Vi fokuserar på lösningen istället för problemet – #sjukmat blir #friskmat – Food Pharmacy

Frisk mat

Post image

Vi fokuserar på lösningen istället för problemet – #sjukmat blir #friskmat

I januari lanserade vi som bekant ett upprop under hasthtaggen #sjukmat. Det var många kantstötta pusselbitar som låg bakom uppropet, och #sjukmat är ett initiativ med målet att Sveriges beslutsfattare ska börja ta sitt ansvar över att den skattefinansierade maten som serveras på sjukhus, skolor, förskolor och i äldreomsorgen gör oss friska och inte sjuka.

Fyra månader har gått sedan dess och gensvaret har varit enormt. Vår första milstolpe var att få 10 000 följare att öppet stödja uppropet på vår Facebook-sida och samma dag som vi nådde det målet kontaktade vi Sveriges socialminister Annika Strandhäll för att uppmärksamma henne på uppropet. I måndags var det äntligen dags att få komma in på Socialdepartementet och intervjua henne till vår podd. Det blev ett riktigt intressant poddavsnitt som du hittar HÄR (och som du måste lyssna på omedelbums för det är typ vårt bästa och viktigaste avsnitt hittills).

#sjukmat

När man lyssnar på podden (avsnitt 33 – när #sjukmat blir #friskmat) står det klart att det inte råder någon som helst tvekan om att både ministern och även alla andra politiska partier tycker att folkhälsofrågan ska prioriteras mer. Annika var ärlig och sa att frågor där man måste jobba långsiktigt tenderar att hamna i skymundan för politikerna, men höll samtidigt med om att vi måste börja arbeta med förebyggande åtgärder för att bromsa ökningen av livsstilsrelaterade sjukdomar.

I poddavsnittet berättar vi för Annika att #sjukmat nu kommer att byta fokus från att lyfta problemet till att jobba med lösningen. #sjukmat byter därmed namn till #friskmat. Vår definition av frisk mat är mat som är näringsrik, smakar gott och ser aptitlig ut. Framöver kommer vi fokusera på de offentliga kök som redan idag serverar god och näringsrik mat och samla inspiration från dem och se till att den sprids till andra storkök där ute. Lite som ett Tasteline för storkök, skulle man kunna säga.

Men, till detta behöver vi din hjälp igen! Har du en berättelse om – eller är du själv – en fantastisk förskolekock, ett inspirerande hemtjänstkök, ett föredömlig sjukhuskök eller en eldsjäl som serverar våra äldre näringsrik och god mat? Skicka i så fall ditt tips till friskmat@foodpharmacy.seVi är övertygade om att många små bidrag från er runt om i landet kan göra stor skillnad. Så sprid, dela och tipsa så att vår samlingsplats för storköksinspiration kan bli verklighet.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.