Är ägg bra för hälsan? (del 2) – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Är ägg bra för hälsan? (del 2)

En av de vanligaste frågorna vi får här på bloggen är om man ska äta ägg eller inte. Förlåt om vi inte har prioriterat frågan tidigare, den har bara hamnat lite i skymundan eftersom vi främst vill inspirera människor till att börja äta mera grönsaker.

Igår kände vi dock att det var dags att ta tjuren vid hornen och i samband med det passade vi på att fråga Bertil Wosk, en av Sveriges främsta näringsterapeuter, hur han ser på det här med ägg. Här hittar du det inlägget.

Kort efter att vi publicerat hans svar fick vi en viktig kommentar från en läsare som vi tänkte dela med oss av idag:

Snälla Food Pharmacy!

Ni är en av anledningarna till att jag la om min kost helt och hållet för ett par år sedan, från en tradionell västerländsk diet som gör oss sjuka i framförallt hjärt- och kärlsjukdomar, till en växtbaserad kost. Men vad är det här för blogginlägg idag? Och vem är Bertil Wosk?? Ni måste väl ändå kolla fakta innan ni lägger ut texter? Väldigt många följer er och det ni skriver måste väl vara sant? Blogginlägget får nog många att tro att det är sanningen.

Från bloggen: “Inga studier har ännu visat att intag av kolesterol är farligt, tvärtom.” Det är ju nästan så man undrar om det är första april? Här är ett utdrag från en sida som bara studerar forskning kring vilken mat som är bra för oss: 

“According to William C. Roberts, editor in chief of the American Journal of Cardiology, the only critical risk factor for atherosclerotic plaque buildup is cholesterol, specifically elevated LDL cholesterol in our blood. To drastically reduce LDL cholesterol levels, it appears we need to drastically reduce our intake of trans fat, which comes from processed foods and naturally from meat and dairy; saturated fat, found mainly in animal products and junk foods; and, playing a lesser role, dietary cholesterol, found exclusively in animal-derived foods, especially eggs.

Notice the pattern? The three boosters of bad cholesterol—the number-one risk factor for our number-one killer—all stem from eating processed foods and animal products. This likely explains why populations living on traditional diets revolving around whole plant foods have largely remained free from the epidemic of heart disease.”

Dessutom säger de om ägg:

“Compared with men who rarely eat eggs, men eating even less than one egg a day appear to have twice the risk of prostate cancer progression. And, men who consume two and a half or more eggs per week—basically an egg every three days—may have an 81 percent increased risk of dying from prostate cancer. How could eating less than an egg a day have such potential impact on cancer risk? The answer may be choline, a compound found concentrated in eggs. The choline in eggs, like the carnitine in red meat, is converted into a toxin called trimethylamine by bacteria existing in meat-eaters’ guts. Trimethylamine, once oxidized in the liver, appears to increase the risk of heart attack, stroke, and premature death.”

Källor:
https://nutritionfacts.org/topics/cholesterol/
https://nutritionfacts.org/topics/eggs/

Snälla, läs om vad forskningen säger och välj att publicera det istället för att publicera en artikel av någon som säger “Min uppfattning är…” (citat från bloggen)! Vi behöver hjälpa folk att göra val som gör oss friskare, inte sjukare.

***

Vi skickade givetvis vidare kommentaren till Bertil som svarade direkt. Här kommer hans svar:

Hej,

Jag förstår att personen är upprörd. Låt oss titta på det lite mer noggrant. Se mina kommentarer på citaten nedan.

“… it appears we need to drastically reduce our intake of trans fat, which comes from processed foods and naturally from meat and dairy; saturated fat, found mainly in animal products and junk foods; and, playing a lesser role, dietary cholesterol, found exclusively in animal-derived foods, especially eggs”.

Jag håller med om att transfetter är dåliga och ska undvikas.

Sedan säger de att ”saturated fat” är dåligt. Det stämmer inte helt. Det finns bra och dåliga mättade fettsyror. Smör och kokosolja är mättat fett och är inte skadligt, tvärtom är det nyttigt.  Animaliska långa mättade fettsyror som finns huvudsakligen i kött kan ge problem.

Sedan säger de ”and, playing a lesser role, dietary cholesterol”. Kolesterol från kosten spelar alltså en mindre roll.

