Vi frågar Bertil Wosk: Är ägg bra för hälsan? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Vi frågar Bertil Wosk: Är ägg bra för hälsan?

Kommer ni ihåg Bertil Wosk, Holistics grundare som vi intervjuade för podden för några månader sedan? Ja, just det, han som gav oss receptet på häxblandningen. Det är nu dags för en ny följetong här på bloggen och vi kallar den kort och gott för “vi frågar Bertil Wosk”. Bertil är bra på nästan allt och snäll nog att svara på några av våra klurigaste frågor.

– Vi är lite nyfikna på ägg. Hur är det egentligen med hälsa och äggkonsumtion? Är det bara dåligt eller kan man äta lite ägg?

Det beror på vem du frågar. En vegan svarar NEJ eftersom de kommer från djur. Strikta veganer äter inte heller honung. Men näringsmässigt är ägg och honung (i måttliga mängder) väldigt nyttigt. Ägg är näst intill fullvärdig kost och innehåller förutom bra proteiner även mineraler och vitaminer, samt lecitin som är viktigt för hjärna och nervsystem. Men eftersom det är proteinrikt så är det syrabildande (precis som kött och fisk), men detta kompenserar du genom att äta grönsaker. En del menar att ägg också innehåller bakterier (precis som kött och fisk) men det bör inte vara något problem för friska människor, särskilt om ägget är kokt eller tillagat på något annat sätt.

En del menar att kolesterolet i ägg är dåligt, men då behöver vi klara ut kolesterolet. Inga studier har ännu visat att intag av kolesterol är farligt, tvärtom. Cirka 80% av allt kolesterol tillverkas i levern och kolesterol är livsnödvändigt. Däremot har personer som äter mycket snabba kolhydrater högre kolesterolvärden än de som äter LCHF.

Min uppfattning är att ägg är nyttigare än det mesta som folk äter. Det är klart, är man rawfoodare så är det kanske ännu nyttigare. Men det är inte ägg som är orsaken till att folk blir kroniskt sjuka.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.