skriver:

  Jag funderar på de färdigsköljda gröna bladen i påse som man köper i affären. Jag fick parasiter i magen efter att ha ätit sådana. Ni använder ju mycket gröna blad. Har ni något tips på hur man kan undvika detta?
  Mvh Ulrika

  1. Food Pharmacy skriver:

   Aj då, vad obehagligt! Ja, det står ju på många av påsarna att de är “färdigsköljda” men vi sköljer ändå alltid väldigt noggrant.

 2. Hej kan man ha i något annat istället för gurka? Jag tycker att gurkan tar över för mycket och är helt ärligt äckligt att mixa ????????.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja men gud, ta nått annat då! Eller uteslut bara. Gurkan ger dock mycket vätska så kanske att du behöver addera mer vätska om du tar bort gurkan.

 3. Annika skriver:

  Hej, jag har tyvärr problem med min galla och jag undrar om det verkligen går att äta gröna smoothies utan att bli jättesjuk? Skulle gärna vilja prova men jag vet inte om jag vågar… / Annika

  1. Food Pharmacy skriver:

   Vågar tyvärr inte svara på detta.:(

 4. Annika skriver:

  Är denna även en bra frukostsmoothie efter periodisk fasta? Känns som lite väl lite energi för min del. Eftersöker fler recept på frukostsmoothies! Eller ja, egentligen en “lägg till vs helst inte” lista på grönsaker att ha i just frukostsmoothien för att maxa effekten av den periodiska fastan!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra idé, en sådan kan vi absolut sätta ihop! Kan redan nu slänga ur oss några saker som du kan lägga till: rå jordärtskocka, havregryn, blötläggda cashewnötter och broccolistam. Bara för att ge några snabba exempel!

 5. Linda Esseholt Hermansson skriver:

  Hej! Jag har också problem med gallan och under min förra graviditet blev det värre. Kände av den flera gånger om dagen. Lade helt om min kost till gröna Smoothies och mer vegetariska alternativ och mådde som en prinsessa tills bebisen var född. Verkar som att ”Food-pharmacy-mat” är grejen åtminstone för min galla 🙂 Gurka kan ju vara tjorvigt om man har gallstensproblem och vad som är bra och inte varierar väl från person till person men överlag så är nog det här grejen 🙂 Allt gott! Linda

 6. Helena Rääf skriver:

  Härligt..och jag efterlyser fortfarande en knapp för att kunna skriva ut era recept…Minnet klarar inte allt, trots alla valnötter…
  Warmest,
  Helena

 7. Hej! Vet inte var jag ska ställa min fråga så får bli här. Jag har läst om kokosolja i ica kuriren. Där står att det inte är bra för kroppen av olika anledningar. Ni har ju det i flera recept. Vad vet ni om detta?

 8. Annabella skriver:

  Jag använder hackad fryst spenat i stället för färsk.
  Det fungerar bra.

 9. Christer Heed skriver:

  Om smoothie och gallbesvär.
  Sedan november 2017 ätit er smoothie, från programmet meny.
  Hade också i november gallanfall.
  Första gången.
  Inga besvär med den smoothien: Liten bit ingefära, hel avokado, 65 gröna blad, ½ citron. Sedan en vecka, även hela avokadokärnan. Haft ömpuls i hjärtområdet. Ej känt av sedan jag mixar i A-kärnan.
  ps! Har också i ½ rödbeta, mixad, ds!

 10. Cecilia Onn skriver:

  Utskrift av recept.
  Finns flera sätt att göra det på.
  Jag har testat frpn en iPhone (borde funka i Android)
  1. Ta en skärmbild av receptet, skriv ut direkt från telefonen eller spara i iBooks (blir en pdf), skriv ut.
  2. Kopiera texten, klistra in i anteckningar, skriv ut.
  I en datot kan du använda skärmklippverktyget, klistra in i paint, spara som pdf, skriva ut

  1. Food Pharmacy skriver:

   Haha, tack för tips!

 11. Eleonor Ågeryd skriver:

  Hej! Slukar era böcker just nu och har märkt en klar förbättring av hälsan, magens dagsform, humöret och energin i kropp och själ sedan jag började med gröna drinkar. Men jag undrar,
  är det inte bättre att inte mixa vår gröna smoothie helt slät…dvs ha lite fibrer kvar som inte krossas av mixerns vassa knivar? Det borde ju vara ett Hallelujah-moment för tarmen om det finns fibrer kvar att processa.
  Eller finns det ett syfte med att mixa den helt slät, ett syfte som jag missat..?
  #ettstegforhalsan

 12. Hej! Har kollat igenom en hel del recept för smoothies, avokados är ju rätt dyra (speciellt för en student) kan man utesluta dem helt? Samt kan man använda frysta grönsaker/blad (och frysta avokadokuber) istället för färska? Blir dyrt ganska snabbt att köpa färska.
  Ha en fin dag!

 13. Hej,
  kan man göra smoothien på morgonen och ta med kyld och äta till lunch 4 h senare eller blir den näringsfattig eller rent av dålig då?

  1. Julia Axelsson skriver:

   Det går absolut! Vi brukar göra en stor på morgonen som håller hela dagen.

 14. Lite smakdödarupplevelse på första kommentaren……… man blev inte jättesugen på grön smoothie…..

 15. Hej

  Är det någon mer än jag som blir illamående av gröna smoothies? Det känns som en stor klump i magen, inte alls trevligt tyvärr, och illamående.

  Hur mycket brukar ni dricka varje gång? Jag misstänker att jag kanske dricker på tok för mycket samtidigt.

  Mvh Staffan

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Staffan! Vårt tips är att du är noga med att ha i mycket citron och ingefära i din bas. Gör inte heller en för tjock smoothie, och ha i några isbitar så att den blir riktigt kall. Då brukar den bli enklare att dricka!

 16. elisabeth skriver:

  Hej, gröna smoothies är toppen tycker jag. Vad gäller gallproblem så fundera på om ni äter för lite fett… det kan också ställa till problem. Det gjorde det för mig innan jag opererade bort min gallblåsa. Blandad kost är nog det bästa har jag kommit fram till.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.