“Compared with men who rarely eat eggs, men eating even less than one egg a day appear to have twice the risk of prostate cancer progression. And, men who consume two and a half or more eggs per week—basically an egg every three days—may have an 81 percent increased risk of dying from prostate cancer. How could eating less than an egg a day have such potential impact on cancer risk? The answer may be choline, a compound found concentrated in eggs. The choline in eggs, like the carnitine in red meat, is converted into a toxin called trimethylamine by bacteria existing in meat-eaters’ guts. Trimethylamine, once oxidized in the liver, appears to increase the risk of heart attack, stroke, and premature death.”

Detta är mest spekulation och inte vetenskapligt bevis. “The answer may be choline, a compound found concentrated in eggs. The choline in eggs, like the carnitine in red meat, is converted into a toxin called trimethylamine by bacteria existing in meat-eaters’ guts. Trimethylamine, once oxidized in the liver, appears to increase the risk of heart attack, stroke, and premature death.”

Sedan undrar jag vad de som åt ägg eller fler ägg åt mera jämfört med de som inte åt ägg. Kan det vara så att ju mer ägg de åt desto mer kött åt de också?

Det finns många studier som visar att en vegetarisk diet ger bättre hälsa och mindre dödlighet jämfört med en köttbaserad diet. Men kost är knepigt. Det finns LCHF, paleo, vegetariskt, vegan, raw food etc. Alla anser att deras diet är bäst och det beror på vad man jämför med. Alla uppräknade dieter är bättre än det som Livsmedelsverket rekommenderar och det som folk äter mest.

En diet baserad framför allt på ovan jord växande grönsaker, blad, frukt, nötter, frön och alger etc tycks vara bäst. Vi vet att processad mat, socker, snabba kolhydrater, för mycket omega 6 (matoljor), stekt och grillat och en del annat är de stora bovarna. Och jämfört med den normalkost som de flesta äter så är inte ägg ett stort problem. Om man ska varna för ägg så bör man först varna för ovanstående.

Ulf Ravnskog är docent i medicin och har under många år påtalat att kolesterol inte är problemet.

http://www.ravnskov.nu/2015/12/27/myth-9/

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=11122

Dr Axe är en annan läkare som satt sig in i kosten och bland annat säger:

“Although the majority of dietary cholesterol in the U.S. diet comes from eggs and egg mixed dishes, research shows that egg consumption has little effect on LDL cholesterol and may actually improve HDL cholesterol levels. (14)

In a 2008 study published in the Journal of Nutrition, 28 overweight or obese male participants aged 40–70 years were instructed to reduce calorie intake by consuming a low-carbohydrate diet, and they were randomly assigned to supplement this diet with three eggs per day (640 milligrams of cholesterol) or a cholesterol-free egg substitute, which was provided to them for 12 weeks. The intervention resulted in significant reductions in body weight. LDL and triglyceride concentrations were similar between the two intervention groups, but HDL cholesterol concentrations were higher in the egg-supplemented group. (15)

It turns out that there are plenty of health benefits of eggs, and they can be consumed without worry.”

https://draxe.com/high-cholesterol-foods/

The Heart-Healthy, Disease-Preventing Health Benefits of Eggs – https://draxe.com/health-benefits-of-eggs/

Andra artiklar som baserar sig på studier:

https://medium.com/the-mission/higher-cholesterol-is-associated-with-longer-life-b4090f28d96e

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/10/making-sense-of-your-cholesterol-numbers.aspx

https://jonbarron.org/article/cholesterol-myth

När det gäller studier så är det som med mycket annat. Som man ropar får man svar. Det finns studier som visar motsatta effekter och då får man titta på vem som gjort studien, vem som finansierar studien, hur den är upplagd etc.

Med vänlig hälsning,

Bertil

***

Först och främst – tack båda två för att ni tar er tid att hjälpa oss att försöka förstå vad som gäller! Vi håller verkligen med Bertil om att kost är knepigt, liksom vi håller med vår läsare om att “vi behöver hjälpa folk att göra val som gör oss friskare och inte sjukare”.

Till alla er som äter en växtbaserad kost – grattis! All forskning visar på att detta hjälper till att skydda mot många av våra största livsstilsrelaterade sjukdomar. Och till alla er som oroar er för äggen – ta det lugnt! Precis som Bertil skriver är det inte är framförallt äggen som är orsaken till att vi blir kronisk sjuka, utan den processade maten, sockret, de snabba kolhydrater etc.

Ät ägg när lusten faller på, men överkonsumera inte. Och kom framför allt ihåg att lägga en färggrann bunt med grönsaker bredvid omeletten, blink blink.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

 

 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.