Kikärtspannkakor med sparris och gulbetssallad - Food Pharmacy

Recept, Therese Elgquist

Post image
fav

Kikärtspannkakor med grönkålsdressad sparris- och gulbetssallad

fav

Vem visste att det gick att grädda pannkakor utan ägg? Och med kikärtsmjöl? Nu vet du båda! Grädda och servera på påskbrunchen, som lunch eller varför inte på en buffé … Servera kikärtspannkakor med en matig fyllning, eller kanske några olika.

Och just ja, det kan vara klokt att reda ut en sak till innan vi går in i köket. I Göteborg (och förmodligen många fler platser i landet) är pannkaka en tunn och smarrig grej som man steker i en stekpanna. Efter att ha spenderat en helg i Norrland hos en kär vän där pannkakan tydligen inte alls är tunn utan tjock som en ugnspannkaka (tro mig, det rådde viss förvirring innan vi redde ut detta), kände jag att det kunde vara på sin plats att förtydliga!

Men nu – dags för mat!

Kikärtspannkakor med grönkålsdressad sparris- och gulbetssallad
(4 portioner)

Pannkakor:
3 dl kikärtsmjöl
5 dl valfri osötad växtmjölk eller vatten
1 msk kallpressad olivolja
1 rejäl näve blandade färska örter + extra till servering
1 krm havssalt eller bergssalt (oraffinerat)

Sallad:
300 g gulbetor
250 g grön sparris
100 g färsk grönkål
1 dl kallpressad olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 dl pumpakärnor
1 ekologisk citron, zest + juice
1 förpackning förkokta vita bönor (á 230 g avrunnen vikt)
Havssalt eller bergssalt (oraffinerat)
Nymalen svartpeppar
En näve färsk mynta (frivilligt)

Börja med att ta fram allt. Mixa ihop kikärtsmjöl, växtmjölk, olja och 1 näve blandade örter till en smet. Låt svälla i 10 minuter, eller under tiden du förbereder resten.

Skrubba gulbetorna väl (låt gärna skalet vara kvar) och skär dem i små bitar. Ånga bitarna i 7-10 minuter, tills de mjuknat något men fortfarande har en hård inre kärna.

Bryt av den nedre, torra delen, på sparrisen. Dessa offrar vi till sparrisgudarna. Knipsa av topparna och låt dem ånga med gulbetorna de sista 2 minuterna. Hyvla resten av sparrisen tunt med en potatisskalare och lägg åt sådan så länge.

Ta bort stammen från grönkålen och skölj bladen. Mixa grönkål, olja, vitlök, pumpakärnor och 1 msk färskpressad citronjuice till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar. Blanda grönkålspeston med gulbetorna och sparrisen – både de ångade topparna och hyvlade stammarna. Smaka av med salt och peppar.

Häll av och skölj de vita bönorna. Observera att du inte behöver diska mixerskålen än, det går fint att mixa bönkrämen i samma = mindre disk, enklare att laga mat och dessutom ska alla smaker snart blandas ändå! Hur som, mixa bönor, citronzest och resten av citronjuicen till en kräm. Tillsätt eventuellt lite vatten för en lösare kräm. Smaka av med salt och peppar.

Stek ca 1/2 dl av pannkakssmeten åt gången, på svag värme i lite kallpressad olivolja. Kom ihåg att pannkakan kan ha precis vilken form som helst – alltså inte vara perfekt rund. Vänd försiktigt runt pannkakan när du ser att kanterna börjar släppa. Stek i ytterligare 1 minut på andra sidan. Räkna med att det tar lite längre tid än när du steker klassiska pannkakor.

Nu så! Servera pannkakorna nygräddade med den syrliga bönkrämen och grönkålsdressad sparris- och gulbetssallad och gärna lite färsk mynta.

Självklart kan kikärtspannkakor fyllas med allt möjligt! Lite ångad pumpa och krämig avokado skulle till exempel vara supergott. Eller varför inte lite fräst svamp och spenat, mmm … För dig som vill ha lax funkar det så klart utmärkt att lägga på också. Glad påsk!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

SparaSpara

Print

Kikärtspannkakor med grönkålsdressad sparris- och gulbetssallad

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 4 portioner 1x
Scale

Ingredienser

Pannkakor:

3 dl kikärtsmjöl

5 dl valfri osötad växtmjölk eller vatten

1 msk kallpressad olivolja

1 rejäl näve blandade färska örter + extra till servering

1 krm havssalt eller bergssalt (oraffinerat)

Sallad:

300 g gulbetor

250 g grön sparris

100 g färsk grönkål

1 dl kallpressad olivolja

1 vitlöksklyfta

1/2 dl pumpakärnor

1 ekologisk citron, zest + juice

1 förpackning förkokta vita bönor

Havssalt eller bergssalt (oraffinerat)

Nymalen svartpeppar

En näve färsk mynta (frivilligt)

Instruktioner

Börja med att ta fram allt. Mixa ihop kikärtsmjöl, växtmjölk, olja och 1 näve blandade örter till en smet. Låt svälla i 10 minuter, eller under tiden du förbereder resten.

Skrubba gulbetorna väl (låt gärna skalet vara kvar) och skär dem i små bitar. Ånga bitarna i 7-10 minuter, tills de mjuknat något men fortfarande har en hård inre kärna.

Bryt av den nedre, torra delen, på sparrisen. Dessa offrar vi till sparrisgudarna. Knipsa av topparna och låt dem ånga med gulbetorna de sista 2 minuterna. Hyvla resten av sparrisen tunt med en potatisskalare och lägg åt sådan så länge.

Ta bort stammen från grönkålen och skölj bladen. Mixa grönkål, olja, vitlök, pumpakärnor och 1 msk färskpressad citronjuice till en slät pesto. Smaka av med salt och peppar. Blanda grönkålspeston med gulbetorna och sparrisen – både de ångade topparna och hyvlade stammarna. Smaka av med salt och peppar.

Häll av och skölj de vita bönorna. Observera att du inte behöver diska mixerskålen än, det går fint att mixa bönkrämen i samma = mindre disk, enklare att laga mat och dessutom ska alla smaker snart blandas ändå! Hur som, mixa bönor, citronzest och resten av citronjuicen till en kräm. Tillsätt eventuellt lite vatten för en lösare kräm. Smaka av med salt och peppar.

Stek ca 1/2 dl av pannkakssmeten åt gången, på svag värme i lite kallpressad olivolja. Kom ihåg att pannkakan kan ha precis vilken form som helst – alltså inte vara perfekt rund. Vänd försiktigt runt pannkakan när du ser att kanterna börjar släppa. Stek i ytterligare 1 minut på andra sidan. Räkna med att det tar lite längre tid än när du steker klassiska pannkakor.

Nu så! Servera pannkakorna nygräddade med den syrliga bönkrämen och grönkålsdressad sparris- och gulbetssallad och gärna lite färsk mynta.

Självklart kan kikärtspannkakor fyllas med allt möjligt! Lite ångad pumpa och krämig avokado skulle till exempel vara supergott. Eller varför inte lite fräst svamp och spenat, mmm … För dig som vill ha lax funkar det så klart utmärkt att lägga på också.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

  1. Weird. Man kokar sparrisbuljong på den avbrytna biten, man slänger den inte!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.