Vi frågar Bertil Wosk: Är ägg bra för hälsan? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Vi frågar Bertil Wosk: Är ägg bra för hälsan?

Kommer ni ihåg Bertil Wosk, Holistics grundare som vi intervjuade för podden för några månader sedan? Ja, just det, han som gav oss receptet på häxblandningen. Det är nu dags för en ny följetong här på bloggen och vi kallar den kort och gott för “vi frågar Bertil Wosk”. Bertil är bra på nästan allt och snäll nog att svara på några av våra klurigaste frågor.

– Vi är lite nyfikna på ägg. Hur är det egentligen med hälsa och äggkonsumtion? Är det bara dåligt eller kan man äta lite ägg?

Det beror på vem du frågar. En vegan svarar NEJ eftersom de kommer från djur. Strikta veganer äter inte heller honung. Men näringsmässigt är ägg och honung (i måttliga mängder) väldigt nyttigt. Ägg är näst intill fullvärdig kost och innehåller förutom bra proteiner även mineraler och vitaminer, samt lecitin som är viktigt för hjärna och nervsystem. Men eftersom det är proteinrikt så är det syrabildande (precis som kött och fisk), men detta kompenserar du genom att äta grönsaker. En del menar att ägg också innehåller bakterier (precis som kött och fisk) men det bör inte vara något problem för friska människor, särskilt om ägget är kokt eller tillagat på något annat sätt.

En del menar att kolesterolet i ägg är dåligt, men då behöver vi klara ut kolesterolet. Inga studier har ännu visat att intag av kolesterol är farligt, tvärtom. Cirka 80% av allt kolesterol tillverkas i levern och kolesterol är livsnödvändigt. Däremot har personer som äter mycket snabba kolhydrater högre kolesterolvärden än de som äter LCHF.

Min uppfattning är att ägg är nyttigare än det mesta som folk äter. Det är klart, är man rawfoodare så är det kanske ännu nyttigare. Men det är inte ägg som är orsaken till att folk blir kroniskt sjuka.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Dennis Auer Gatti skriver:

  Herr Bertil Wosk vet antingen inte alls vad han snackar om eller så ljuger han bara. Finns hur många studier på att ägg konsumtion samt kolesterol är förknippat med hjärt och kärlsjukdomar och för tidig död. Kan länka en bråkdel av dom studierna här nedan så kan herr Wosk läsa på lite. Har ett flertal tal till studier sen om så önskas, kan mailas in till er på förfrågan.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/9001684/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/10704618/

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/16904539/

  http://circ.ahajournals.org/content/circulationaha/108/22/2757.full.pdf

 2. Rosanna Gatti skriver:

  Jag tycker det är synd om djuren och att industrin runt omkring är hemsk men jag äter främst vegansk för min egen hälsa. För att så gott jag kan undvika sjukdomar såsom diabetes, högt blodtryck, cancer m.m samt bidra till en bättre miljö för djuren och den vi lever i. Tycker det är trist att han framstår som att vi ”veganer” endast är emot ägg pga djuren?! Finns ju massa fler anledningar att inte äta ägg än att djuren far illa. Bara kolla på dokumentären What the health på Netflix och läsa alla studier som finns med där och på deras hemsida.

  Tack annars för en bra blogg, podd och böcker!

 3. Marie skriver:

  Förlåt, men detta sa ju verkligen ingenting. Totalt icke-svar skulle jag vilja säga. Lite mer intressanta frågor vore ju:
  Om ägg är nyttigt – i vilken mängd (finns många som äter 5-10 om dagen)? Både gula och vita? Är det skillnad mellan rått och tillagat? Innehåller ägg från burhöns/frigående/krav/hemmahöns lika mycket näring? Vilka gifter kan man hitta i ägg? Hur påverkar de tarmfloran (team Darth eller Luke?)?

  Nej, sorry, gör om, gör rätt.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Redan dagen därpå publicerade vi en uppföljande artikel. Men tack för grym input, vi gräver vidare!

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.