Maten hjälpte honom att få hoppet och livet tillbaka – nu cyklar han Vätternrundan för Kostfonden – Food Pharmacy

Ann Fernholm

Post image

Maten hjälpte honom att få hoppet och livet tillbaka – nu cyklar han Vätternrundan för Kostfonden

ann fernholmDe läkemedel som Samuel Backman, 22 år, fick mot Bechterews sjukdom gav honom hjärndimma. När han mådde som sämst kunde han kollapsa mitt på dagen och knappt orka röra sig. Nu ska han cykla Vätternrundan för Kostfonden. Tack vare en drastisk kostomläggning klarar han sig numera utan mediciner och har hopp inför framtiden.

På lördag går startskottet för Vätternrundan i Motala. En av de tusentals personer som ska cykla de 30 milen runt Sveriges näst största sjö är tjugotvååriga Samuel Backman, som kommer att ha Kostfondens logotyp på sitt bröst.

– Jag vill cykla för Kostfonden eftersom jag är övertygad om att kosten har en stor inverkan på hur vi mår, säger Samuel Backman.

Hans egen historia ger skäl att se på bra mat som en smärre mirakelmedicin. För fyra år sedan, när Samuel var 18 år gammal, började han få ont i höften och han var stel i ryggen när han vaknade på morgonen.

– Jag började undvika att röra på mig och hamnade mycket framför datorn. Jag kollade på serier och åt pizza och godis. Det blev nästan bara sådan mat, säger han.

Till slut gick han till läkaren och efter en del turer röntgades han. Det visade sig att han hade Bechterews sjukdom, en kronisk inflammation som sätter sig i muskelfästen och leder. För Samuel Backman yttrade det sig som smärta i höft och ländrygg.

– Läkaren sa att den var en aggressiv variant av sjukdomen och att jag behövde en aggressiv behandling.

Fick kraftiga biverkningar av läkemedlet

Varje månad fick han en spruta med ett läkemedel som dämpade inflammationen och smärtorna gav med sig, men behandlingen gav också starka biverkningar.

– Jag fick en väldig hjärndimma och blev helt väck. Vissa dagar kände jag att: ”om jag inte lägger mig ner så svimmar jag.”

Dessutom ballade magen ur. För att slippa magsmärtorna åt Samuel Backman vissa dagar i princip ingenting och efter några månader smög sig självmordstankarna på.

– Jag tog den sista sprutan i januari 2015, sedan kände jag att det inte gick längre. Smärtorna var borta, men jag var helt förstörd. Jag vågade knappt ta en promenad av rädsla för att kroppen skulle lägga av.

Efter en månad utan medicinen mådde Samuel mycket bättre, men smärtorna kom istället tillbaka.

– Jag började söka på Internet och där stod allt möjligt. Det var svårt att veta vad man skulle lita på, säger han.

Maten blev Samuels medicin

Han fastnade för var en Facebookgrupp om Candida, en sjukdomsframkallande jästsvamp som kan infektera tarmen. I gruppen berättade en mängd olika personer hur de genom en drastisk kostomläggning, med målet att motverka svampen i tarmen, hade kunnat motverka en rad hälsoproblem och sjukdomar.

– Där fanns berättelser från folk med alla möjliga besvär, allt från eksem till reumatism. Det var så många som skrev i gruppen att jag blev motiverad att pröva, säger Samuel.

Han hade allt att vinna, inget att förlora och bestämde sig för att byta pizzan och godiset mot grönsaker, rotfrukter, råris, quinoa, ägg, fisk och kyckling. Han uteslöt allt socker och vetemjöl, alla mjölkprodukter och rött kött.

– Jag märkte snabbt en väldig skillnad, både i magen och huvudet, säger han.

Efter ett tag mådde Samuel så bra att han tänkte att det nog inte gjorde så mycket om han fuskade lite med maten. Då gjorde magen direkt uppror, och snart kom smärtan i höften och ryggen tillbaka.

– När jag sköter kostschemat tar det fyra dagar innan magen lugnar sig, och efter det blir lederna och ryggen också bättre. Då kan jag plötsligt ut och jogga. Men äter jag pizza och dricker cola kan jag inte gå upp ur sängen. Det är sådana kontraster. Maten påverkar verkligen hur stel jag är och hur ont jag har, säger Samuel.

Svårt att hålla strikt kost

Men det är svårt att hålla sig till den strikta kosten. Samuel kan äta en liten mängd rött kött, om han äter långsamt, men minsta snedsteg med bröd eller godis ger ett obarmhärtigt bakslag. Samuel har också svårt att hänga med vännerna ut; de äter gärna pizza och hamburgare.

– På julafton, när jag hade smällt i mig en massa onyttigheter och mådde riktigt dåligt, tänkte jag: ”nu gör jag det här, eller så dör jag. Nu vill jag ha en bra sommar.” Så jag började träna väldigt mycket, säger Samuel.

Med Vätternrundan i siktet har han den senaste tiden cyklat två mil sex dagar i veckan och kört crosstrainer på gymmet. Träningen hjälper honom att få den mentala styrkan att stå emot suget efter den mat som gör honom sjuk.

– Att träna är kul, att äta nyttigt är svårare.

Tidigt på lördag morgon kommer Samuel att ge sig iväg på sin cykel. Vi på Kostfonden kommer att följa hans väg runt Vättern via mobilen. Vill du också göra det? Kolla in hur du gör via denna länk. Hans startnummer är 25619.

