Food Pharmacy budgetvecka – Så här enkelt äter du billigt och nyttigt
Oj oj oj, det är inte en eller två eller tre som bett oss sammanställa recepten från förra veckans budgetvecka på Instastories, utan snarare femhundra. Så glada över detta stora gensvar! Det här gör vi garanterat om. Recepten nedanför är beräknade för fyra personer (två vuxna och två barn) och är vegan och glutenfria.
Vi tar det från början! På måndagen var vi klämdagslediga och synnerligen sugna på att äta billigt och nyttigt, så efter ett kallt besök på Gröna Lund så lagade vi följande middag:
Quinoa tabbouleh med kikärts-och morotsbullar
(två vuxna, två barn)
2 dl quinoa
1 rödlök
1 näve persilja
1 tomat
1/2 gurka
1 citron
1 förpackning kikärtor
1 morot
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1/2 chili
salt & svartpeppar
olivolja
Koka 2 dl quinoa med 4 dl vatten. Hacka rödlök, persilja, tomat och gurka i små bitar och pressa en halv citron över – blanda ut med quinoan. Mixa kikärtor, rivna morötter, hackad gul lök, vitlök och chili med en stavmixer, tillsätt salt och svartpeppar och gör till bullar som du steker i olja på låg värme. Servera på ett stort fat med extra persilja.
På tisdag kände vi för soppa så då blev det den här:
Morotssoppa med avokadosalsa
(två vuxna, två barn)
1 näve koriander
1 avokado
2 morötter
1 burk kokosmjölk
valfri mängd ingefära
2-3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 lime
1 chili
Mixa morötter, gul lök, vitlök, ingefära och chili med kokosmjölk. Sjud på låg värme, tillsätt lime, salt och svartpeppar + valfria kryddor. Hacka avokado och koriander, tillsätt lime och salt och gör till en röra.
Sedan blev det onsdag. Solen sken och vi gjorde lite sommarplaner kring köksbordet medan vi åt en somrig potatissallad:
Potatissallad med kidneybönor, champinjoner och granatäpple
(två vuxna, två barn)
8-10 potatisar
1 rödlök
1 näve persilja
1 förpackning kidneybönor
5-6 champinjoner
1 granatäpple
2 nävar spenat
1 näve solrosfrön
olivolja
salt & nymalen svartpeppar (eller chiliflakes)
Koka potatisen och låt svalna. Blanda med olivolja, salt och peppar. Hyvla rödlök och hacka persilja fint, häll av kidneybönorna och blanda runt med potatisen. Tillsätt bladspenat och finhyvla champinjoner och häll på granatäpple. Toppa med solrosfrön och alternativt flingsalt/chiliflakes.
På torsdagen var inte en dag som kommer gå till historien. Eller möjligtvis som en riktigt usel dag i så fall. Det enda som var bra med den här dagen var nedanstående gryta. Resten glömmer vi gärna.
Linsgryta med rostad paprika
(två vuxna, två barn)
2 dl quinoa
1 paprika
4-5 tomater
1 chili
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 nävar bladspenat
1 näve färsk basilika
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning färdigkokta röda linser
salt & svartpeppar
olivolja
Koka quinoan med 4 dl vatten. Stek paprika, tomater, gul lök, chili och hela vitlökar länge på låg värme. Tillsätt krossade tomater och linser samt salt/peppar. Servera tillsammans med färsk basilika och bladspenat.
Och så var det äntligen fredag. Sista chansen att äta billigt och nyttigt. Och vad passar då bättre än följande:
Rödbets-och sötpotatispytt med grönkålssallad och rostade kikärtor
(två vuxna, två barn)
1 sötpotatis
4-5 rödbetor
1 äpple
1 vitlök
1 påse grönkål
1 rödlök
1 förpackning kikärtor
salt & svartpeppar
olivolja
Skär sötpotatis och rödbetor i bitar, ugnsrosta på låg värme med olivolja och flingsalt. Häll av kikärtorna och ugnsrosta även dom med olivolja och hela vitlöksklyftor. Skär äpplet i bitar, hyvla rödlöken och massera grönkålen – blanda runt med en skvätt olivolja. Blanda i sötpotatisen och rödbetorna. Häll på kikärtorna och toppa med hasselnötter.
Vad var det vi sa? Billigt och nyttigt!
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.
Quinoa tabbouleh med kikärts-och morotsbullar
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
2 dl quinoa
1 rödlök
1 näve persilja
1 tomat
1/2 gurka
1 citron
1 förpackning kikärtor
1 morot
1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
1/2 chili
salt & svartpeppar
olivolja
Instruktioner
Koka quinoa med vatten. Hacka rödlök, persilja, tomat och gurka i små bitar och pressa citron över – blanda ut med quinoan. Riv kikärtor, morötter, gul lök och hacka vitlök och chili fint, tillsätt salt och svartpeppar och gör till bullar och stek i olja på låg värme. Servera på ett stort fat med extra persilja.
Morotssoppa med avokadosalsa
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
1 näve koriander
1 avokado
2 morötter
1 burk kokosmjölk
valfri mängd ingefära
2–3 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 lime
1 chili
Instruktioner
Mixa morötter, gul lök, vitlök, ingefära och chili med kokosmjölk. Sjud på låg värme, tillsätt lime, salt och svartpeppar + valfria kryddor. Hacka avokado och koriander, tillsätt lime och salt och gör till en röra.
Potatissallad med kidneybönor, champinjoner och granatäpple
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
8–10 potatisar
1 rödlök
1 näve persilja
1 förpackning kidneybönor
5–6 champinjoner
1 granatäpple
2 nävar spenat
1 näve solrosfrön
olivolja
salt & nymalen svartpeppar (eller chiliflakes)
Instruktioner
Koka potatisen och låt svalna. Blanda med olivolja, salt och peppar. Hyvla rödlök och hacka persilja fint, häll av kidneybönorna och blanda runt med potatisen. Tillsätt bladspenat och finhyvla champinjoner och häll på granatäpple. Toppa med solrosfrön och alternativt flingsalt/chiliflakes.
Linsgryta med rostad paprika
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
2 dl quinoa
1 paprika
4–5 tomater
1 chili
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 nävar bladspenat
1 näve färsk basilika
1 förpackning krossade tomater
1 förpackning färdigkokta röda linser
salt & svartpeppar
olivolja
Instruktioner
Koka quinoan med vatten. Stek paprika, tomater, gul lök, chili och hela vitlökar länge på låg värme. Tillsätt krossade tomater och linser samt salt/peppar. Servera tillsammans med färsk basilika och bladspenat.
Rödbets-och sötpotatispytt med grönkålssallad och rostade kikärtor
- Portioner : 4 portioner 1x
Ingredienser
1 sötpotatis
4–5 rödbetor
1 äpple
1 vitlök
1 påse grönkål
1 rödlök
1 förpackning kikärtor
salt & svartpeppar
olivolja
Instruktioner
Skär sötpotatis och rödbetor i bitar, ugnsrosta på låg värme med olivolja och flingsalt. Häll av kikärtorna och ugnsrosta även dom med olivolja och hela vitlöksklyftor. Skär äpplet i bitar, hyvla rödlöken och massera grönkålen – blanda runt med en skvätt olivolja. Blanda i sötpotatisen och rödbetorna. Häll på kikärtorna och toppa med hasselnötter.