Spännande nyhet - forskare har hittat en ny antibiotikafamilj – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Spännande nyhet – forskare har hittat en ny antibiotikafamilj

I dag tar vi oss an ett allvarligt och ack så viktigt ämne, nämligen antibiotika. Vi börjar för säkerhets skull med en mycket kort historisk tillbakablick: 1921 upptäckte Alexander Fleming penicillinet, ett av världens första antibiotika, och 1941 började det testas på människor. Resultaten var häpnadsväckande och sedan dess har det använts flitigt.

Men vad händer när antibiotika inte längre fungerar?

Antibiotikaresistens är ett snabbt växande folkhälsoproblem och uppstår när bakterier utvecklar motståndskraft mot läkemedel. Trots att antalet dödsfall i cancer beräknas ha tredubblats år 2050 så säger prognosen att antibiotikaresistens vid denna tidpunkt kommer vara en vanligare dödsorsak är cancer. Det är en skrämmande tanke – att ett av våra mest använda och uppskattade läkemedel idag är ett av de i särklass största hoten mot den globala hälsan.

Arbetet med att hitta alternativ till antibiotika engagerar forskare världen över, samtidigt som många oroar sig för att det inte görs tillräckligt för att motverka den oroväckande utvecklingen av multiresistenta bakterier. Men i förra veckan läste vi att forskare i USA har hittat en ny antibiotikafamilj – glädjande nyheter!

I väntan på mer forskning kommer här tre viktiga saker du kan tänka på för att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens. Vi vet att vi har skrivit om det här tidigare, men det är alldeles för viktigt för att bara nämnas en gång. Håll till godo!

1. Köp enbart kött fritt från antibiotika
Cirka 80 procent av all antibiotika skrivs inte ut till människor utan används inom köttindustrin. Ta reda på vilka länder som tillåter antibiotika i djurhållningen.

2. Om din läkare skriver ut antibiotika – ifrågasätt om det verkligen är nödvändigt
Det kan vara bra att känna till att sjukdomstiden för en enklare infektion i allmänhet bara förkortas med någon dag med antibiotika. Tänk också på att du efter en antibiotikakur är mer känslig för att drabbas av infektioner eftersom en stor del av tarmfloran – upp till 90% – slås ut.

3. Avbryt aldrig en antibiotikakur
Undersökningar visar att många avbryter sin antibiotikabehandling när de mår bättre, men det är det absolut sämsta man kan göra. Det innebär nämligen att de bakterier som har störst motståndskraft överlever och det är också då det är störst risk att resistens utvecklas.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.