Att candida i tarmen kan orsaka olika sjukdomar är kontroversiellt. Alldeles oavsett är det är tydligt att den mat vi äter kan ha en dramatisk effekt på magen och en rad olika sjukdomar. Titt som tätt får vi på Kostfonden ta del av historier som är lika fantastiska som Samuel Backmans och många upplever att kosten har blivit deras räddning. För att olika kostbehandlingar ska kunna rekommenderas i vården, krävs att effekten studeras med vetenskapliga metoder. Tack vare alla er som donerar pengar till oss har vi hittills kunnat stödja studier på IBS, typ 1-diabetes, fetma och fettlever. Nu skriver vi också upp Bechterews sjukdom på vår långa att-göra-lista.

Ett stort tack till Samuel Backman och alla ni som hjälper till att sprida kunskap om Kostfonden och att mat kan fungera som medicin! 

Vill du hjälpa Kostfonden att stödja oberoende kostforskning och förebygga ohälsa så kan du bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa Anns och resten av Kostfondens arbete på Facebook, Instagram eller Twitter.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Lotta skriver:

  Det låter helt fantastiskt!
  Jag har svårt att helt få bort socker finns ju i allt. Även vetemjöl även om det är något lättare.
  Tips på hur man ska tänka mottages tacksamt. Har böcker men att omsätta det här jag tyvärr svårt för ????

  1. Food Pharmacy skriver:

   För oss funkade det att börja lägga till mer grönsaker (och att byta ut den sockerlikande maten mot mer fiberrika grödor). Sakta men säkert avtog sockersuget.

 2. Josefin Westerlund skriver:

  Hej, efter att ha läst Dr Michael Gregers bok, Konsten att inte dö, så finns det ju faktiskt bevis för att en växtbaserad kost kan tom bota hjärt-/kärlsjukdom. Vore intressant att veta om detta är något sjukvården vet om, och i så fall hu de arbetar med det.

 3. KarinOtterhed skriver:

  Hej!
  Är det någon som har erfarenhet av hur kosten påverkar en autoimmunsjukdom som autoimmun hepatit, AIH, och behovet av läkemedel. Vill gärna hjälpa kroppen på traven och hoppas kunna sänka dosen av immunosupprimerande läkemedel gn att äta rätt. Dietisten på sjukhuset påstår att det inte finns nån ”antiinflamnatorisk” kost. Man ska bara äta det man gillar så mår man bäst. Har mkt svårt att tro på det rådet.
  Tacksam om ni vill dela era erfarenheter.

 4. Sara Winter skriver:

  Hej Karin! Oj, vilken intressant fråga! Jag har också AIH och exakt samma fundering. Diskuterar gärna detta vidare med dig om du vill. Har sedan några månader tillbaka lagt om kosten och väntar nu nyfiket på resultat. Hoppas, precis som du, innerligt kunna reducera immunsuppressionen på sikt. Svårt att finna stöd för detta i studier-ännu, dock.
  Tar gärna också del av erfarenhet från fler!

 5. Katrin skriver:

  Det finns flertalet helt fantastiska historier om hur folk har ätit sig friska och jag tror stenhårt på detta. Men varför kostomläggning inte slår på bredare front beror på kapitalismen och läkemedelsindustrin. Läkare utbildas och fostras in i att det är läkemedel som ordineras och så ska patienten sluta röka å dricka alkohol för det är kliniskt bevisat att det är dåligt för hälsan. Läkarna sitter mer eller mindre i knät på läkemedelsindustrin utan att kanske reflektera över det och jag klandrar verkligen inte dem. Men för att läkarna ska kunna ordinera kostomläggningar för att bota sjukdomar så måste kliniska studier till som bevisar effekten av en kostomläggning och det kostar en massa pengar och vem ska bekosta det? Läkemedelsindustrin har inget intresse för det finns inget att patentera på att bota sjukdomar med en kostomläggning. Alltså behöver andra intressen såsom svenska staten bekosta sådana studier och tänk vad skattepengar som skulle sparas bara genom att ordinera kostomläggning och inte mediciner. Det finns givetvis vissa sjukdomar som kräver medicinering där inte enbart kost hjälper men det gäller att hitta en balans mellan medicinering, motion å kost. Jag har flertalet exempel på områden där kapitalismen cyklat sönder det bästa för den enskilda samhällsmedborgaren. Obs, jag är inte emot kapitalism men nu så börjar det gå för långt. Jag är så glad att krafter som Food Pharmacy och Ann Fernholm finns. Ni gör skillnad och keep up the good work!

 6. Andreas skriver:

  @Josefin, det finns många dåliga växtbaserade födor, t ex vetemjöl, sojaprodukter, socker… Några av dessa som just denna historia visar är riktigt dåliga. Kött innehåller många viktiga vitaminer, mineraler och aminosyror som är nästan omöjliga att ersätta. Växtbaserade fetter som innehåller omega 6 gör det ännu svårare att ta upp vitaminer och mineraler, därför är det svårt att må riktigt bra som vegan i det långa loppet.
  @Katrin, du är helt rätt ute, läkare är inte så intresserade av att “verkligen” hjälpa utan bara att ställa en diagnos och hitta en medicin som ska hjälpa. Rotorsaken är sällan någon som lägger manken att hitta. När det gäller kapitalism och läkemedelsindustrin rekommenderar jag Ralf Sundbergs bok. “Forskningsfusket” och “Forskningsfusket bara fortsätter”. Där får du en skrämmande bild av hur den industrin jobbar och har gjort i 100 år.

 7. Att överväxt av candida och andra patogena mikrober kan orsaka sjukdom är allt annat än kontroversiellt inom funktionsmedicin. Men.. inom den vanliga vården som vi finansierar med skattemedel finns ju ingen kunskap om detta. Ej heller intresse att lära sig tyvärr.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.